Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

Brightspace
Vanaf academisch jaar 2020/2021 wordt Blackboard vervangen door Brightspace. In 2019/2020 starten enkele pilotvakken. Als jouw vak hier aan mee doet, ontvang je bericht van je opleiding. 
Bekijk in de Brightspace FAQ welke vakken meedoen met de pilot.

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen.

Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studiecoördinator.

Start van de studie Griekse en Latijnse taal en cultuur

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Het introductieprogramma voor eerstejaarsstudenten Griekse en Latijnse taal en cultuur begint op dinsdag 3 september 2019 met een algemene introductiebijeenkomst vanaf 10:30 uur in het Lipsiusgebouw zaal 005. Daarnaast zijn er die dinsdagmiddag, woensdag en donderdag verschillende bijeenkomsten gepland. Meer informatie hierover ontvangen ingeschreven studenten van de opleiding.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Op dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 september vinden de introducties plaats van de colleges Grieks en Latijn taalverwerving 1.

Op dinsdag van 14 tot 15 uur is de Introductie Taalverwerving Latijn voor de studenten die eindexamen Latijn hebben gedaan in Lipsius 011. De introductie Taalverwerving Latijn voor de studenten die geen eindexamen Latijn hebben gedaan is op woensdag van 9:15-11 uur in Vrieshof 2/006b.

Op donderdag van 12 tot 13 uur de Introductie Taalverwerving Grieks voor de studenten die eindexamen Grieks hebben gedaan in Lipsius 228. De studenten zonder eindexamen Grieks hebben op woensdag van 12 tot 14 uur de Introductie Taalverwerving Grieks A in Lipsius 307.

De week van 9 september is de eerste reguliere collegeweek. Studenten GLTC starten die maandag 9 september met Latijn taalverwerving 1:

 • Groep 101 (A-groep) begint om 10:15u in PJVETH/1.02;
 • Groep 102 (B-groep) start om 10:15u in LIPSIUS/130;
 • Groep 103 (C-groep) start om 11:15u in LIPSIUS/030.

Studenten GLTC worden door de opleiding geïnformeerd in welke taalverwervingsgroep ze worden geplaatst. De indeling wordt gemaakt nadat studenten op dinsdag 3 of woensdag 4 september de diagnostische toets Grieks en/of Latijn hebben gemaakt. Meer informatie over de diagnostische toets ontvangen ingeschreven studenten van de opleiding.

Hoe kom ik aan de studiegids en het collegerooster?

Informatie over het studieprogramma is te vinden in de e-Studiegids. Het collegerooster en de jaarindeling vind je via de website van Griekse en Latijnse taal en cultuur.

N.B. De facultaire jaarindeling die GLTC aanhoudt, kent geen herfstvakantie zoals leerlingen dat van de middelbare school gewend zijn. De periode waarin de herfstvakantie valt, is daarentegen een tentamenweek (maandag 21 – vrijdag 25 oktober 2019).

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Nadat je aanmelding in Studielink en de inschrijving bij de Universiteit Leiden zijn doorgestuurd naar de opleiding, ontvang je het verzoek om een digitaal aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen naar de studiecoördinator. De opleiding vraagt naar deze persoonlijke achtergrondinformatie om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

De onderwijsadministratie in het Huizingagebouw schrijft je voor alle colleges van het eerste semester in via uSis. Je hoeft je dus nog niet zelf in te schrijven voor vakken.

Bij de meeste colleges wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Voor de Blackboardmodules moet je je wel zelf inschrijven met je ULCN-account.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De studieboeken voor het eerste jaar kun je online met korting bestellen via studievereniging Sophia Aeterna. Ingeschreven studenten ontvangen hierover nadere informatie. De boeken kunnen worden afgehaald op vrijdag 6 september. Uiteraard kun je de voorgeschreven boeken ook bij een (online) boekhandel naar eigen keuze aanschaffen.

Readers en syllabi kun je bestellen via Readeronline of worden beschikbaar gesteld via Blackboard (zie studiegids BA GLTC voor de cursusbeschrijvingen).

Hoe kan ik mijn deficiënties wegwerken?

Iedereen met een VWO diploma die eindexamen heeft gedaan in Grieks en/of het examen Latijn (zonder verdere eisen aan je profiel) kan de studie GLTC starten. Studenten die geen eindexamen hebben gedaan in Grieks of Latijn volgen in het eerste semester de vakken Grieks en Latijn taalverwerving in een aparte groep (de zogenoemde A-groep).

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Voor de nieuwe leden organiseert studievereniging Sophia Aeterna van vrijdag 20 september t/m zondag 22 september een introductieweekend, waarin de eerstejaars kunnen kennismaken met elkaar en ouderejaarsstudenten. Ingeschreven studenten ontvangen hierover nadere informatie.

Wat is Humanities Lab?

Het Humanities Lab is het Honours College programma van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Het Honours College geeft gemotiveerde studenten een extra uitdaging naast het reguliere bachelorprogramma. Kies voor een honourstraject dat bij jou past en ontwikkel jouw talenten optimaal! Je kunt in het 2de semester van het eerste jaar al starten met het Honours College: Humanities Lab.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink ontvang je in juli een brief van de opleiding met gedetailleerde informatie over het introductieprogramma. Meer informatie is verkrijgbaar bij de studieadviseur van de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur, mw. L. van Heteren (mailadres BA GLTC). Je kunt ook de website van de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur raadplegen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.