Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Studeren in tijden van corona

Het vooruitzicht is dat het onderwijs in september 2021 weer op de campus start zonder corona-restricties. Lees meer

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke faciliteiten en diensten

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten. 

Lees meer over mentoren & tutoren

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Bekijk waar je terechtkunt voor begeleiding en advies.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie, advies en tips op YouTube de afspeellijst Get started at Leiden University!

Start je Pre-master Pedagogische Wetenschappen goed

Je hebt je ingeschreven voor het Pre-masterprogramma Pedagogische Wetenschappen. Hartelijk welkom! Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om aan het Pre-masterprogramma te kunnen deelnemen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid begint.

Vanwege de Coronamaatregelen zijn de mogelijkheden om in de gebouwen van de Universiteit Leiden onderwijs te geven beperkt. Waar dat verantwoord en veilig kan wordt het onderwijs fysiek in Leiden gegeven. Houd er echter rekening mee dat in het tweede semester alle Pre-mastervakken online gegeven zullen worden. Wij volgen het overheidsbeleid op de voet en als dat aanleiding geeft tot wijzigingen informeren we jullie daar zo snel mogelijk over.

Het Pre-masterprogramma begint in de week van 1 februari 2021. Op welke dag jij begint is afhankelijk van de vakken die je gaat volgen. Het rooster van alle Pre-mastervakken vind je op onze website. Raadpleeg in het rooster steeds semester 2.

Voor alle Pre-masterstudenten vindt op hetzelfde moment de Coachingsgroep plaats.

De Coachingsgroep maakt geen deel uit van het verplichte programma maar is bedoeld om je medestudenten te leren kennen en je wegwijs te maken in de studie. Je krijgt van de docent die deze groep begeleidt bericht over de digitale omgeving waarin deze Coachingsgroep plaats zal vinden.

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm.

Het rooster 2020-2021 met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata staat op onze website. Ook kun je in het rooster zien of een vak online wordt gegeven (dan staat er ONLINE/HOME achter de tijd vermeld) of on campus (dan staat er een zaalnummer vermeld). Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt; raadpleeg het rooster dus regelmatig. In de Pre-master vinden, zoals gezegd, alle vakken online plaats.

Sommigen van jullie moeten ook deelnemen aan één of meer NVO-examens. Als dat het geval is staat dit vermeld in het Toelatingsbesluit dat je hebt ontvangen. Daarin kun je precies lezen óf en, zo ja, welke NVO-examens je moet behalen.

Lees meer over het NVO-examen ››

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden en speelt een belangrijke rol in het onderwijs. Om de informatie in de Brightspace module van een vak te kunnen bekijken moet je je eerst inschrijven voor de hoor- en werkcolleges van het vak in uSis (zie hieronder). Vergeet dat dus niet.

Alle vakken die je volgt hebben in Brightspace hun eigen module. Bekijk hierin welke voorbereidingen je moet treffen voor de verschillende vakken.

In uSis moet je je aanmelden voor tentamens (inclusief de NVO-examens), inschrijven voor colleges en werkgroepen en kun je uitslagen raadplegen en adresgegevens wijzigen.

Pre-mastervakken zijn vakken uit de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. De inschrijving voor de hoorcolleges, werkcolleges en tentamens van Pre-mastervakken is verplicht.

Lees meer over aan- en afmelding tentamens ››

 

Als je lid wordt van Studievereniging Emile, kun je studieboeken met korting aanschaffen. De webshop is beperkt open, dus houd de website van Emile goed in de gaten!

De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids.

Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel. Denk eraan dat boeken niet altijd op voorraad beschikbaar zijn bij de boekhandel en dat je dus ruim op tijd moet zijn met het bestellen - de levertijd kan oplopen tot twee weken.

Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken.

Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

Lees alles over de studievereniging Emile ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijsboekje uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

En over het Pre-masterprogramma hebben we een speciale informatiebrochure gemaakt.

Het Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen. Verder biedt de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen en natuurlijk de website het antwoord op heel wat vragen.

Je kunt ook altijd een afspraak maken met één van de studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.