Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je onder andere gebruiken om een minor te volgen.

Extra plaatsen vanwege coronavirus

Een minor is een goed alternatief voor bachelorstudenten die vanwege het coronavirus niet voor hun studie naar het buitenland kunnen. Daarom zijn er voor collegejaar 2021-2022 extra plaatsen in de minoren beschikbaar.

Via deze website en de updates op de website Studeren in tijden van corona houden we je op de hoogte.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend, beredeneerd vakkenpakket met inleidende vakken gevolgd door een verdieping in het thema van de minor, zodat ook studenten die minder vertrouwd zijn met het vakgebied het onderwijs kunnen volgen.

Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor.

Aanbod

Minoren in Leiden

De Universiteit Leiden biedt ca. 50 minoren aan:

Minoren aan TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, hierdoor kun je makkelijk een minor aan de TU Delft of de Erasmus Universiteit volgen. Tijdens de aanmeldperiode voor Leidse studenten reserveren de TU Delft en de Erasmus Universiteit in april en mei een derde van hun minorplaatsen voor studenten van de Universiteit Leiden. Net als een studieverblijf in het buitenland of een stage verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Gezamenlijke minoren Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE)

De samenwerkende universiteiten bieden ook gezamenlijke minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken.

De gezamenlijke minoren in 2021-2022 zijn: 'African Dynamics', 'Frugal Innovation for Sustainable Global Development', 'Geo-resources for the future', 'Responsible Innovation', 'Security, Safety and Justice', 'Smart and Shared Cities' en 'Sustainable Chemistry and Biotechnology'.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Toelatingseisen

 • Je moet ingeschreven staan als bachelorstudent aan de Universiteit Leiden.
 • Het minoronderwijs mag niet overlappen met je reguliere studie. Twijfel je? In het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van jouw opleiding lees je welke minoren je niet kunt volgen vanwege overlap.
 • Als je maar een deel van een minor wilt volgen, heb je toestemming van  de Examencommissie nodig.
 • Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen, zoals een specifieke opleiding of selectieprocedure. Bekijk de eisen van Leidse minoren in de Studiegids. Bekijk voor minoren in Delft en Rotterdam de websites van TU Delft of Erasmus. Bekijk de opleidingseisen van de minoren in Delft en Rotterdam in de Toelatingsmatrix TU Delft (pdf) en de Toelatingsmatrix Erasmus (pdf).

Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor. Dit is echter geen eis, slechts een advies.

Aanmelden

Wanneer?

Soort minor Instelling Aanmeldperiode
Selectieminoren* TU Delft, Erasmus, LDE, Leiden 1 april 13 uur t/m 15 april
Minoren zonder selectie TU Delft, Erasmus, LDE 3 mei 13 uur t/m 31 mei
  Leiden

3 mei 13 uur t/m 15 juli

* Een selectieminor is een minor waarvoor een selectieprocedure geldt. Of een minor een selectieminor is, lees je in de beschrijving in de Studiegids of op de websites van TU Delft en Erasmus.

Hoe?

 • Elke minor heeft een beperkt aantal plaatsen. Voor toewijzing van de plaatsen geldt first come, first served (behalve bij de selectieminoren*). Meld je dus op tijd aan.
 • Je kunt maar één minor volgen. Meld je alleen aan voor die ene minor; op die manier hebben je medestudenten ook kans op een plek.
 • Als je op een wachtlijst staat voor de minor van je eerste keuze, mag je je wel voor een tweede minor aanmelden.
 • Je kunt je aanmelding tot het eind van de aanmeldperiode wijzigen of annuleren.
Minoren bij de Universiteit Leiden
 • Je schrijft je in via uSis.*
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Studiegids.
 • Meld je via uSis weer af als je besluit een minor niet te volgen. Zo komt er een plaats vrij voor een ander.

*Uitzondering: Studenten van de bacheloropleidingen Klinische Technologie en Life Science & Technology schrijven zich in via Osiris.

Minoren bij TU Delft, Erasmus Universiteit en LDE-minoren
 • Je schrijft je in via uSis.*
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Toelatingsmatrix TU Delft (pdf)/Toelatingsmatrix Erasmus (pdf), of door te zoeken op naam in uSis (LDE-minor).
 • Je mag slechts één aanmelding doen voor een minor bij de TU Delft, bij de Erasmus Universiteit Rotterdam of een van de gezamenlijke LDE-minoren.​ Let op: het is wel technisch mogelijk om meerdere aanmeldingen te doen, maar zodra de aanmelddeadline verstreken is, worden alle aanmeldingen behalve de eerste automatisch geannuleerd. Zorg er dus voor dat op dat moment alleen de minor van jouw voorkeur in uSis staat.

*Uitzondering: Studenten van de bacheloropleidingen Klinische Technologie en Life Science & Technology schrijven zich in via Osiris.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van een minor? Neem contact op met de contactpersoon die in de Studiegids bij de minor vermeld staat.

Heb je andere vragen? Bekijk eerst de Veelgestelde vragen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Studielijn via studielijn@leidenuniv.nl of 071-527 11 11.

Half Minor volgen in het LUMC

De faculteit Geneeskunde/LUMC biedt 17 verdiepende Half Minors (15 EC) aan, te weten:

 1. Advanced Fetal and Neonatal Care
 2. Biomedical  Imaging, from Molecule to Man
 3. Cellular Therapies
 4. Clinical Immunology
 5. Clinical Research and Practice in Child Psychiatry
 6. Heriditary diseases in the clinic
 7. Global Health
 8. Heart and Blood Vessels
 9. Immunotherapy of Cancer 
 10. Infections in Health and Disease 
 11. Medical Education
 12. Molecular Targets and Cancer Therapy 
 13. Taking care of tomorrow
 14. Sense and Non-sense in Anesthesiology 
 15. Spine/Skull base Surgery & Otolaryngology/Audiology 
 16. Translational Neuroscience
 17. Vitality and Ageing

De Half Minors zijn verdiepende minoren en daarom niet voor iedere student toegankelijk. In de toelatingsmatrix kun je precies zien welke Half Minor je kunt volgen.

Onderwijsperiode

6 september t/m 5 november 2021

Aanmelden

Je kunt je van 1 mei t/m 16 mei 2021 aanmelden via een online formulier. LUMC-studenten krijgen de link hiervoor in de laatste week van april per email toegestuurd. Erasmus MC studenten melden zich via hun eigen opleiding aan. Overige studenten kunnen tussen 14 april en 14 mei 2021 een mail sturen naar half-minors@lumc.nl.

Naar het buitenland?

Als LUMC-student krijg je ook de mogelijkheid om je Half Minor (gedeeltelijk) in het buitenland te volgen. Mogelijkheden zijn:

4 weken buitenland

 • Cuba: in HM Global Health
 • Indonesia en Tanzania: Immune Modulation in HM’s Infections in Health and Disease of Clinical Immunology
 • Bordeaux: Signalling and Disease in HM’s Molecular Targets and Cancer Therapy of Immunotherapy of Cancer

Semester in het buitenland (septemer - januari)

 • Edinburgh: Electives (15 weken)
 • Helsinki
 • Semmelweis (Budapest, Hongarije)

10 weken buitenland vanaf juli

Sao Paolo: winterschool in juli gecombineerd met 8 of meer weken onderzoek en presentaties. Voor alle buitenlandse Half Minors geldt een selectieprocedure en een afwijkende deadline (24 februari 2020), zie aanmeldprocedure Internationale Half Minor.

Meer informatie?

Heb je interesse in een Half Minor en wil je hier graag meer informatie over krijgen? Stuur dan een mail naar half-minors@lumc.nl.

Een verplicht onderdeel van het bachelorexamenprogramma Biomedische wetenschappen is de Vrije Keuzeruimte (15 ects). De eerste 10 weken (sept-half nov) van het derde studiejaar zijn hiervoor vrij geroosterd. Je keuze is vrij, maar moet voldoen aan de volgende twee voorwaarden: het niveau dient minimaal 200 te zijn (tweedejaars vak aan universiteit) en de inhoud mag geen overlap hebben met het reguliere BW onderwijs.

Welke minoren kun je als BW-er kiezen?

In theorie zijn de mogelijkheden eindeloos, echter in de praktijk is de keuze toch meer beperkt. Je kan kiezen uit:

 • 16 LUMC Half Minors (zie tab 'Geneeskunde/LUMC'), waarvan zes (gedeeltelijk) in het buitenland
 • Vijf keuzepakketten (15 ects) uit het totale aanbod van 58 Leidse minoren (30 ects), te weten:
  • Brain & Cognition 
  • Management Fundamentals BSc Edition (van minor Science Based Business)
  • Evolution of Aging and Disease (van minor Human Evolution)
  • Biodiversity
  • Molecular  Biotechnology
 • Meer dan 60 verbredende EUR minoren
 • De verdiepende EUR minor ‘Orgaantransplantatie’
 • Of losse vakken bij de Academie der Kunsten

Loop je niet helemaal nominaal of vind je het niet erg om iets langer over je studie te doen, dan is het uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor een 30 ects minor in Leiden, Delft, Amsterdam, Utrecht of Rotterdam, of om een semester of een heel jaar naar het buitenland te gaan.

Zie het infodocument voor het complete overzicht van regels, procedures, voorwaarden en aanmeldprocedures.

Aanmeldprocedure voor BW-studenten

De aanmeldprocedure (ook voor niet-LUMC minoren) wordt uitgebreid beschreven in het infodocument en bestaat uit twee rondes:

N.B. De procedure rondom de internationale LUMC minoren is te vinden op de Brightspace module Halve Minor, deadline aanmelden is 21 februari 2021.

Na afloop: registratie cijfers

Alles wat je in Leiden volgt wordt geregistreerd in uSis en komt automatisch in je resultatenoverzicht te staan. Een minor buiten Leiden gevolgd? Dan moet je er zelf voor zorgen dat je cijfer(s) bij ons geregistreerd worden. Zie het infodocument voor meer details over registratie cijfers en plaatsing minor binnen studievereisten Vrije Keuzeruimte.

Vrijstelling?

Als je naast BW een andere bachelor volgt of hebt afgerond, dan kun je 15 ects aan vakken van die opleiding inbrengen in je Vrije Keuzeruimte. Je dient dan een vrijstelling aan te vragen bij de bachelor BW examencommissie. Neem altijd contact op met de studieadviseur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.