Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je per 15 augustus 2022 op het opleidingstabblad. 

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studiecoördinator.

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Op dit moment worden de pagina's geüpdatet voor het collegejaar 2022-2023. Per 15 augustus 2022 (bacheloropleidingen) en 29 augustus 2022 (masteropleidingen) is de informatie in principe up-to-date.

Regelen voor je studie begint

Doe mee aan de EL CID!

Wat is de EL CID?

De EL CID is de officiële introductieweek van de Universiteit Leiden. Vijf dagen lang volg je een gevarieerd programma en maak je op een feestelijke manier kennis met de stad, je studie en het studentenleven.

Waarom meedoen aan de EL CID?

Voor een goed begin van je studentenleven is de EL CID een must:

  • Je maakt nieuwe vrienden en leert heel veel mensen kennen.
  • Enthousiaste mentoren maken je razendsnel wegwijs in Leiden.
  • Je krijgt een goede eerste indruk van je faculteit en studie.
  • Alle studentenverenigingen openen hun deuren voor jou.
  • Bomvol programma met fantastische feesten.

Wanneer is de EL CID?

De EL CID vindt plaats voorafgaand aan de start van het academisch jaar. Als je je hebt aangemeld voor een studie in Studielink, ontvang je automatisch een uitnodiging per e-mail om je in te schrijven voor deze introductieweek.

Meer weten over de EL CID?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-Card

Voor alle studenten Geesteswetenschappen is het verplicht zich in te schrijven voor alle hoorcolleges en werkgroepen. Je schrijft je in via MyStudymap. Dat geldt zowel voor de verplichte onderdelen als voor de studieactiviteiten die je in de keuzeruimte (minor) volgt. Alleen voor je bachelor-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoef je je niet in te schrijven, dat gebeurt via de onderwijsadministratie.

Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges die in september beginnen ingeschreven door hun opleiding. Ook voor hen geldt: controleer op tijd of je staat ingeschreven! Voor de colleges en tentamens die in februari beginnen dien je je als student zelf in te schrijven.

Meer informatie over inschrijven voor vakken en tentamens.

Je kan de benodigde literatuur vinden in de vakbeschrijving in de Studiegids. Readers en syllabi zijn verkrijgbaar via ReaderOnline.

Start van de studie informatie

Het introductieprogramma gaat van start in de eerste week van September:

  • Book and Digital Media Studies: donderdag 8 september 2022 van 13:15: tot 15:00
  • Cultural Analysis: Litarature and Theory: donderdag 8 september 2022 van 10:15 tot 13:00
  • Film and Photographic Studies: maandag 5 september 2022 van 11:15 tot 15:00
  • Journalistiek en Nieuwe media: crossmediale onderzoeksweek vanaf maandag 5 september 2022

Je ontvangt meer informatie via de studiecoordinator.

Onderstaand vind je een overzicht van belangrijke data in het semester. Bekijk deze pagina voor de Facultaire Jaarkalender en deze pagina voor de roosters.

Datum Activiteit
Donderdag 8 september 2022 t/m vrijdag 21 oktober 2022 Semester I: colleges blok 1 
Maandag 24 oktober 2022 t/m vrijdag 28 oktober 2022 Mid-terms
Maandag 31 oktober 2022 t/m vrijdag 16 december 2022 Semester I: colleges blok 2
Maandag 19 december 2022 t/m vrijdag 23 december 2022
Maandag 2 januari 2023 t/m vrijdag 27 januari 2023
Tentamens en herkansingen

Voor het bekijken van het rooster kun je MyTimetable gebruiken waar je alle roosters van de Faculteit Geesteswetenschappen kunt vinden en je persoonlijke rooster kunt samenstellen.

Direct naar MyTimetable

Heb je je ergens voor ingeschreven in uSis? Dan wordt dit automatisch in MyTimetable getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; of stel een e-mailalert.

Vragen?
Bekijk de video-instructie of lees de uitgebreide instructie.

Studieadvies en ondersteuningsdiensten

Voor alle vragen en problemen gerelateerd aan je studievoortgang kun je contact opnemen met de studiecoördinator van jouw opleiding.

Voor specifieke vragen over de academische inhoud van de opleiding, tentamen reglementen, vakken en roostering (en uitstel) van je studie kun je terecht bij de studieadviseur van jouw opleiding.

Je kunt de contactgegevens van jouw studiecoördinator / studieadviseur vinden aan de rechterkant van deze pagina (pc) of onderaan de pagina (telefoon). Zorg ervoor dat je bovenin de juiste opleiding hebt geselecteerd!

Op de onderwijsadministratie worden ondersteunende taken uitgevoerd die behoren bij het onderwijsproces.  Het is van groot belang je studievoortgang, tentamens en examens te registeren. De medewerkers begeleiden administratief het onderwijstraject van studenten, vanaf het mogelijk maken van het inschrijven voor een cursus, tot het verwerken van de tentamenresultaten en het vervaardigen van diploma’s. 

Vind jouw onderwijsadministratie op deze pagina.

Er is een tutor- of mentorgroep bij de specialisaties Book and Digital Media Studies en Cultural Analysis: Literarture and Theory.

In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn

Belangrijke faciliteiten

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.

Lees meer over de collegekaart

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal het meeste uit je studententijd

De studievereniging voor de MA Media Studies is MAKTUB.

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.