Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd in Leiden of Den Haag. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen.

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
   
 • Introductie vanuit je opleiding
  De meeste studies hebben ook een eigen introductieprogramma. Je krijgt hierover afhankelijk van de faculteit per post of per mail meer informatie. Bekijk ook het tabblad van je faculteit en opleiding.

Als je studeert aan de Universiteit Leiden kun je bij DUO een lening en een reisproduct aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering aanvragen

Hoe vind je een kamer in Leiden of Den Haag, en waar moet je daarbij op letten?

Lees meer over huisvesting

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-card

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Bekijk welke studiematerialen je nodig hebt en hoe je ze kunt aanschaffen.

Lees meer over studiematerialen

Maak kennis met belangrijke studiefaciliteiten

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Je ontvangt hem na je inschrijving vanzelf per post.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Blackboard

In de Studiegids vind je alle informatie over de vakken van je opleiding.

Bekijk de Studiegids

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien.

Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

ALs student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

USC Leiden

USC Den Haag

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Veelgestelde vragen over de start van de studie Sterrenkunde.

Is er een introductieprogramma van de opleiding?

Op maandag 3 september 2018 om 11:00 uur begint de introductiebijeenkomst waar je kennis maakt met de opleidingsdirecteuren en studieadviseurs van Sterrenkunde en Natuurkunde. Deze bijeenkomst vindt plaats in zaal 01 van het Gorlaeus Laboratorium, Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden.

Aansluitend is er een lunch, die je door de opleiding wordt aangeboden. Tijdens deze lunch kun je kennismaken met je student- en docentmentoren. Ook word je ingedeeld in werkgroepen en mentorgroepen. Om 13:30 uur begint je eerste college.

Om 14:30 uur wordt de groepsfoto gemaakt van alle eerstejaarsstudenten Sterrenkunde en Natuurkunde. De foto kun je later terugvinden bij de opleiding en de Facebookpagina van de faculteit.

Waar en wanneer wordt het eerste college gegeven?

Het eerste college voor studenten Sterrenkunde en Natuurkunde en dubbelstudenten van een van deze studies met Wiskunde is Introductie Moderne Natuurkunde (IMN). Dit vindt plaats op maandag 3 september 2018 van 13:30 uur tot 14:15 uur in zaal 03 van het Gorlaeus Laboratorium, Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden.

Hoe kom ik aan het collegerooster?

Het rooster is te vinden op de Sterrenkunde studentenwebsite onder Studie & Studeren > Onderwijsinformatie > Roosters > Sterrenkunde (BSc). Het vakkenpakket en beschrijvingen van alle vakken kun je vinden in de e-Studiegids.

Moet ik mij nog ergens (na-)inschrijven?

Als je je via Studielink bij de Universiteit Leiden voor de opleiding Sterrenkunde succesvol hebt ingeschreven, hoef je verder niets te doen. Meer informatie.

Hoe moet ik mij inschrijven voor vakken?

Inschrijven en/of uitschrijven voor tentamens en practica is verplicht. Je moet je in- en/of uitschrijven voor de sluitingsdatum van de studieactiviteit. Lees hier hoe je je kunt inschrijven en uitschrijven voor studieactiviteiten.

Hoe moet ik mij aanmelden voor werkgroepen?

Je hoeft je niet aan te melden voor werkgroepen.

Waar koop ik mijn studieboeken en onderwijsmaterialen?

Studievereniging De Leidsche Flesch organiseert een boekenverkoop, waarbij de leden met korting de boeken die ze nodig hebben aan kunnen schaffen. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit een informatiebrief van De Leidsche Flesch thuisgestuurd. Als je dan lid wordt van De Leidsche Flesch (via het online inschrijvingsformulier) krijg je automatisch een e-mail met meer informatie over het bestellen van je boeken. Als je vragen over deze boekverkoop hebt, kun je die per mail sturen aan De Leidsche Flesch.

Hoe kan ik mijn deficiënties wegwerken?

Als je een deficiëntie hebt, neem dan zo snel mogelijk per e-mail contact op met de studieadviseur van de opleiding Sterrenkunde.

Is er een kennismakingsprogramma van mijn studievereniging?

Studievereniging De Leidsche Flesch organiseert ieder jaar een eerstejaarsweekend voor alle eerstejaars studenten wiskunde, natuurkunde, sterrenkunde en informatica. Dit jaar zal het eerstejaarsweekend plaatsvinden van 21 t/m 23 september 2018. Op dit gezellige weekend leer je niet alleen de eerstejaars van Sterrenkunde beter kennen, maar ook studenten van de andere opleidingen die De Leidsche Flesch vertegenwoordigt (Natuurkunde, Wiskunde en Informatica). Ook over dit eerstejaarsweekend krijg je na je inschrijving bij de universiteit informatie thuisgestuurd. Heb je nog vragen, dan kun je altijd een e-mail sturen naar de studievereniging.

Hoe kom ik aan meer informatie?

Kijk op de studentenwebsite van de opleiding Sterrenkunde of neem per e-mail contact op met de studieadviseur van de opleiding Sterrenkunde.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie