Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Informatica

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Ja. De opleiding Informatica heeft een introductieprogramma. Op maandag 2 september 2019 zal er een introductie worden gegeven van 09.00 – 12.00 uur, van 0900 uur – 10 uur in het Gorlaeus Laboratorium, Einsteinweg 55, zaal 03 en daarna in De Havingazaal in het Gorleaus Laboratorium.  Tijdens deze dag wordt er ook een groepsfoto gemaakt van alle eerstejaarsstudenten Informatica. Dit zal plaatsvinden op het grasveld bij het Collegezalengebouw. De foto kun je later terugvinden bij de opleiding en de Facebookpagina van de faculteit

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Op dinsdag 3 september 2019 van 14.15 uur tot 16.00 uur is het eerste college van Informatica in het van Steenisgebouw, zaal F104.

Hoe kom ik aan de studiegids en het collegerooster?

De vakbeschrijvingen van alle cursussen zijn te vinden in de e-Studiegids. Het rooster kun je online zien: https://www.universiteitleiden.nl/en/science/computer-science/information-for/schedules

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Als je je ingeschreven hebt via Studielink ontvang je van de Universiteit Leiden een machtigingsformulier. Dit moet je ingevuld terugsturen. Ook moet je je inschrijven bij de opleiding Informatica. Dat kan op 2 september 2019 tijdens de introductie. Tijdens deze inschrijving wordt er individueel een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

Je dient je vanaf het eerste jaar (eerste semester) aan te melden voor tentamens en hertentamens via ons Studentadministratiesysteem uSis. De accountgegevens hiervoor worden je toegestuurd als je bent ingeschreven bij de Universiteit Leiden.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert een boekenverkoop, waar de leden met korting de boeken die ze nodig hebben aan kunnen schaffen. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit het aanmeldingsformulier voor De Leidsche Flesch thuisgestuurd, met een bestelformulier voor de boeken. Als je vragen over deze boekenverkoop hebt, kun je die mailen naar De Leidsche Flesch.

Je kunt je studieboeken met korting bestellen via de studievereniging De Leidse Flesch. Hiervoor moet je wel tegen een geringe vergoeding lid worden. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit een informatiebrief van De Leidsche Flesch thuisgestuurd. Als je dan lid wordt van De Leidsche Flesch (via het online inschrijvingsformulier ) krijg je automatisch een e-mail met meer informatie over het bestellen van je boeken. Als je vragen over deze boekverkoop hebt, kun je die per mail sturen aan De Leidsche Flesch

Hoe kan ik mijn deficiëntie wegwerken?

Als je niet aan de eisen (vwo met wiskunde B) voldoet kun je een afspraak maken met de studieadviseur dr. P. Kwantes, tel. 071 527 70 51. Het Boswel-Bèta (James Boswell Instituut) in Utrecht of Korteweg-de Vries Instituut in Amsterdam biedt zomercursussen Wiskunde B aan. Kijk op de website voor meer informatie.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Ja. De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert ieder jaar een eerstejaarsweekend voor alle eerstejaars Wiskunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en Informatica. Dit jaar zal dit eerstejaarsweekend plaatsvinden van vrijdag 20 september t/m zondag 22 september 2019. Op dit gezellige weekend leer je niet alleen de eerstejaars van Informatica beter kennen, ook kun je zo eerstejaars van de andere De Leidsche Flesch-opleidingen leren kennen. Ook voor dit eerstejaarsweekend krijg je na je inschrijving bij de universiteit informatie thuisgestuurd.

Voor meer informatie kun je terecht bij mw. M. Derogee, studiecoördinator, e-mailadres: bsc-infcoor@liacs.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie