Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

Brightspace
Vanaf academisch jaar 2020/2021 wordt Blackboard vervangen door Brightspace. In 2019/2020 starten enkele pilotvakken. Als jouw vak hier aan mee doet, ontvang je bericht van je opleiding. 
Bekijk in de Brightspace FAQ welke vakken meedoen met de pilot.

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen.

Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Begin je master goed

Je gaat beginnen aan de masteropleiding Education and Child Studies. Van harte welkom! Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te kunnen maken.

In de eerste week van september vindt er per masterspecialisatie een startbijeenkomst plaats. Wanneer dat precies is, vind je in dit overzicht ››

Zie de contactgevens voor het adres en de routebeschrijving.

 

Bekijk het programma van de masterspecialisatie die je hebt gekozen ››

Ben je toegelaten tot de masteropleiding Education and Child Studies op grond van een ander universitair bachelordiploma dan dat van Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden? Dan kan het zijn dat je masterprogramma is uitgebreid met een aantal vakken (maximaal 15 ec) uit het Leidse bachelorprogramma. Als dat zo is, staat dat vermeld in het officiële toelatingsbesluit - het Admission Statement - dat je hebt ontvangen.

Deze extra vakken zetten wij ook in uSis: het digitale studievoortgangssysteem. Ze zijn een verplicht onderdeel van je examenprogramma. Je kunt dus alleen afstuderen als je deze vakken behaald hebt.

Moet je extra vakken doen? Dan is het verstandig een planning te maken met een van de studieadviseurs.

Heb je de masterspecialisatie Orthopedagogiek, Leerproblemen, Forensische Gezinspedagogiek of Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs gekozen en wil je voldoen aan de eisen voor de NVO-registratie Basis-Orthopedagoog? Dan kan het zijn dat je extra vakken moet volgen en/of deelnemen aan het NVO-examen.

Hetzelfde geldt voor studenten die de masterspecialisaties Child and Family Science, Educational Science, Applied Neuroscience in Human Development of Digital Media in Human Development hebben gekozen en voor de registratie NVO Basis-pedagoog in aanmerking willen komen.

Lees meer over NVO-registraties en het examen ››

Het rooster vind je op Blackboard, in uSis, de Studiegids of op de roosterpagina van de studentenwebsite.

In de Studiegids vind je per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm.

Informatie over gebruikte literatuur vind je in principe ook in de Studiegids. Houd er rekening mee dat er wijzigingen mogelijk zijn tot 5 weken voor aanvang van het vak. De definitieve literatuurlijst vind je ook op Blackboard.

De boeken die je nodig hebt, kun je aanschaffen bij een (academische) boekhandel. Als je lid bent van de studievereniging Emile, krijg je 10% korting op boeken.

Word lid van studievereniging Emile ››

Via de universitaire webwinkel Readeronline kun je readers bestellen ››

Als de inschrijving bij de Leidse Universiteit is afgerond, ontvang je een brief thuis met daarin je persoonlijke ULCN-account. Hiermee kun je gebruik maken van alle ICT-voorzieningen van de Universiteit Leiden.

uSis is het digitale systeem waarin de studiegegevens van alle Leidse studenten geregistreerd worden, van de eerste inschrijving tot en met het afstuderen.

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden en speelt een belangrijke rol in het masteronderwijs. Vanaf half augustus vind je op Blackboard informatie over de mastervakken.

 1. Ga naar Blackboard
 2. Log in met de username en het password van je ULCN- account.
 3. Ga naar het tabblad 'Courses' en klik op Faculteit der Sociale Wetenschappen.
 4. Selecteer onder 'Browse Categories ' Pedagogische wetenschappen en klik op Go.
 5. Selecteer onder 'Browse Categories' master 2019-2020 en klik op Go.
 6. Er wordt nu een aantal cursussen zichtbaar die van meer dan één masterspecialisatie deel uitmaken. Klik per cursus die voor jou relevant is op Enroll.
 7. Selecteer onder ‘Browse Categories’ je masterspecialisatie.
 8. Per specialisatie worden nu de cursussen die uniek zijn voor die specialisatie zichtbaar. Klik per cursus op Enroll.

Ga na welke voorbereidingen je voorafgaand aan de eerste bijeenkomst moet treffen voor de verschillende vakken. De belangrijkste informatie vind je doorgaans onder Course documents.

De informatie op Blackboard is over het algemeen vanaf half juli 2019 beschikbaar.

Tenzij anders vermeld in de e-Studiegids, is de inschrijving voor hoor- en werkcolleges in uSis verplicht. Met vragen kun je terecht bij het Onderwijs Servicecentrum (balie begane grond van de Faculteit der Sociale Wetenschappen).

Je moet je inderdaad voor alle tentamens (ook voor herkansingen) aanmelden. Dat doe je via uSis.

Let op! Meld je tijdig aan voor een tentamen, anders is je resultaat niet geldig!

De tentamens worden georganiseerd door het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC). Sommige mastervakken worden afgesloten met een paper/opdracht. Voor een eindopdracht of paper hoef je jezelf niet inschrijven in uSis. Dit staat dan vermeld in de vakbeschrijving. Je vindt de regels rond tentameninschrijving op de website.

Algemene informatie over het masterproject vind je in de Studiegids en op de studentenwebsite. Hier vind je onder meer de Wegwijzer masterproject, met veel gedetailleerde informatie.

In de vakbeschrijving van het masterproject in de Studiegids staan per masterspecialisatie de contactpersonen voor het masterproject van de specialisatie vermeld.

Tijdens het schrijven van je masterscriptie, kun je gebruik maken van het Scriptieatelier.

Informatie over de stages in de verschillende masterspecialisaties, waaronder de Wegwijzer Masterstage, is te vinden op de website van het Stagebureau Pedagogische Wetenschappen.

Waar vind ik informatie over de beroepsregistraties?

Studenten die een andere bacheloropleiding hebben behaald dan de bachelor Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden moeten, om zich te kwalificeren voor de NVO-beroepsregistraties deelnemen aan het NVO-examen en/of één of meer bachelorvakken behalen. Het is verstandig om aan het begin van de masteropleiding hierover een afspraak te maken met een van de studieadviseurs.

Lees meer over NVO-registraties en het examen ››

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit waarin een korte beschrijving staat van de bachelor- en masteropleidingen en van de organisatie van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Verder vind je er allerlei informatie in die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

Het Wegwijsboekje Pedagogische Wetenschappen 2019-2020 kun je ophalen in kamer 4A57 op de vierde verdieping van de FSW.

Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken en je ontvangt een aantal keer per jaar het verenigingsblad Tabula Scripta.

Word lid van studievereniging Emile ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen.

Verder biedt het Wegwijsboekje Pedagogische Wetenschappen en natuurlijk de website het antwoord op heel wat vragen. Je kunt ook altijd een afspraak maken met een van de studieadviseurs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie