Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De meeste bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je onder andere gebruiken om een minor te volgen.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend, beredeneerd vakkenpakket. Het minoronderwijs is logisch qua opbouw en samenhang, met inleidende vakken gevolgd door een overzicht van de belangrijkste thema's in het vakgebied, zodat ook studenten die minder vertrouwd zijn met het vakgebied het onderwijs kunnen volgen.

Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Je mag een minor volgen zodra je je propedeuse hebt gehaald. De beste tijd om een minor te volgen is in het derde jaar van je bachelor. Je moet een minor in ieder geval binnen een jaar afronden, omdat het aanbod jaarlijks wisselt.

De Universiteit Leiden biedt ca. 50 minoren:

Een minor volgen in Delft of Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, ook op het gebied van minoronderwijs. Als Leidse student krijg je voorrang als je je voor 31 mei aanmeldt voor een minor in Delft of Rotterdam. Net als een studieverblijf in het buitenland verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Gezamenlijke minoren

De samenwerkende universiteiten bieden ook gemeenschappelijke minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken. De gezamenlijke minoren in 2019-2020 zijn: ‘Responsible Innovation’, ‘Security, Safety and Justice’, ‘Geo-resources for the future’, 'Frugal Innovation for Sustainable Global Development' en ‘African Dynamics’.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Toelatingseisen

  • https://studiegids.universiteitleiden.nl/search?for=programmes&type=minorsJe moet je propedeuse gehaald hebben;
  • Het minoronderwijs mag niet overlappen met je reguliere studie;
  • Voor een minor van 15 studiepunten (EC) heb je toestemming van  de Examencommisie nodig;
  • Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen. Je vindt deze in de beschrijving van de minoren in de Studiegids.

Aanmelden

Het aantal studenten dat kan deelnemen aan een minor is beperkt. Je hebt dus geen garantie op een plek.

In Leiden

Voor minoren aan de Universiteit Leiden kun je je over het algemeen vanaf 1 mei (om 13.00 uur) tot 1 augustus inschrijven via uSis. Maar let op: voor sommige minoren geldt een eerdere deadline. Bekijk de Studiegids voor de precieze data.

In Delft of Rotterdam

Wil je in Delft of Rotterdam een minor volgen? Meld je dan aan via uSis. Doe het voor 31 mei, want tot die tijd geldt er een voorrangsregeling voor Leidse studenten. Je kunt je na 31 mei ook nog aanmelden, maar dan heb je geen voorrang meer en is de kans dus kleiner dat je wordt toegelaten.

Let op: voor sommige opleidingen geldt een eerdere deadline en moet je je al in april aanmelden. Bekijk de precieze data op de website van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het minorenaanbod van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen:

Een beschrijving van de inhoud van alle minoren vind je op de E-studiegids - minoren informatie.

Een lijst met minoren aangeboden door de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen vind je op de studieactiviteiten-pagina. Daar zie je een beschrijving van de inhoud van de minoren.

Op die pagina vind je ook meer informatie over inschrijven voor minoren. Let op dat je je na toelating voor een minor ook moet inschrijven voor de tentamens van de minor-vakken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie