Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je onder andere gebruiken om een minor te volgen.

Extra plaatsen vanwege coronavirus

Een minor is een goed alternatief voor bachelorstudenten die vanwege het coronavirus niet voor hun studie naar het buitenland kunnen. Daarom zijn er voor collegejaar 2021-2022 extra plaatsen in de minoren beschikbaar.

Via deze website houden we je op de hoogte.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend, beredeneerd vakkenpakket met inleidende vakken gevolgd door een verdieping in het thema van de minor, zodat ook studenten die minder vertrouwd zijn met het vakgebied het onderwijs kunnen volgen.

Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor.

Aanbod

Minoren in Leiden

De Universiteit Leiden biedt ca. 50 minoren aan:

Minoren aan TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, hierdoor kun je makkelijk een minor aan de TU Delft of de Erasmus Universiteit volgen. Tijdens de aanmeldperiode voor Leidse studenten reserveren de TU Delft en de Erasmus Universiteit in april en mei een derde van hun minorplaatsen voor studenten van de Universiteit Leiden. Net als een studieverblijf in het buitenland of een stage verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Gezamenlijke minoren Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE)

De samenwerkende universiteiten bieden ook gezamenlijke minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken.

De gezamenlijke minoren in 2021-2022 zijn: 'African Dynamics', 'Frugal Innovation for Sustainable Global Development', 'Geo-resources for the future', 'Responsible Innovation', 'Security, Safety and Justice', 'Smart and Shared Cities' en 'Sustainable Chemistry and Biotechnology'.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Toelatingseisen

 • Je moet ingeschreven staan als bachelorstudent aan de Universiteit Leiden.
 • Het minoronderwijs mag niet overlappen met je reguliere studie. Twijfel je? In het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van jouw opleiding lees je welke minoren je niet kunt volgen vanwege overlap.
 • Als je maar een deel van een minor wilt volgen, heb je toestemming van  de Examencommissie nodig.
 • Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen, zoals een specifieke opleiding of selectieprocedure. Bekijk de eisen van Leidse minoren in de Studiegids. Bekijk voor minoren in Delft en Rotterdam de websites van TU Delft of Erasmus. Bekijk de opleidingseisen van de minoren in Delft en Rotterdam in de Toelatingsmatrix TU Delft (pdf) en de Toelatingsmatrix Erasmus (pdf).

Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor. Dit is echter geen eis, slechts een advies.

Aanmelden

Wanneer?

Soort minor Instelling Aanmeldperiode
Selectieminoren* TU Delft, Erasmus, LDE, Leiden 1 april 13 uur t/m 15 april
Minoren zonder selectie TU Delft, Erasmus, LDE 3 mei 13 uur t/m 31 mei
  Leiden

3 mei 13 uur t/m 15 juli

* Een selectieminor is een minor waarvoor een selectieprocedure geldt. Of een minor een selectieminor is, lees je in de beschrijving in de Studiegids of op de websites van TU Delft en Erasmus.

Hoe?

 • Elke minor heeft een beperkt aantal plaatsen. Voor toewijzing van de plaatsen geldt first come, first served (behalve bij de selectieminoren*). Meld je dus op tijd aan.
 • Je kunt maar één minor volgen. Meld je alleen aan voor die ene minor; op die manier hebben je medestudenten ook kans op een plek.
 • Als je op een wachtlijst staat voor de minor van je eerste keuze, mag je je wel voor een tweede minor aanmelden.
 • Je kunt je aanmelding tot het eind van de aanmeldperiode wijzigen of annuleren.
Minoren bij de Universiteit Leiden
 • Je schrijft je in via uSis.*
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Studiegids.
 • Meld je via uSis weer af als je besluit een minor niet te volgen. Zo komt er een plaats vrij voor een ander.

*Uitzondering: Studenten van de bacheloropleidingen Klinische Technologie en Life Science & Technology schrijven zich in via Osiris.

Minoren bij TU Delft, Erasmus Universiteit en LDE-minoren
 • Je schrijft je in via uSis.*
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Toelatingsmatrix TU Delft (pdf)/Toelatingsmatrix Erasmus (pdf), of door te zoeken op naam in uSis (LDE-minor).
 • Je mag slechts één aanmelding doen voor een minor bij de TU Delft, bij de Erasmus Universiteit Rotterdam of een van de gezamenlijke LDE-minoren.​ Let op: het is wel technisch mogelijk om meerdere aanmeldingen te doen, maar zodra de aanmelddeadline verstreken is, worden alle aanmeldingen behalve de eerste automatisch geannuleerd. Zorg er dus voor dat op dat moment alleen de minor van jouw voorkeur in uSis staat.

*Uitzondering: Studenten van de bacheloropleidingen Klinische Technologie en Life Science & Technology schrijven zich in via Osiris.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van een minor? Neem contact op met de contactpersoon die in de Studiegids bij de minor vermeld staat.

Heb je andere vragen? Bekijk eerst de Veelgestelde vragen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Studielijn via studielijn@leidenuniv.nl of 071-527 11 11.

Half Minor volgen in het LUMC

De faculteit Geneeskunde/LUMC biedt 17 verdiepende Half Minors (15 EC) aan, te weten:

 1. Advanced Fetal and Neonatal Care
 2. Biomedical  Imaging, from Molecule to Man
 3. Cellular Therapies
 4. Clinical Immunology
 5. Clinical Research and Practice in Child Psychiatry
 6. Heriditary diseases in the clinic
 7. Global Health
 8. Heart and Blood Vessels
 9. Immunotherapy of Cancer 
 10. Infections in Health and Disease 
 11. Medical Education
 12. Molecular Targets and Cancer Therapy 
 13. Taking care of tomorrow
 14. Sense and Non-sense in Anesthesiology 
 15. Spine/Skull base Surgery & Otolaryngology/Audiology 
 16. Translational Neuroscience
 17. Vitality and Ageing

De Half Minors zijn verdiepende minoren en daarom niet voor iedere student toegankelijk. In de toelatingsmatrix kun je precies zien welke Half Minor je kunt volgen.

Onderwijsperiode

6 september t/m 5 november 2021

Aanmelden

Je kunt je van 1 mei t/m 16 mei 2021 aanmelden via een online formulier. LUMC-studenten krijgen de link hiervoor in de laatste week van april per email toegestuurd. Erasmus MC studenten melden zich via hun eigen opleiding aan. Overige studenten kunnen tussen 14 april en 14 mei 2021 een mail sturen naar half-minors@lumc.nl.

Naar het buitenland?

Als LUMC-student krijg je ook de mogelijkheid om je Half Minor (gedeeltelijk) in het buitenland te volgen. Mogelijkheden zijn:

4 weken buitenland

 • Cuba: in HM Global Health
 • Indonesia en Tanzania: Immune Modulation in HM’s Infections in Health and Disease of Clinical Immunology
 • Bordeaux: Signalling and Disease in HM’s Molecular Targets and Cancer Therapy of Immunotherapy of Cancer

Semester in het buitenland (septemer - januari)

 • Edinburgh: Electives (15 weken)
 • Helsinki
 • Semmelweis (Budapest, Hongarije)

10 weken buitenland vanaf juli

Sao Paolo: winterschool in juli gecombineerd met 8 of meer weken onderzoek en presentaties. Voor alle buitenlandse Half Minors geldt een selectieprocedure en een afwijkende deadline (24 februari 2020), zie aanmeldprocedure Internationale Half Minor.

Meer informatie?

Heb je interesse in een Half Minor en wil je hier graag meer informatie over krijgen? Stuur dan een mail naar half-minors@lumc.nl.

Bachelor student Geneeskunde LUMC

In september van het 3e bachelor jaar Geneeskunde begin je als student met 10 weken onderwijs in de vorm van Half Minors. De Half Minor is een verplicht onderdeel van het curriculum Geneeskunde. Deze is bedoeld om ruimte te creëren zodat studenten hun interesse in een gekozen thema in relatie tot hun professionele en academische beroepsuitoefening nader kunnen onderzoeken. De Half Minors zijn verdiepend en hebben een wetenschappelijk karakter. Lees alles over het aanbod en de inhoud op Half Minors LUMC onder de tab 'Geneeskunde/LUMC'.

Half Minor aan het Erasmus MC volgen?

Het Erasmus MC en het LUMC werken nauw samen hierdoor is er een onderlinge uitwisseling van  studenten Geneeskunde mogelijk. De Erasmus MC minoren (15 ects)  worden in precies dezelfde periode gegeven als de Half Minors van het LUMC. Als student Geneeskunde LUMC kun je je voor een Half Minor in het collegejaar 2020-2021 aan het Erasmus MC aanmelden tot 12 april door een motivatiebrief in te leveren via Brightspace. Kijk op Minoren Erasmus MC voor meer inhoudelijke informatie over de aangeboden Rotterdamse Minoren.

Alternatieve Half Minor volgen?

Zit de minor van jouw keuze er niet tussen en wil je graag een bestaande halve minor volgen aan een andere universiteit? Dat is mogelijk, lees alles over de eisen van een alternatieve half minor, vul het Aanvraagformulier Alternatieve Half Minor in en stuur deze voor 12 april 2020 op naar half-minors@lumc.nl

Zelf een Half Minor samenstellen?

Wil je buiten de aangeboden LUMC Half Minors en (halve) minoren bij andere universiteiten liever zelf een pakket samenstellen? Dit kan, zowel in het binnen- als buitenland! Voorwaarde is dat de kwaliteit van het te volgen onderwijs van voldoende niveau is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees alles over het samenstellen van een half minor en vul het Aanvraagformulier samengestelde half minor in. Stuur het aanvraagformulier voor 12 april 2020 op naar half-minors@lumc.nl.

Aanmeldprocedure

Ronde 1: motivatiebrieven 
Iedere student kan van 26 maart tot en met 9 april 2020 één motivatiebrief schrijven voor één Half Minor naar keuze. De motivatiebrief moet in het Engels geschreven worden. Dit betekent dat je één brief kunt schrijven voor of een LUMC minor of een Erasmus MC minor. Het is niet mogelijk om voor allebei een motivatiebrief te schrijven. De coördinatoren maken op basis van deze motivatiebrieven een selectie voor een gesprek. Naar aanleiding van het gesprek worden de studenten geselecteerd.

De motivatiebrieven moeten worden ingeleverd via Brightspace. 

LET OP! Je mag als student maar 1 motivatiebrief versturen, motivatiebrieven die niet via Brightspace zijn ingeleverd worden NIET in behandeling genomen.

Uiterlijk 24 april wordt bekend gemaakt of je bent geselecteerd, ben je niet geselecteerd dan doe je met de reguliere inschrijving mee. Je kan er ook voor kiezen om geen motivatiebrief te sturen en alleen met de reguliere inschrijving mee te doen.
 
Ronde 2: Reguliere inschrijving 
De studenten die niet zijn geselecteerd op basis van een motivatiebrief, of geen motivatiebrief hebben verstuurd kunnen zich in ronde 2 inschrijven. Dit gebeurt op basis van voorkeuren. De studenten ontvangen in de laatste week van april een email met hierin een link naar een inschrijvingsformulier. 
De studenten kunnen alleen hun voorkeur opgeven voor Half Minors die nog niet vol zijn. De student geeft voorkeur 1 t/m 5 op, de studenten worden zo efficiënt mogelijk ingedeeld. De inschrijving loopt van 1 t/m 15 mei 2020. Uiterlijk 17 juni wordt de definitieve indeling bekend gemaakt.

LET OP! Je moet 5 voorkeuren opgeven, minder is geen optie!

Vrijstelling

In enkele bijzondere gevallen is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor een Half Minor. Een verzoek om vrijstelling kun je schriftelijk indienen bij de examencommissie, zie de tab 'Geneeskunde (BSc)' onder Vrijstellingen en verzoekschriften

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.