Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Welkom
Pieter de la Courtgebouw, Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je kunt doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Laatste loodjes selectie- en plaatsingsprocedure Politicologie

Het heeft enige voeten in de aarde gehad, maar als je straks start met de opleiding Politicologie/Internationale Politiek, dan heb je de selectie- en plaatsingsprocedure afgerond. Toch? Inclusief het tijdig accepteren van de aangeboden studieplaats.

Selectie- en plaatsingsprocedure Politicologie/Internationale Politiek

Huidige status selectie en plaatsing

Visitekaartdoosje Universiteit Leiden

Je inschrijving is geregeld

 • als je bent toegelaten tot de opleiding (check in Studielink of je alle benodigde stappen hebt gezet) en
 • je het collegegeld hebt voldaan.

Je ontvangt dan binnen enkele weken je collegekaart.

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

LU-card

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-Card

Leer je studiegenoten kennen, ontdek je nieuwe stad

Mentor El Cid week Leiden

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst

Speciaal voor aankomende studenten organiseert studievereniging SPIL jaarlijks in augustus, voorafgaand aan de El Cid (universiteitsbrede kennismakingsweek), een eerstejaarsweekeinde: een mooie gelegenheid je medestudenten alvast te leren kennen.

Plan je studie

Ingang Pieter de la Courtgebouw

Het studiejaar 2022-2023 gaat van start op maandag 5 september 2022. Om 11:00 in zaal S.B45 van het Pieter de la Courtgebouw, zullen de studieadviseurs jou kort welkom heten; om 11:15 gaat het eerste college (‘Nationale politiek’) van start.

De eerste mentoraatsbijeenkomst staat gepland op woensdag 7 september 2022.

Zie de Studiegids voor de meest recente informatie.

Opening academisch jaar Universiteit Leiden

Het academisch jaar start officieel in september en loopt tot augustus. Het jaar is verdeeld in twee semesters en vier blokken. Ieder blok beslaat 8 weken, waarbij de laatse week van ieder blok is gereserveerd voor tentamens*:

 • Semester 1
  • Blok 1: 5 september-28 oktober (tentamenweek: 24-28 oktober)
  • Blok 2: 31 oktober-23 december (tentamenweek: 19-23 december)
 • Semester 2
  • Blok 3: 6 februari-31 maart (tentamenweek: 27 februari-31 maart)
  • Blok 4: 3 april–26 mei (tentamenweek: 22-26 mei)

Er zijn geen vakantieperiodes tussen de vier blokken. De Universiteit is gesloten tijdens het kerstreces; in de maand januari heb je geen colleges (wel zelfstudie en eventueel hertentamens uit blok 1 en 2). Ook in de maand juni heb je geen colleges (mogelijk wel hertentamens uit blok 3 en 4). In juli en augustus is het zomerreces.

In de academische jaarkalender vind je nadere informatie over verplichte sluitingsdata, enzovoorts:

Academische jaarkalender

* Per academisch jaar zijn er twee tentamenmogelijkheden voor ieder vak: in de tentamenweek en gedurende de herkansingsperioden (medio januari voor niet-behaalde tentamens in het eerste semester; medio juni voor het tweede semester).

Zie ook:

Inschrijven voor vakken en tentamens (verplicht!)

Studiegids Politicologie Leiden

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. De Studiegids wordt soms tussentijds aangepast; raadpleeg deze regelmatig.

Studiegids BSc Politicologie

Studiegids BSc Politicologie: Internationale Politiek

Studenten in Pieter de la Courtgebouw

Het Instituut

Het Instituut Politieke Wetenschap is gevestigd in Leiden en in Den Haag:

 • In Leiden vind je ons op de 5e verdieping van het Pieter de la Court Gebouw (Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden).
 • De kantoren in Den Haag bevinden zich op de 6e verdieping van de Wijnhaven (Turfmarkt 99, 2511 DP Den Haag).

Andere locaties

Sommige colleges, lezingen of andere activiteiten vinden elders plaats. Hier vind je een overzicht van alle universitaire gebouwen:

Locaties Universiteit Leiden

Timetable/clock

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Student reading book

Boeken

De boeken die je nodig hebt, staan in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt je boeken aanschaffen via SPIL, onze studievereniging. Als je lid wordt van de SPIL, krijg je korting. De betere boekhandel of online aanbieder van (tweedehands) literatuur heeft de benodigde literatuur ook in huis. Let er wel op dat je de juiste druk bestelt.

https://spilplaats.nl/boekverkoop

Readers

Student with e-reader

Ook de benodigde readers voor ieder vak vind je in de Studiegids. Readers bestel je via readeronline; een geactiveerd ULCN account is vereist.

We raden je aan niet te lang te wachten met het bestellen; het kan enkele dagen duren voordat je jouw reader(s) in huis hebt.

Online aanmelden

Denk eraan dat je

 • jezelf vooraf moet inschrijven voor de colleges, werkgroepen en tentamens van vakken die je wilt/moet volgen en dat er
 • hiervoor strikte deadlines gelden.

Inschrijven gaat via de app MyStudymap; in de Studiegids vind je welke deadlines er gelden.

Studentensite: Inschrijven voor vakken en tentamens

Studiegids

Ampelmann

Het Bindend studieadvies (BSA) houdt in dat je in je eerste jaar een minimum aantal studiepunten moet behalen om je opleiding te mogen vervolgen. Verder wordt van je verwacht dat je na twee jaar je hele propedeuse hebt afgerond en een flink aantal tweedejaarsvakken hebt gehaald.

Studentensite: Bindend studieadvies

Students with electronic devices

Veel studenten nemen een eigen laptop, notebook of ander device mee naar college. De meeste apparaten zouden moeten werken.

In je eerste jaar ga je voor de vakken Statistiek I en II werken met statistische software. Je kunt het programma gebruiken op de computers van de universiteit. Studenten kunnen de software ook zelf aanschaffen. Let erop dat jouw computer voldoet aan de vereiste specificaties.

Begeleiding en advies

De studieadviseur is de expert op het gebied van je studie. Bij hem/haar kun je terecht als je hulp of advies nodig hebt bij je studie, of het nu gaat om persoonlijke studieproblemen of meer praktische zaken.

Studieadviseurs bachelorprogramma’s Politieke Wetenschap

Daniëlle Lovink
Wencke Appelman
OSC FSW

Bij het Onderwijs Servicecentrum FSW kun je onder andere terecht met vragen over roosters, cijfers en studieresultaten.

In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn

Je wordt tijdens je studie ondersteund door je studieadviseur en door een mentor. Daarnaast kun je met vragen over studeren met een functiebeperking altijd terecht bij het Fenestra Disability Centre. De medewerkers van dit informatiepunt beschikken over veel ervaring en kennen de mogelijkheden die er zijn. Er staat ook de nodige documentatie online.

Fenestra

Maak kennis met belangrijke faciliteiten

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

De link hierboven leidt naar een pagina met een aantal zaken die je moet weten over de studentensite in het algemeen. Hieronder geven we je nog enkele aanwijzingen specifiek voor de bacheloropleiding Politicologie en de specialisatie Internationale Politiek.

Naar de studentensite navigeren:

Adres universiteit Leiden: www.universiteitleiden.nl.

Kies ‘Studenten’ in het horizontale menu, linksboven op de pagina:

Studentensite: ingang

Studie selecteren:

In het pop-upvenster type je de eerste letters van en bevestig je ‘Politicologie (BSc)’. Dat doe je ook als je de specialisatie Internationale Politiek volgt.

Studentensite: opleiding kiezen

Binnen de studentensite kun je overal de juiste studie selecteren. Dat doe je in het keuzeschermpje rechts van het uitklapmenu:

Studentensite: opleiding kiezen

-->{C}

Studentensite: taalknop

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

SPIL: voor en door politicologen

SPIL, de studievereniging voor studenten Politicologie aan de Universiteit Leiden, is sinds haar oprichting in 1981 uitgegroeid tot een bloeiende geemeenschap voor politicologiestudenten in Leiden en Den Haag. Voor hen organiseert de SPIL zowel sociale evenementen als activiteiten die academische verdieping bieden. Daarnaast vormt de SPIL een platform waar je als student je professionele vaardigheden kunt versterken in commissies of bestuur, en waar je inspiratie opdoet voor je latere loopbaan als Politicoloog.

Universitair Sportcentrum Leiden

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Denk mee

De Opleidingscommissies adviseren over onderwijszaken en dragen bij aan de kwaliteitszorg voor de opleidingen. Daarmee vervullen zij een belangrijke taak in het behartigen van de belangen van studenten. In de opleidingscommissies zitten docenten en studenten. De studentleden worden voor één jaar gekozen, in de maand oktober, net na het begin van het collegejaar.

Opleidingscommissies Instituut Politieke Wetenschap-->{C}

Het Opleidingsbestuur organiseert het onderwijs van het Instituut Politieke Wetenschap en adviseert andere universitaire instanties over de inhoud en inrichting van de opleidingen. In het Opleidingsbestuur zitten de wetenschappelijk directeur(en), de opleidingsdirecteur(en) en een studentlid. Het studentlid, meestal een ouderejaars bachelorstudent, wordt voor één jaar benoemd, na een open sollicitatieprocedure.

Bestuur van het Instituut Politieke Wetenschap

Universiteitsraad Leiden

Universiteitsraad

De Universiteitsraad volgt het College van Bestuur (zeg maar de ‘directie’ van de Universiteit Leiden) kritisch, geeft gevraagd en ongevraagd advies en beslist mee over belangrijke onderwerpen. Het is een democratisch gekozen medezeggenschapsorgaan waarin studenten en medewerkers van de universiteit samen zijn vertegenwoordigd.

Universiteitsraad Universiteit Leiden

Faculteitsraad FSW

Faculteitsraad

De Faculteitsraad is na de Universiteitsraad het op één na hoogste medezeggenschapsorgaan binnen de universiteit en speelt een intermediaire rol tussen de verschillende onderdelen van de desbetreffende faculteit. De raad heeft instemmings- en adviesrecht over allerlei zaken die de faculteit aangaan. Daarnaast is de raad vertegenwoordiger van studenten en medewerkers en een klankbord voor het faculteitsbestuur.

Faculteitsraad Sociale Wetenschappen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.