Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Start de Academische Pabo goed

Je gaat beginnen aan de Academische Pabo Leiden. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze site vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Al het onderwijs vindt on campus plaats, op de hogeschool en de universiteit.

We gaan ervan uit dat je inschrijving als student bij zowel de Hogeschool Leiden als bij de Universiteit Leiden (bijna) voltooid is. Dat is het geval als je alle benodigde stappen hebt gezet en je collegegeld hebt voldaan aan de Hogeschool Leiden. Het is van groot belang je inschrijving zo snel mogelijk in orde te maken, zodat je aan het begin van het collegejaar toegang hebt tot alle (ICT)-voorzieningen van zowel de hogeschool als de universiteit.

We willen je graag uitnodigen voor verschillende introductieactiviteiten:

  • Van 15 t/m 19 augustus vindt de El Cid-week plaats. Dit is een algemene kennismaking met de stad Leiden voor de nieuwe studenten van alle opleidingen. Daarnaast zetten alle culturele, religieuze, sport-, muziek- en gezelligheidsverenigingen in Leiden hun deuren voor je open zodat je overal een kijkje kunt nemen. Op www.elcidweek.nl kun je lezen hoe je je aan moet melden. Deelname is niet verplicht maar wel aan te raden omdat het een mooie kennismaking is met studeren in de stad Leiden.

Van maandag 5 september tot en met vrijdag 9 september staat de introductie van de Academische Pabo op het programma. Daar lees je hieronder meer over.

Op maandag 5 september word je om 9:00 uur verwacht in de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) voor een welkomstcollege Dit college wordt gegeven in zaal SA41. Aansluitend vindt, ook in zaal SA41, een bijeenkomst met alle eerstejaars ACPA-studenten plaats, waarin je elkaar en je universitaire tutoren gaat ontmoeten.

Op dinsdag 6 september word je ‘s middags verwacht op de Hogeschool Leiden. Hier krijg je uitleg over de verschillende ict-toepassingen waarmee je gaat werken, leer je het gebouw kennen en maak je voor het eerst kennis met de hogeschooltutoren van jaar 1.

Van woensdag 7 september tot en met vrijdag 9 september vindt het introductiekamp plaats in Schoorl (Noord-Holland). Houd er dus rekening mee dat je deze dagen weg bent. De heen- en terugreis vinden op eigen gelegenheid plaats. Alle in formatie over het kamp vind je in deze Kampbrief.

De kosten voor het kamp bedragen 25 euro p.p. inclusief overnachtingen en maaltijden tijdens het kamp en exclusief reiskosten. De kosten betaal je als volgt. Maak € 25,- over op rekeningnummer NL48 RABO 0160612276 ten name van Stichting Hogeschool Leiden, onder vermelding van ‘Kamp ACPA 1’ en je studentnummer van de hogeschool.

We rekenen erop dat iedereen deelneemt aan het kamp. Mochten er omstandigheden zijn waardoor deelname lastig is, neem dan contact op met Daniël Nieuwenhuizen: nieuwenhuizen.d@hsleiden.nl. Ook dieetwensen voor de maaltijden kun je vóór 22 augustus doorgeven aan Daniël Nieuwenhuizen.

Vanaf maandag 12 september vindt het onderwijs plaats volgens het rooster.

Informatie over de universitaire vakken van de Academische Pabo staat in de Studiegids. Per vak is hierin een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm te vinden. Daarnaast heeft ieder vak een eigen module met meer informatie in de digitale leeromgeving Brightspace.

Het digitale rooster van de universitaire vakken vind je in MyTimetable. Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig.

Informatie over de pabovakken (inhoudelijk en rooster) staat in de Elektronische Leeromgeving (ELO) van de Hogeschool. Hierop kun je inloggen met het account dat je van de pabo/Hogeschool Leiden ontvangt. In de eerste week van de studie wordt uitgelegd hoe dat precies werkt.

Vanaf blok 1 (eind september) loop je elke dinsdag stage op een basisschool. De stageplaatsen worden door het Stagebureau van de pabo geregeld. Mocht je vóór de start van het studiejaar een ander adres krijgen, omdat je bijvoorbeeld een kamer hebt gevonden in Leiden, geef deze adreswijziging dan zo snel mogelijk door aan het Stagebureau: hpol.stage@hsleiden.nl

Het Stagebureau kan dan een stageschool zoeken in de buurt van je (nieuwe) adres.

Universitaire vakken

In het universitaire deel van de Academische Pabo moet je je voor alle vakken inschrijven via MyStudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 (d.w.z. blok 1 en blok 2) en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2 (blok 3 en blok 4).

Door je in te schrijven voor het vak sta je automatisch ook ingeschreven voor de Brightspacemodule én voor de eerste tentamengelegenheid van dat vak. Wie niet ingeschreven is voor een vak heeft dus ook geen toegang tot de Brightspacemodule en kan niet deelnemen aan de eerste tentamengelegenheid van dat vak.

LET OP: in het eerste jaar van de Academische Pabo schrijven wij je in voor alle universitaire vakken. Je staat dan ingeschreven voor de hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van deze vakken. Mocht je een vak onverhoopt niet bij het eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak in My Studymap. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen. 

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens ››

Pabovakken

Voor de pabovakken hoef je je niet in te schrijven. Ook voor de tentamens van de pabovakken is inschrijven niet nodig.

Boeken Academische Pabo (deel pabo)

De boeken die je voor de pabovakken moet aanschaffen, staan in een overzichtelijke boekenlijst.

Boeken Academische Pabo (deel universiteit)

Alle boeken die je aan moet schaffen voor jaar 1, semester 1 van de Academische Pabo vind je in de webshop van Studievereniging Emile. Als je lid wordt van Studieverenging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Onderwijs aan de Academische Pabo Leiden speelt zich niet alleen binnen de hogeschool en de universiteit af. Wij willen ons programma verrijken en je inspireren door ook onderwijs aan te bieden buiten de muren van onze opleiding. Het introductiekamp hoort daar ook bij. Hier zijn kosten aan verbonden (zie hierboven).

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen en Academische Pabo in Leiden. Zij organiseert excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken.

Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over de speciale eerstejaarsactiviteit in onderstaande brochure. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Ook is er een speciale Academische Pabo-studentenraad, waarin studenten en docenten met elkaar in gesprek gaan over het curriculum, de kwaliteit van het onderwijs en aanverwante zaken. Deze raad organiseert verder interessante symposia, lezingen en borrels. Vanuit de raad neemt een afvaardiging deel aan de Opleidingscommissie van de pabo, die een vergelijkbare functie heeft als de Opleidingscommissie van Pedagogische Wetenschappen.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijzer uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW).

Download de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen ››

De pabo heeft een digitale Studiegids met allemaal praktische en organisatorische informatie. Deze is te vinden op de Elektronische Leeromgeving (ELO).

Voorzieningen pabo-deel

Heb je dyslexie, dan kun je extra tijd en vergrote letters bij toetsen aanvragen. Kom voor het aanvragen van deze voorzieningen in de eerste weken van september op het spreekuur van het Studentendecanaat: iedere werkdag tussen 13.00 en 15.00 uur in Z0.024. Neem dan ook het origineel van je dyslexieverklaring mee.

Verwacht je tijdens je studie tegen belemmeringen aan te lopen die extra voorzieningen vragen? Dan nodigen wij je uit voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek kijken we naar welke voorzieningen jou kunnen helpen.

Plan je intake direct in de agenda van de decaan van jouw opleiding.

Of stuur een mail en vermeld jouw gegevens, de naam van je opleiding, je studentnummer en de aard van je functiebeperking.

Als je voorzieningen wilt aanvragen, heb je een originele (medische) verklaring van je functiebeperking nodig. Deze moet afgegeven zijn door een erkende deskundige. Heb je een intakegesprek gepland? Neem je verklaring dan meteen mee.

Je (medische) gegevens worden alleen gebruikt voor het aanvragen van voorzieningen bij examencommissie en/of onderwijsmanager. Ze zullen niet aan derden worden verstrekt.

Voorzieningen universitaire deel

Voor voorzieningen bij het universitaire deel van de Academische Pabo neem je contact op met Jacquy Bouwer, de studieadviseur.

Met vragen over het universitaire deel van de Academische Pabo kun je terecht bij het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit. Dat is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen.

Ook kun je altijd terecht bij Jacquy Bouwer, de studieadviseur van de Academische Pabo.

Vragen over het pabodeel van de Academische Pabo kun je op de Hogeschool stellen aan de medewerkers van Studentzaken. Je vindt hen in de FO-gang. Ze zijn ook telefonisch bereikbaar via: 071 - 518 88 81 of per mail studentzaken@hsleiden.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.