Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Begin goed voorbereid en haal meer uit de start van je studie!

Welkom in Leiden
Welkom in Leiden

Praktische zaken

Hier op de studentenwebsite vind je eenvoudig veel praktische informatie over je studie: over het onderwijs, administratieve zaken, begeleiding, sociale activiteiten en veel meer. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Introductie

Geef je op voor een introductieprogramma! De beste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Verenigingen

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur. Lees meer over de verenigingen

Voordelig sporten

Als Leidse student  heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum. Bezoek de website van het Universitair Sportcentrum

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Informatica & Economie

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Op maandag 3 september 2018 is er voor alle afstudeerrichtingen Informatica een introductie in het Huygens Laboratorium, Sitterzaal van 09.00-10.00 uur. Aansluitend vindt de introductie van Informatica & Economie plaats van 10:00 – 12:00 uur in het Snelliusgebouw, Niels Bohrweg 1, zaal 412. Tijdens deze laatste bijeenkomst wordt er ook individueel een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek met de studieadviseur.

Mijn eerste college: wanneer is dat en waar?

Op 4 september 2018 vindt het eerste college plaats van 09.00-10.45 uur in het Gorlaeus Laboratorium, zaal 01.

Hoe kom ik aan de studiegids en collegerooster?

Het vakkenoverzicht is de vinden via de e-Studiegids. Het rooster vind je op deze website. Houd het rooster tijdens de studie goed in de gaten; het kan regelmatig wijzigen.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Omdat je zowel aan de Universiteit Leiden als aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vakken volgt, is het van belang dat je bij beide universiteiten bent ingeschreven. Zodra je inschrijving bij Universiteit Leiden definitief is, vraag dan meteen een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aan bij Frontoffice Studentenzaken van de Universiteit Leiden. Dan pas kun je je inschrijving aan de EUR regelen. Hiervoor krijg je half augustus een inschrijfformulier van de EUR toegestuurd en een link om je pasfoto te uploaden. Stuur dit formulier zo spoedig mogelijk ingevuld terug, samen met het BBC van de Universiteit Leiden en een kopie van je paspoort. Nadat je inschrijving bij de EUR afgerond is, ontvang je je accountgegevens. Zonder deze gegevens kun je geen vakken volgen in Rotterdam.

Let op: vraag niet zelf een aanvraagformulier aan bij de EUR, maar wacht totdat je een inschrijfformulier toegestuurd krijgt. Heb je het op 1 september nog niet ontvangen? Meld dat dan even tijdens de introductie bij de onderwijs coördinator.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

De inschrijving voor de tentamens dien je zelf te regelen via uSis. De accountgegevens hiervoor worden je toegestuurd als je bent ingeschreven bij de Universiteit Leiden. Voor de tentamens van de economievakken dien je je apart in Rotterdam in te schrijven met behulp van de accountgegevens die je van de EUR hebt ontvangen.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert een boekenverkoop, waar de leden met korting de boeken die ze nodig hebben aan kunnen schaffen. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit het aanmeldingsformulier voor De Leidsche Flesch thuisgestuurd, met een bestelformulier voor de boeken. Als je vragen over deze boekenverkoop hebt, kun je die mailen naar De Leidsche Flesch.

Je kunt je studieboeken met korting bestellen via de studievereniging De Leidse Flesch. Hiervoor moet je wel tegen een geringe vergoeding lid worden. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit een informatiebrief van De Leidsche Flesch thuisgestuurd. Als je dan lid wordt van De Leidsche Flesch (via het online inschrijvingsformulier ) krijg je automatisch een e-mail met meer informatie over het bestellen van je boeken. Als je vragen over deze boekverkoop hebt, kun je die per mail sturen aan De Leidsche Flesch

Hoe kan ik mijn deficiëntie wegwerken?

Als je niet voldoet aan de eisen (vwo-diploma met wiskunde B), kun je een afspraak maken met studieadviseur Alfons Laarman, 071 527 5775. Het Boswel-Bèta (James Boswell Instituut) in Utrecht of Korteweg-de Vries Instituut in Amsterdam biedt zomercursussen Wiskunde B aan. Kijk op de website voor meer informatie.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Voor meer informatie kun je terecht bij de onderwijscoördinator:

Riet Derogee

tel. 071 527 5780

BSc-Infcoor@liacs.leidenuniv.nl

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie