Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Afwijkingen vanwege coronamaatregelen

Onderstaande voorzieningen en activiteiten kunnen afwijken vanwege de coronamaatregelen. Klik door naar de websites van de betreffende voorziening of activiteit voor actuele informatie.

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

Aangepast programma vanwege coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn er alternatieve programma's, die deels online en deels op locatie plaatsvinden. Uiteraard zorgt de organisatie er altijd voor dat je veilig en volgens de voorschriften kunt deelnemen.

Lees meer over de aangepaste introductieprogramma's

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Verdiep je alvast in de (IT-)voorzieningen en diensten waarvan je gebruikmaakt als je online onderwijs volgt.

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Afwijkingen vanwege coronavirus

Bekijk ook de website Studeren in tijden van corona. Hier vind je alle actuele informatie over online studeren en andere zaken die vanwege de coronamaatregelen anders zijn dan gewoonlijk.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Biologie 

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Ja. De opleiding Biologie heeft een introductieprogramma. Het programma start op dinsdag 3 september 2019 met een introductiecollege en je registratie bij de opleiding. Hiervoor moet je het volgende meenemen: een kopie van je diploma en cijferlijst (waarmerk niet nodig) en een pasfoto. Woensdag 4 september krijgt de introductie een vervolg en zal het basispracticum worden ingeleid.

Daarnaast ontvangen alle studenten die zich hebben ingeschreven in juli/augustus informatie over de start van de studie, de introductieweek EL CID en het bestellen van het benodigde studiemateriaal.

Wanneer en waar begint het introductieprogramma?

Het programma start op dinsdag 3 september 2019 met een introductiecollege en je registratie bij de opleiding. De locatie is het Van Steenis Gebouw.

Hoe kom ik aan de studiegids en het collegerooster?

Het rooster en de vakbeschrijvingen van alle cursussen zijn te vinden in de elektronische studiegids.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Ja. Om je aanmelding af te ronden moet je je tijdens de introductie op 3 september registreren bij de opleiding. Hiervoor moet je het volgende meenemen: een kopie van je diploma en cijferlijst (waarmerk niet nodig) en een pasfoto.

Hoe moet ik mij aanmelden voor de cursussen?

Studenten moeten zich voor alle cursussen aanmelden in uSis. Tijdens de introductie in september krijg je hier uitleg over en krijg je de benodigde informatie om je in te schrijven.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

Naast het collegegeld heb je in je eerste jaar extra kosten voor o.a. studieboeken, een witte jas, een microscoop en andere materialen. Je kunt de studieboeken die je voor het propedeusejaar gebruikt via de studievereniging, de Leidse Biologen Club (LBC) bestellen. Indien je lid wordt van de LBC kun je korting krijgen op de aanschaf van je studieboeken. Voor het lidmaatschap betaal je een geringe vergoeding. Overige studiematerialen kun je via de opleiding aanschaffen. Het inschrijfformulier voor de LBC en een lijst met benodigde boeken en materialen ontvang je samen met de  informatie over de start van je studie begin juli/augustus thuis. Meer informatie over deze studiekosten kun je vinden op de electronische studiegids. Het inschrijfforumlier bij de LBC kun je ook vinden op de website.

Hoe kan ik mijn deficienties wegwerken?

Om toegelaten te worden tot de opleiding Biologie moet je in het bezit zijn van een vwo-diploma profiel Natuur en Gezondheid met Natuurkunde of Natuur en Techniek met Biologie. Eventuele deficiënties dienen voor aanvang van de studie te zijn opgeheven. Dit kan door het behalen van een certificaat op VWO niveau in het deficiënte vak bij een van onderstaande instanties: http://www.boswell-beta.nl/en/exams
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-is-het-staatsexamen
http://www.ccvx.nl/

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

De Leidse Biologen Club, de studievereniging van Biologie, organiseert een eerstejaarsweekend in september. Meer informatie hierover krijg je in juli/augustus thuisgestuurd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.