Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

Brightspace
Vanaf academisch jaar 2020/2021 wordt Blackboard vervangen door Brightspace. In 2019/2020 starten enkele pilotvakken. Als jouw vak hier aan mee doet, ontvang je bericht van je opleiding. 
Bekijk in de Brightspace FAQ welke vakken meedoen met de pilot.

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen.

Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Start je premaster Pedagogische Wetenschappen goed

Je hebt je per 1 februari 2020 ingeschreven voor het premasterprogramma Pedagogische Wetenschappen. Hartelijk welkom! Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om aan het premasterprogramma te kunnen deelnemen.

Het onderwijs in het premasterprogramma begint met een introductiebijeenkomst op

donderdag 30 januari 2020 van 16.00 tot 17.00 uur in zaal 1A01

van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). Vanaf 3 februari 2020 beginnen de vakken die je gaat volgen.

Zie de contactgevens voor het adres en de routebeschrijving.

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. Klik op één van de blauwe tabbladen voor de vakken die vanaf 1 februari 2020 beginnen.

Welke vakken je tussen 1 februari en 1 september 2020 gaat volgen staat precies beschreven in het Toelatingsbesluit dat je eerder ontvangen hebt. Het zijn in alle gevallen vakken uit de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen, die je als premasterstudent volgt. De vakbeschrijvingen van deze vakken zijn te vinden in de Studiegids.

Het rooster 2019-2020 met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata staat op onze website. Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt; raadpleeg het rooster dus regelmatig. In de vakbeschrijvingen in de Studiegids staat per vak ook steeds een link naar het rooster.

Sommige premasterstudenten moeten ook één of meer deeltoetsen van het NVO-examen behalen. Lees meer over het NVO-examen ››

Blackboard speelt een belangrijke rol in het (premaster)onderwijs. Zodra je bent ingeschreven bij de Universiteit Leiden, ontvang je een brief thuis met daarin je persoonlijke ULCN-account. Hiermee kun je gebruik maken van alle ICT-voorzieningen van de Universiteit Leiden, inclusief Blackboard.

 1. Ga naar Blackboard
 2. Log in met de username en het password van je ULCN- account.
 3. Ga naar het tabblad Courses en klik op Faculteit der Sociale Wetenschappen.
 4. Selecteer onder  Browse Categories Pedagogische Wetenschappen en klik op Go.
 5. Selecteer onder Browse Categories het vak dat je moet volgen en klik op Go. Bij een aantal vakken moet je eerst de Bachelorspecialisatie kiezen, waarvan het vak deel uitmaakt (Gezinspedagogiek, Orthopedagogiek, Leerproblemen of Onderwijsstudies).
 6. Als er "You have been successfully enrolled" op je beeldscherm komt te staan, heb je toegang tot de cursus. Is dat niet het geval, kijk dan onder "Studenten".
 7. Doorloop voor ieder vak apart dezelfde procedure.

Bekijk welke voorbereidingen je vóór 1 februari 2020 moet treffen voor de verschillende vakken. De belangrijkste informatie vind je onder Course documents.

Via uSis moet je je aan- of afmelden voor tentamens, inschrijven voor colleges en werkgroepen en kun je uitslagen raadplegen.

Premastervakken zijn vakken uit de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. De inschrijving voor de hoorcolleges, werkcolleges en tentamens van premastervakken is verplicht.

Met vragen over de inschrijving voor tentamens, hoor- en werkcolleges kun je terecht bij het Onderwijs Servicecentrum.

Op de website onze studievereniging Emile, vind je de boekenlijst. Als je lid wordt, kun je je studieboeken met korting aanschaffen. De webshop is beperkt open, dus houd de website van Emile goed in de gaten!

De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids.

Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel. Denk eraan dat boeken niet altijd op voorraad beschikbaar zijn bij de boekhandel en dat je dus ruim op tijd moet zijn met het bestellen - de levertijd kan oplopen tot twee weken.

Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken en je ontvangt een aantal keer per jaar het verenigingsblad Tabula Scripta.

Lees alles over de studievereniging Emile ››

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen. Verder biedt de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen en natuurlijk de website het antwoord op heel wat vragen.

Je kunt ook altijd een afspraak maken met één van de studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie