Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

Brightspace
Vanaf academisch jaar 2020/2021 wordt Blackboard vervangen door Brightspace. In 2019/2020 starten enkele pilotvakken. Als jouw vak hier aan mee doet, ontvang je bericht van je opleiding. 
Bekijk in de Brightspace FAQ welke vakken meedoen met de pilot.

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen.

Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Start de Academische Pabo goed

Je gaat beginnen aan de Academische Pabo Leiden. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Om aan de Academische Pabo te kunnen beginnen, is het nodig dat je tijdig als student ingeschreven staat bij zowel Hogeschool Leiden als bij de Universiteit Leiden. Doorloop deze procedure zorgvuldig en in de juiste volgorde. Het is van groot belang je inschrijving zo snel mogelijk in orde te maken, zodat je als het collegejaar begint toegang hebt tot alle (ICT)-voorzieningen van zowel Hogeschool als Universiteit.

Lees hoe je je inschrijft ››

We willen je graag uitnodigen voor verschillende introductieactiviteiten:

 • Van 12 t/m 16 augustus 2019 vindt de El Cid-week plaats. Dit is een algemene kennismaking met de stad Leiden voor alle nieuwe studenten. Daarnaast zetten alle culturele, religieuze, sport-, muziek- en gezelligheidsverenigingen in Leiden hun deuren voor je open zodat je overal een kijkje kan nemen. Op www.elcidweek.nl kun je lezen hoe je je aan moet melden. Deelname is niet verplicht maar wel aan te raden.

Van maandag 2 september tot en met vrijdag 6 september 2019 staat de introductie van de Academische Pabo op het programma.

Op maandag 2 september 2019 begint de Academische Pabo, samen met de reguliere Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen, met een welkomstcollege. Je wordt om 9.00 uur verwacht in zaal SC01 van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). 

Zie de contactgevens voor het adres en de routebeschrijving ››

Aansluitend op het welkomstcollege vindt - ook in zaal SC01 van de FSW - het introductiecollege ICT plaats. Hierin worden alle ICT-voorzieningen die in het onderwijs van het universitaire deel van de Academische Pabo worden gebruikt toegelicht.

Van 11.30 tot 12.00 uur verwachten we alle ACPA-eerstejaars in zaal SB45 (FSW) voor een kennismakingsbijeenkomst.

Van 12.00-14.00 uur wordt het programma op de FSW vervolgd met een kennismaking met je klas tijdens de eerste tutoraatsbijeenkomst om vervolgens rond 14.00 uur naar de hogeschool te gaan voor een groepsfoto.

Op dinsdag 3 september staan er voorlichtingsactiviteiten op het programma op de hogeschool. Hierover krijg je op 2 september tijdens de eerste tutoraatsbijeenkomst meer informatie.

Van woensdagmiddag 4 september tot en met vrijdag 6 september 2019 vindt het introductiekamp plaats in Schoorl (Noord-Holland). Houd er dus rekening mee dat je deze dagen weg bent. De heen- en terugreis vinden op eigen gelegenheid plaats.

Bekijk het programma van 2019 en de adresgegevens van het kamp ››

De kosten voor het kamp bedragen €100,- p.p. - inclusief overnachtingen en maaltijden tijdens het kamp, exclusief reiskosten. We rekenen erop dat iedereen deelneemt aan het kamp. Mochten er omstandigheden zijn waardoor deelname lastig is, neem dan contact op met Linda Relijveld: 06 38690090. Zie hieronder voor de wijze van betaling.

Ook speciale dieetwensen voor de maaltijden tijdens het kamp kunnen per mail doorgegeven worden aan Linda Relijveld.

Informatie over de universitaire vakken van de Academische Pabo staat in de Studiegids. Per vak is hierin een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm te vinden.

Het rooster 2019-2020 met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata van de universitaire vakken staat op de studentenwebsite. Eventuele wijzigingen worden hier bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig.

Informatie over de pabovakken (inhoudelijk en rooster) staat in de Elektronische Leeromgeving (ELO) van de Hogeschool. Hierop kun je inloggen met het account dat je van de pabo/Hogeschool Leiden ontvangt. In de eerste week van de studie wordt je uitgelegd hoe dat precies werkt.

Vanaf blok 1 loop je elke dinsdag stage op een basisschool. De stageplaatsen worden door het Stagebureau van de pabo geregeld. Mocht je vóór de start van het studiejaar een ander adres krijgen, omdat je bijvoorbeeld een kamer hebt gevonden in Leiden - mail deze adreswijziging dan zo snel mogelijk naar het Stagebureau of 071-5188723. Het Stagebureau kan dan een stageschool zoeken in de buurt van je (nieuwe) adres.

Universitaire vakken
In het universitaire deel van de Academische Pabo moet je je via uSis  aanmelden voor tentamens, inschrijven voor colleges en werkgroepen en kun je uitslagen raadplegen en adresgegevens wijzigen.

LET OP: in het eerste blok schrijven wij je in voor alle werkgroepen, hoorcolleges en tentamens. Mocht je de vakken uit het eerste blok niet bij het eerste tentamen hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansingen van de vakken uit blok 1. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet.

Lees meer over aan- en afmelding tentamens ››

Vanaf blok 2 moet je je zelf voor alle werkgroepen, colleges én tentamens inschrijven. Ook de inschrijving voor hoor- en werkcolleges is verplicht. De inschrijving voor de hoor- en werkcolleges van blok 2 sluit op 20 oktober 2019.

Pabovakken
Voor de pabovakken hoef je je niet in te schrijven. Ook voor de tentamens van de pabovakken is inschrijven niet nodig.

Boeken Academische Pabo (deel pabo) 
De boeken die je voor de pabovakken moet aanschaffen, staan in een overzichtelijke boekenlijst. Je hoeft alleen de boeken van studiejaar 1 aan te schaffen. Je kunt de boeken bij Bookshop De Vos in Leiden bestellen, maar ook bij een andere boekwinkel.

De ‘aanbevolen’ literatuur behoort niet tot de verplichte lesstof. Schaf deze boeken pas aan nadat je hebt overlegd met de docent.

Boeken Academische Pabo (deel universiteit) 
Op de website van onze studievereniging Emile, vind je de boekenlijst. Als je lid wordt, kun je je studieboeken met korting aanschaffen. De webshop is beperkt open, dus houd de website van Emile goed in de gaten! De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids.

Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Onderwijs aan de Academische Pabo Leiden speelt zich niet alleen binnen de hogeschool en de universiteit af. Wij willen ons programma verrijken en je inspireren door ook onderwijs aan te bieden buiten de muren van onze opleiding. Deze activiteiten kosten geld. Dit kunnen wij als opleiding niet zonder jouw bijdrage bekostigen. Voor deze buitenschoolse activiteiten vragen wij dan ook een vrijwillige bijdrage. Voor komend collegejaar betreft dit €110,- voor het introductiekamp in september (€100,-) en een museumbezoek (€10,-).

Wij gaan ervan uit dat iedereen meedoet aan de activiteiten en een financiële bijdrage daaraan levert. Deze eenmalige bijdrage van 110 euro kun je voor 1 september 2019 overmaken naar rekeningnummer NL40RABO 0309 0777 10 t.n.v Stichting Hogeschool Leiden onder vermelding van je studentnummer en ‘Academische Pabo’ (bijvoorbeeld 1234567/Acpa 1).

Studenten die om welke reden dan ook, niet aan deze financiële bijdrage kunnen voldoen, kunnen contact opnemen met Marije Groos (teamleider van Academische pabo). Als aan de activiteit niet wordt deelgenomen, volgt een vervangende opdracht.

Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken en je ontvangt een aantal keer per jaar het verenigingsblad Tabula Scripta. Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over het eerstejaarsweekend.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile inclusief het eerstejaarsweekend ›› 

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP. 

Ook is er een speciale Academische Pabo-studentenraad, waar studenten en docenten met elkaar in gesprek gaan over het curriculum, de kwaliteit van het onderwijs en aanverwante zaken. Deze raad organiseert verder interessante symposia, lezingen en borrels. Vanuit de raad neemt een afvaardiging deel aan de Opleidingscommissie van de pabo, die een vergelijkbare functie heeft als de Opleidingscommissie van Pedagogische Wetenschappen.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit waarin een korte beschrijving staat van de bachelor- en masteropleidingen en van de organisatie van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Verder vind je er allerlei informatie in die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

De pabo heeft een digitale Studiegids met allemaal praktische en organisatorische informatie. Deze is te vinden op de Elektronische Leeromgeving (ELO).

Standaardvoorzieningen bij dyslexie, Hogeschool Leiden
Als je dyslexie hebt, is het mogelijk standaardvoorzieningen aan te vragen:

 • tentamentijdverlenging van een half uur;
 • vergrote letters bij tentamens (opgaven op A3-formaat).

Deze standaardvoorzieningen kun je aanvragen op 9, 13 en 19 september. Je moet je dan melden tussen 10:00u en 13:00u in kamer B.0034 van de hogeschool. Neem je ID, een originele dyslexieverklaring (afgegeven door een erkend deskundige) en een kopie van de verklaring mee. De aanvraag wordt dan verstuurd aan de examencommissie van je opleiding. Je hoort binnen vier weken het besluit.

Verwacht je tijdens je studie tegen belemmeringen aan te lopen die extra voorzieningen vragen, dan nodigen wij je uit voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek kijken we naar welke voorzieningen jou kunnen helpen. Plan je intake met de studentendecaan per mail (studentendecaan@hsleiden.nl) en vermeld je gegevens, de naam van je opleiding, je studentnummer en de aard van je functiebeperking.

Als je voorzieningen wilt aanvragen, heb je een originele verklaring van je functiebeperking nodig. Deze moet afgegeven zijn door een erkende deskundige.
Voor voorzieningen bij het deel van Pedagogische Wetenschappen neem je contact op met Jacquy Bouwer, de studieadviseur.

Met vragen over het universitaire deel van de Academische Pabo kun je terecht bij het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit. Dat is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen.

Verder biedt het Wegwijsboekje Pedagogische Wetenschappen het antwoord op heel wat vragen. Speciaal voor studenten die in september beginnen aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen of de Academische Pabo is er ook nog de pdf Hoe overleef ik de start van een nieuwe studie? Hierin vind je praktische en organisatorische informatie.

Vragen over het pabodeel van de Academische Pabo kun je op de Hogeschool stellen aan de medewerkers van Studentzaken. Je vindt hen in de FO-gang. Ze zijn ook telefonisch bereikbaar via: 071 - 51888 81 of per mail studentzaken@hsleiden.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie