Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De meeste bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je gebruiken om een minor te volgen.

Wat is een minor?

Een minor is een door de universiteit vastgesteld samenhangend pakket van vakken. Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Je mag een minor volgen zodra je je propedeuse hebt gehaald. De beste tijd om een minor te volgen is in het derde jaar van je bachelor. Je moet een minor in ieder geval binnen een jaar afronden, omdat het aanbod jaarlijks wisselt.

De Universiteit Leiden biedt ca. 55 minoren:

Een minor volgen in Delft of Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, ook op het gebied van minoronderwijs. Als Leidse student krijg je voorrang als je je in mei aanmeldt voor een minor in Delft of Rotterdam. Net als een studieverblijf in het buitenland verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Gezamenlijke minoren

De samenwerkende universiteiten bieden ook gemeenschappelijke minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken. In 2017-2018 zijn er drie gezamenlijke minoren: ‘Responsible Innovation’, ‘Security, Safety and Justice’ en ‘Geo-resources: the licence to operate’.

Toelatingseisen

Voor alle minoren geldt als toelatingseis dat je je propedeuse gehaald moet hebben. Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen. Je vindt deze in de beschrijving van de minoren in de e-Studiegids.

Aanmelden

Het aantal studenten dat kan deelnemen aan een minor is beperkt. Je hebt dus geen garantie op een plek. Meld je in ieder geval op tijd aan!

Voor minoren aan de Universiteit Leiden kun je je over het algemeen van 1 mei tot 1 augustus inschrijven via uSis. Maar let op: voor sommige minoren geldt een eerdere deadline. Bekijk de e-Studiegids voor de precieze data.

Wil je in Delft of Rotterdam een minor volgen? Meld je dan voor 31 mei aan. Tot die tijd geldt er een voorrangsregeling voor Leidse studenten. Je kunt je na 31 mei ook nog aanmelden, maar dan heb je geen voorrang meer en is de kans dus kleiner dat je wordt toegelaten.

Let op: de aanmelding bij Delft en Rotterdam start op 1 mei om 9.00 uur.

De Faculteit der Geesteswetenschappen biedt de volgende minoren aan: