Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Dit collegejaar zal het onderwijs deels online zijn, en deels op locatie. Hoe dat er precies uitziet, leggen we je uit in de video Blended Learning at Leiden University.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke faciliteiten en diensten

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten. 

Lees meer over mentoren & tutoren

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Bekijk waar je terechtkunt voor begeleiding en advies.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie, advies en tips op YouTube de afspeellijst Get started at Leiden University!

Begin je master goed

Je gaat beginnen aan de Masteropleiding Education and Child Studies. Van harte welkom! Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te kunnen maken. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Vanwege de Coronamaatregelen zijn de mogelijkheden om in de gebouwen van de Universiteit Leiden onderwijs te geven beperkt. Waar dat verantwoord en veilig kan wordt het onderwijs fysiek in Leiden gegeven. Houd er echter rekening mee dat in het tweede semester vrijwel alle Mastervakken online gegeven zullen worden. Wij volgen het overheidsbeleid op de voet en als dat aanleiding geeft tot wijzigingen informeren we jullie daar zo snel mogelijk over.

In de eerste week van februari vindt er een bijeenkomst plaats van de Coachingsgroep. Dat gebeurt online. De Coachingsgroep maakt geen deel uit van het verplichte curriculum maar is bedoeld om je medestudenten te leren kennen en je wegwijs te maken in de opleiding. Je krijgt van de docent die deze groep begeleidt bericht over de digitale omgeving waarin deze Coachingsgroep plaats zal vinden.

Bekijk het programma van de masterspecialisatie die je hebt gekozen ›› Voor jou begint de master met de vakken die in semester 2 van het overzicht van de specialisaties staan.

Ben je toegelaten tot de Masteropleiding Education and Child Studies op grond van een ander universitair Bachelordiploma dan dat van Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden? Dan kan het zijn dat je Masterprogramma is uitgebreid met een aantal vakken (maximaal 15 ec) uit het Leidse Bachelorprogramma. Als dat zo is, staat dat vermeld in het officiële toelatingsbesluit dat je hebt ontvangen.

Deze extra vakken zetten wij ook in uSis: het digitale studievoortgangssysteem. Ze zijn een verplicht onderdeel van je examenprogramma. Je kunt dus alleen afstuderen als je deze vakken behaald hebt.

Moet je extra vakken doen? Dan is het verstandig een planning te maken met één van de studieadviseurs.

Heb je de Masterspecialisatie Orthopedagogiek, Leerproblemen, Forensische Gezinspedagogiek óf Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs gekozen en wil je voldoen aan de eisen voor de NVO-registratie Basis-Orthopedagoog? Dan kan het zijn dat je extra vakken moet volgen en/of deelnemen aan het NVO-examen. Als dat het geval is staat dit vermeld in het Toelatingsbesluit dat je hebt ontvangen. Daarin kun je precies lezen óf en, zo ja, welke NVO-examens je moet behalen.

Hetzelfde geldt voor studenten die de Masterspecialisaties Parenting and Child Development, Educational Science, Applied Neuroscience in Human Development óf Digital Media in Human Development hebben gekozen en voor de registratie NVO Basis-Pedagoog in aanmerking willen komen.

Lees meer over NVO-registraties en het examen ››

Het rooster 2020-2021 met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata staat op onze website. Ook kun je in het rooster zien of een vak online wordt gegeven (dan staat er ONLINE/HOME achter de tijd vermeld) of on campus (dan staat er een zaalnummer vermeld). Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt; raadpleeg het rooster dus regelmatig. 

In de Studiegids vind je per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm.

Informatie over gebruikte literatuur vind je in principe ook in de Studiegids. Houd er rekening mee dat er wijzigingen mogelijk zijn tot vijf weken voor aanvang van het vak. De definitieve literatuurlijst vind je ook in de Brightspace-module van ieder vak.

Als je lid wordt van Studievereniging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Via de universitaire webwinkel Readeronline kun je readers bestellen.

Als de inschrijving bij de Leidse Universiteit is afgerond, ontvang je een brief thuis met daarin je persoonlijke ULCN-account. Hiermee kun je gebruik maken van alle ICT-voorzieningen van de Universiteit Leiden.

uSis is het digitale systeem waarin de studiegegevens van alle Leidse studenten geregistreerd worden, van de eerste inschrijving tot en met het afstuderen.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden en speelt een belangrijke rol in het Masteronderwijs. Om de informatie in de Brightspace module van een vak te kunnen bekijken moet je je eerst inschrijven voor de hoor- en werkcolleges van het vak in uSis (zie hieronder). Vergeet dat dus niet.

Ga in Brightspace na welke voorbereidingen je voorafgaand aan de eerste bijeenkomst moet treffen voor de verschillende vakken.

Tenzij anders vermeld in de Studiegids, is de inschrijving voor hoor- en werkcolleges in uSis verplicht. Met vragen kun je terecht bij het Onderwijs Servicecentrum (balie begane grond van de Faculteit der Sociale Wetenschappen).

LET OP Het Masterproject (20 ects) is een verplicht onderdeel van alle Masterspecialisaties. In de tweede helft van januari 2021 krijg je per mail alle informatie over het aanbod van Masterprojecten en over de manier waarop je je in moet schrijven voor een project. Je hoeft je hiervoor niet in uSis in te schrijven.

Lees meer over de inschrijving voor hoorcolleges en werkgroepen.

Je moet je inderdaad voor alle tentamens (ook voor herkansingen) aanmelden. Dat doe je via uSis.

Let op! Meld je tijdig aan voor een tentamen, anders is je resultaat niet geldig!

De tentamens worden georganiseerd door het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC). Sommige mastervakken worden afgesloten met een paper/opdracht. Voor een eindopdracht of paper hoef je jezelf niet inschrijven in uSis. Dit staat dan vermeld in de vakbeschrijving. Je vindt de regels rond tentameninschrijving op de website.

Het Masterproject (20 ects) is een verplicht onderdeel van alle Masterspecialisaties. In de tweede helft van januari 2021 krijg je per mail alle informatie over het aanbod van Masterprojecten en over de manier waarop je je in moet schrijven voor een project.

Algemene informatie over het Masterproject vind je in de Studiegids en op de studentenwebsite. Hier vind je onder meer de Wegwijzer Masterproject, met veel gedetailleerde informatie.

In de vakbeschrijving van het Masterproject in de Studiegids staan per Masterspecialisatie de contactpersonen voor het Masterproject van de specialisatie vermeld.

Tijdens het schrijven van je Masterscriptie, kun je gebruik maken van het Master Thesis Lab.

Informatie over de stages in de verschillende Masterspecialisaties, waaronder de Wegwijzer Masterstage, is te vinden op de website van het Stagebureau Pedagogische Wetenschappen.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW).

Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen.

Verder bieden de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen en natuurlijk de website het antwoord op heel wat vragen. Je kunt ook altijd een afspraak maken met één van de studieadviseurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.