Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij het Leids Universitair Medisch Centrum! Vanaf september begin je bij ons aan de opleiding Geneeskunde. We hopen dat je er net zoveel zin in hebt als wij. Voor het zover is moeten er eerst nog enkele acties worden ondernomen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken met je studie.

Het introductieprogramma

Een goed begin is het halve werk. Tijdens de Introductiedagen maak je alvast kennis met de opleiding, je studiegenoten, de stad Leiden en natuurlijk het LUMC. Deze dagen zijn verplicht en gaan vóór verplichtingen bij een studentenvereniging. De Introductiedagen worden georganiseerd door de studievereniging, de Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.). 

Like de M.F.L.S. IntroductieCommissie-pagina op Facebook en volg mfls.leiden en mfls.introductiecommissie op Instagram om op de hoogte te blijven van extra informatie over de Introductiedagen. Als je nog vragen hebt, mail dan gerust naar introductiecommissie@mfls.nl.

In de onderstaand uitklap-menu vind je alle benodigde informatie. 

Maandag 31 augustus en dinsdag 1 september vinden de introductiedagen plaats. Op dit moment zijn we druk in de weer om het programma conform Coronamaatregelen in te richten. Daarbij gaan we uit van een grotendeels online programma.

Deelname aan de introductiedagen is verplicht, aangezien er essentiële informatie voor een goede start aan je studie wordt gegeven. Houd deze twee dagen overdag dus vrij. Meer informatie over het programma van beide dagen volgt.

Rooster

De roosters voor LUMC-studenten staan op de LUMC-roostersite. Download ook onze handige rooster-app (voor Android of IOS), zo heb je je rooster altijd actueel bij de hand. Je zit het hele jaar in een vaste werkgroep. Welke werkgroep dat is, wordt per mail in de laatste week van augustus bekend gemaakt.

Boeken, ander studiemateriaal en de LUMC-pas

Voor Geneeskunde heb je bepaalde boeken en instrumenten nodig. Daarnaast is het verplicht om een laptop aan te schaffen voor je hier komt studeren. In de onderstaande uitklapbare menu’s, lees je waar en wanneer je alle benodigde spullen op kunt halen.

Informatie over alle boeken die je nodig hebt voor je opleiding Geneeskunde vind je op de pagina Studiebenodigdheden > Studieboeken. Ook is het mogelijk je studieboeken via deze website met korting aan te schaffen. 

Naast studieboeken wordt er ook gebruik gemaakt van blokboeken en snijzaalhandleidigingen. Meer informatie valt te vinden op de pagina's: 'Blokboeken' en 'Snijzaalhandleidingen' op de M.F.L.S. website. 

Meer gedetailleerde informatie over de studiebenodigdheden specifiek voor eerstejaarsstudenten is te vinden op de pagina ‘Studiebenodigdheden > Informatie voor eerstejaars

Informatie over de instrumenten en de labjas die je in de bachelor nodig hebt, kun je vinden op de pagina 'Instrumenten en kleding' op de M.F.L.S.-website. 

Tijdens jouw studie heb je een goede laptop nodig, zeker omdat een groot deel van het onderwijs online plaats zal vinden. Wij raden een laptop aan met minimaal onderstaande specificaties:

 • Besturingssysteem: Windows 10 (up to date)
 • Browser: Chrome (up to date)
 • Minimaal een dual core processor
 • Een minimaal RAM werkgeheugen van 8 GB
 • Een LAN netwerkkabel (voor een stabiele netwerkverbinding, heeft de voorkeur boven wifi)
 • Een minimale upload/download snelheid van 4 Mbps

Je kunt via de Universiteit Leiden met je ULCN-account voordelig hardware aanschaffen bij Surfspot.

Tijdens je studie dien je te beschikken over het volledige Office software pakket. Via de universiteit kun je voor vijf eigen devices gratis het Office pakket downloaden:

1. Bezoek op jouw eigen device het Office portal (portal.office.com)
2. Meld je aan met jouw ULCNstudentnummer@vuw.leidenuniv.nl of ULCNgebruikersnaam@vuw.leidenuniv.nl en jouw ULCN password;
3. Klik op “Install Office” > Office 365 apps en volg de instructies.

Je kunt via de Universiteit Leiden met je ULCN-account voordelig software aanschaffen bij Surfspot; bijvoorbeeld SPSS en producten van Adobe of Microsoft.
Denk eraan dat binnen het LUMC standaard wordt gewerkt met de UK-versies van software (Engelstalig). Je ULCN-account krijg je voor de start van je studie in september.

Op de pc’s in het LUMC is voor studenten geen Office beschikbaar. Maak op die pc’s gebruik van het Office portal van de Universiteit Leiden (
portal.office.com)

WiFi netwerk Eduroam

Studenten van de Universiteit Leiden hebben toegang tot het Eduroam-netwerk. Eenmaal geïnstalleerd en aangemeld hoef je niet steeds opnieuw in te loggen. Bovendien is Eduroam veiliger door encryptie en via Eduroam heb je wifi-toegang bij vrijwel alle universiteiten en hogescholen in Nederland, Europa en daarbuiten.

 • Installeer Eduroam alvast op je laptop

Naast je LU-Card heb je ook een LUMC-pas nodig. Het dragen van de LUMC-pas is verplicht voor alle studenten en medewerkers binnen het LUMC ter identificatie. Met de LUMC-pas kun je ook printen, kopiëren en de noodzakelijke toegangsdeuren openen. Vul het aanvraagformulier LUMC-badge in en stuur deze samen met een pasfoto zo snel mogelijk naar ons op. Met behulp van deze pasfoto wordt je LUMC-pas gemaakt en je krijgt bericht als de pas klaar is. Neem bij het ophalen een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of ID-kaart).

Verklaring LUMC-studenten en huisregels

Als student in het LUMC kom je in aanraking met patiënten en maak je gebruik van de faciliteiten van het ziekenhuis. Daarom vragen we je om voor je studie begint de Verklaring voor LUMC studenten over onder andere geheimhouding en gedragsregels te ondertekenen.

Naast de verklaring is het ook belangrijk dat je goed op de hoogte bent van andere regels binnen de Universiteit Leiden en het LUMC. De belangrijkste vindt je hieronder.

Fraude en plagiaat zijn ernstige zaken die niet thuis horen op een universiteit en in het LUMC. Ook spieken, afkijken, knippen en plakken uit een verslag van een andere student, boek of artikel vallen hieronder. Indien de aard en de zwaarte van het vergrijp daartoe aanleiding geven, kan de examencommissie je voor één jaar het recht ontnemen tentamens af te leggen of zelfs van de opleiding verwijderen. Ook meewerken aan fraude en plagiaat kan tot sancties leiden.

Het Leids studiesysteem kent een Bindend Studieadvies (BSA). Het geeft je het recht op goede begeleiding tijdens je bachelor en stelt eisen aan je studievoortgang. In het eerste jaar van je studie moet je minimaal 75% van de vakken halen. Dit komt overeen met 45 EC. Om je studievoortgang te monitoren ontvang je gedurende je eerste studiejaar drie studieadviezen.

Het laatste advies is bindend. Als dit negatief is mag je je vier jaar lang niet meer voor de opleiding Geneeskunde In Leiden inschrijven. 

Heb je minimaal 45 EC behaald, dan ben je door naar het tweede jaar. Als je door omstandigheden niet in staat bent om aan de eisen te voldoen, wordt daar natuurlijk rekening mee gehouden.

Hierin staan je rechten en plichten beschreven voor de bacheloropleiding Geneeskunde. Neem rustig de tijd om de OER goed door te lezen.

Vaccinatiegegevens

Tijdens je studie kom je in aanraking met patiënten of menselijk weefsel. Om patiënten en studenten zoveel mogelijk tegen besmettingsrisico’s te beschermen, worden alle studenten bij aanvang van het eerste studiejaar gevaccineerd tegen Hepatitis B.

Het vaccinatieprogramma omvat drie vaccinaties (0, 1 en 6 maanden, die ingeroosterd zijn in je lessen), gevolgd door een antistofbepaling door bloedonderzoek. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen van deze vaccinatie en als er voldoende antistoffen aangemaakt worden is er volledige en vrijwel levenslange bescherming.

Zorg dat je vanaf de start van je opleiding een kopie van je jeugd-vaccinatiegegevens beschikbaar hebt. Vraag je ouders of verzorgers hierom. Zijn de gegevens niet meer voorhanden, vraag dan een kopie op bij het RIVM.

Als je het vaccinatieprogramma in het eerste jaar afrondt zijn er geen kosten aan verbonden. Als je de afspraken niet nakomt en het schema laat lopen, dan zijn de kosten na het eerste jaar voor eigen rekening. De vaccinaties worden uitgevoerd door de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) van het LUMC.

Na de eerste vaccinatie ontvangen studenten een vaccinatieboekje. Dit boekje zal bij elk bezoek aan VGM worden bijgewerkt. VGM is gevestigd in het Poortgebouw, 3e etage, telefoon (071) 526 3643.

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Heb je vragen over je studie? Dan kun je altijd terecht bij één van onze studieadviseurs. Ook kunnen zij je helpen als je een functiebeperking hebt, of recht hebt op bepaalde vrijstellingen. 

Via deze link kun je een afspraak maken

Als je tijdens je studie meer informatie wilt, kun je terecht bij de studieadviseur. Ook voor hulp bij studieplanning en -organisatie en studievaardigheden. kun je contact met hen opnemen. Bij bijzondere (persoonlijke) omstandigheden (zoals functiebeperking, topsport, bestuursactiviteiten, promotietrajecten) kun je bij de studieadviseur terecht voor:

 • extra begeleiding;
 • registratie van studievertraging;
 • doorverwijzing naar de studentendecanen, -artsen of psychologen;
 • bemiddeling bij het verkrijgen van extra faciliteiten (zoals meer tentamentijd en vergrote weergave van tentamens).

Maak een afspraak met de studieadviseur.

Neem altijd tijdig contact op met de studieadviseur. Niet alleen krijg je dan op tijd de benodigde begeleiding, maar melding en registratie van persoonlijke omstandigheden zijn ook belangrijk in het kader van het Bindend Studieadvies. Afhankelijk van de ernst en de duur van de persoonlijke omstandigheden kan de examencommissie besluiten geen afwijzend studieadvies uit te brengen.

Alles wat je bespreekt bij de studieadviseur is vertrouwelijk, en de studieadviseur heeft zwijgplicht. Uiteraard wordt er zeer zorgvuldig met alle informatie omgegaan. Gegevens die opgeslagen worden in je dossier kunnen alleen ingezien worden de studieadviseur(s). Indien er advies van een derde nodig is zal dit met je besproken worden en alleen na jouw toestemming ook daadwerkelijk ingewonnen worden.

Wij vinden het belangrijk dat je je snel op je plek voelt bij het LUMC. Daarom wordt er in de eerste weken van het studiejaar met elke student een telefonisch gesprek gepland met een studieadviseur. Dit gesprek is bedoeld om kort kennis met elkaar te maken. Daarnaast zal de studieadviseur vertellen waarvoor je bij hen terecht kunt. De gesprekken worden gepland tijdens het eerste blok. Je  ontvangt een e-mail wanneer jouw gesprek is gepland.

Studenten met een functiebeperking kunnen gebruik maken van bepaalde regelingen en/of faciliteiten. Heb je een functiebeperking als dyslexie, AD(H)D, autisme spectrum stoornis, een audio of visuele beperking, ben je rolstoelafhankelijk etc. geef dit dan vóór aanvang van je studie door aan de studieadviseur door het formulier ‘Aanvraag extra faciliteiten’ uit de checklist in te vullen.  

Fenestra Disability Centre

Bezoek ook eens de website van Fenestra Disability Centre van de Universiteit Leiden. Hier kun je terecht voor advies over allerlei zaken die te maken hebben met je functiebeperking. Dit centrum verzorgt de intake van studenten met een functiebeperking, ondersteunt het aanvragen van voorzieningen en kan de weg wijzen binnen en buiten de universiteit. Je kan al voor de start van je studie een afspraak met een van de medewerkers maken.

In sommige gevallen kun je bij de examencommissie een vrijstelling aanvragen voor een bepaald studieonderdeel. Dit kan alleen als je aantoonbaar over de kennis van dit blok beschikt op basis van onderwijs bij een eerdere opleiding.

Valt het vrij te stellen blok vroeg in het studiejaar? Vul dan zo snel mogelijk het vrijstellingsformulier in. De hele procedure duurt namelijk maximaal 8 weken, dus als je wacht tot de studie begint kan dit te laat zijn.

Tijdens het eerste jaar word je ondersteund door een studentmentor en een tutor. In een aantal bijeenkomsten helpt de mentor je letterlijk en figuurlijk de weg te vinden binnen het LUMC en de universiteit. Een studentmentor biedt snel en gemakkelijk hele praktische hulp.

Volg ons op Instagram via @leidenmedicine en @geneeskundeleiden

Haal meer uit je studententijd

Naast het vele studeren is het ook belangrijk om in je vrije tijd gezellige en leerzame activiteiten te ondernemen met je medestudenten. De Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.) vertegenwoordigt alle studenten binnen het LUMC, ook organiseert de faculteitsvereniging jaarlijks vele activiteiten. 

Over de M.F.L.S.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Met je inschrijving als student an het LUMC word je ook automatisch, kosteloos en vrijblijvend lid van de Vereniging en kan je profiteren van de voordelen die de M.F.L.S. te bieden heeft.

Een aantal van deze voordelen zijn:

 • Korting op de aanschaf van boeken en instrumenten vanuit de webshop van de M.F.L.S.;
 • Activiteiten voor alle leden zoals de M.F.L.S.-feesten, het gala of een studie- of skireis;
 • Goedkoop en veelzijdig aanbod bij de sociëteit van de Vereniging, HePatho.

Volg de M.F.L.S. op de volgende kanalen:

Wil je toch liever geen lid zijn van de M.F.L.S.? Dat kan door te mailen naar secretaris@mfls.nl. Wil je wel lid zijn van de M.F.L.S., maar ontvang je hier liever geen berichtgeving (bijvoorbeeld nieuwsbrieven) over? Dat kan ook, door te klikken op deze link.

Als student kan je naast het aanwezig zijn bij evenementen ook op verschillende manieren bijdragen aan de Vereniging en haar activiteiten. De M.F.L.S. biedt studenten namelijk een erg veilige en laagdrempelige mogelijkheid om vaardigheden en ervaringen op te doen in de vorm van commissiewerk die de rest van je leven van pas zullen komen. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kijk kun je terecht op onze website.

Studenten uit elk studiejaar hebben een jaarvertegenwoordiging (JVT).  de JVT evalueert na ieder tentamen aan de hand van enquêtes de blokken. De resultaten  en eventuele verbeterpunten worden vervolgens besproken met de blok- en jaarcoördinatoren. Daarnaast zorgen de JVT’s voor jaaractiviteiten en houden ze je op de hoogte van onderwijsontwikkelingen. Je kunt hen volgen op Blackboard via de JVT- module.

De JVT is ook het contact tussen de studenten en alle onderwijsorganen binnen het LUMC. De JVT van jaar 1 wordt gevormd in de eerste weken van het studiejaar. Heb je interesse? Mail dan naar lidgnk@mfls.nl.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
M.F.L.S.-bestuur 2019-2020
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.