Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Begin goed voorbereid en haal meer uit de start van je studie!

Welkom in Leiden
Welkom in Leiden

Praktische zaken

Hier op de studentenwebsite vind je eenvoudig veel praktische informatie over je studie: over het onderwijs, administratieve zaken, begeleiding, sociale activiteiten en veel meer. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Introductie

Geef je op voor een introductieprogramma! De beste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Verenigingen

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur. Lees meer over de verenigingen

Voordelig sporten

Als Leidse student  heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum. Bezoek de website van het Universitair Sportcentrum

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Informatica

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Ja. De opleiding Informatica heeft een introductieprogramma. Op maandag 3 september 2018 zal er een introductie worden gegeven van 09.00 – 12.00 uur, van 0900 uur – 10 uur in het Huygens Laboratorium, Sitterzaal en daarna zaal 312 in het Snellius gebouw. Tijdens deze dag wordt er ook een groepsfoto gemaakt van alle eerstejaarsstudenten Informatica. Dit zal plaatsvinden in de binnentuin/dakterras van het Snellius. De foto kun je later terugvinden bij de opleiding en de Facebookpagina van de faculteit

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Op dinsdag 4 september 2018 van 09.00 uur tot 10.45 uur is het eerste college van Informatica in het Gorleaus Laboratium (01).

Hoe kom ik aan de studiegids en het collegerooster?

De vakbeschrijvingen van alle cursussen zijn te vinden in de e-Studiegids. Het rooster kun je online bekijken.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Als je je ingeschreven hebt via Studielink ontvang je van de Universiteit Leiden een machtigingsformulier. Dit moet je ingevuld terugsturen. Ook moet je je inschrijven bij de opleiding Informatica. Dat kan op 3 september 2018 tijdens de introductie. Voor de inschrijving moet je een kopie van je cijferlijst van je vwo-diploma meenemen. Deze kopie hoeft niet gewaarmerkt te zijn. Tijdens deze inschrijving wordt er individueel een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

Je dient je vanaf het eerste jaar (eerste semester) aan te melden voor tentamens en hertentamens via ons Studentadministratiesysteem uSis. De accountgegevens hiervoor worden je toegestuurd als je bent ingeschreven bij de Universiteit Leiden.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert een boekenverkoop, waar de leden met korting de boeken die ze nodig hebben aan kunnen schaffen. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit het aanmeldingsformulier voor De Leidsche Flesch thuisgestuurd, met een bestelformulier voor de boeken. Als je vragen over deze boekenverkoop hebt, kun je die mailen naar De Leidsche Flesch.

Je kunt je studieboeken met korting bestellen via de studievereniging De Leidse Flesch. Hiervoor moet je wel tegen een geringe vergoeding lid worden. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit een informatiebrief van De Leidsche Flesch thuisgestuurd. Als je dan lid wordt van De Leidsche Flesch (via het online inschrijvingsformulier ) krijg je automatisch een e-mail met meer informatie over het bestellen van je boeken. Als je vragen over deze boekverkoop hebt, kun je die per mail sturen aan De Leidsche Flesch

Hoe kan ik mijn deficiëntie wegwerken?

Als je niet aan de eisen (vwo met wiskunde B) voldoet kun je een afspraak maken met de studieadviseur dr. J.M. de Graaf, tel. 071 527 70 51. Het Boswel-Bèta (James Boswell Instituut) in Utrecht of Korteweg-de Vries Instituut in Amsterdam biedt zomercursussen Wiskunde B aan. Kijk op de website voor meer informatie.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Ja. De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert ieder jaar een eerstejaarsweekend voor alle eerstejaars Wiskunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en Informatica. Dit jaar zal dit eerstejaarsweekend plaatsvinden van vrijdag 21 september t/m zondag 23 september 2018. Op dit gezellige weekend leer je niet alleen de eerstejaars van Informatica beter kennen, ook kun je zo eerstejaars van de andere De Leidsche Flesch-opleidingen leren kennen. Ook voor dit eerstejaarsweekend krijg je na je inschrijving bij de universiteit informatie thuisgestuurd.

Hoe kom ik aan meer informatie? Voor meer informatie kun je terecht bij mw. M. Derogee, studiecoördinator, tel. 071 527 57 80.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie