Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De meeste bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je onder andere gebruiken om een minor te volgen.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend, beredeneerd vakkenpakket. Het minoronderwijs is logisch qua opbouw en samenhang, met inleidende vakken gevolgd door een overzicht van de belangrijkste thema's in het vakgebied, zodat ook studenten die minder vertrouwd zijn met het vakgebied het onderwijs kunnen volgen.

Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Je mag een minor volgen zodra je je propedeuse hebt gehaald. Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor. Je moet een minor in ieder geval binnen een jaar afronden, omdat het aanbod jaarlijks wisselt.

Aanbod

Minoren in Leiden

De Universiteit Leiden biedt ca. 50 minoren aan:

Minoren aan TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, ook op het gebied van minoronderwijs. Tijdens de aanmeldperiode voor Leidse studenten reserveren de TU Delft en de Erasmus Universiteit een derde van hun minorplaatsen voor studenten van de Universiteit Leiden. Net als een studieverblijf in het buitenland verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Gezamenlijke minoren Leiden-Delft-Erasmus (LDE)

De samenwerkende universiteiten bieden ook gemeenschappelijke minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken. De gezamenlijke minoren in 2019-2020 zijn: ‘Responsible Innovation’, ‘Security, Safety and Justice’, ‘Geo-resources for the future’, 'Frugal Innovation for Sustainable Global Development' en ‘African Dynamics’.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Toelatingseisen

 • Je moet ingeschreven staan als bachelorstudent aan de Universiteit Leiden.
 • Je moet je propedeuse gehaald hebben.
 • Het minoronderwijs mag niet overlappen met je reguliere studie.
 • Voor een minor van 15 studiepunten (EC) heb je toestemming van  de Examencommisie nodig.
 • Bepaalde minoren zijn alleen toegankelijk voor studenten van specifieke opleidingen of vereisen dat je een selectieprocedure doorloopt. Bekijk in de toelatingsmatrix of jouw opleiding toegang geeft tot de (selectie voor de) minor van jouw keuze.
 • Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen. Je vindt deze in de beschrijving van de minoren in de Studiegids.

Qua onderwijsniveau kun je een minor het best volgen in het derde jaar van je bachelor. Dit is echter geen eis, slechts een advies.

Aanmelden

Beperkt aantal plaatsen

Het aantal studenten dat kan deelnemen aan een minor is beperkt. Voor toewijzing van de plaatsen geldt first come, first served (behalve bij de selectieminoren*). Meld je dus op tijd aan.
Meld je ook weer af als je besluit een minor niet te volgen. Zo komt er weer een plaats vrij voor een ander.

Wanneer?

Selectieminoren*

TU Delft, Erasmus, LDE, Leiden

1 t/m 15 april

Overige minoren

TU Delft, Erasmus

1 t/m 31 mei

 

LDE

1 mei t/m 15 juli

 

Leiden

1 mei t/m 31 juli

* Een selectieminor is een minor waarvoor een selectieprocedure geldt. Of een minor een selectieminor is, lees je in de beschrijving in de Studiegids of op de website van TU Delft en Erasmus.

Hoe?

Universiteit Leiden

 • Je schrijft je in via uSis.
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de Studiegids.
 • Je kunt je voor een onbeperkt aantal Leidse minoren aanmelden.
 • Meld je wel vóór 1 september via uSis af voor minoren die je niet gaat volgen.

TU Delft, Erasmus Universiteit en LDE-minoren

 • Je schrijft je in via uSis.
 • De studieactiviteitcode die je daarvoor nodig hebt, vind je in de toelatingsmatrix (TU Delft/Erasmus) of door te zoeken op naam in uSis (LDE-minor).
 • Je mag slechts één aanmelding doen voor een minor bij de TU Delft, bij de Erasmus Universiteit Rotterdam of een van de gezamenlijke LDE-minoren.​

Let op: meerdere aanmeldingen automatisch geannuleerd
Het is in uSis technisch wel mogelijk om meerdere aanmeldingen te doen voor LDE-minoren en minoren aan de TU Delft en de Erasmus Universiteit, maar er wordt slechts één aanmelding in behandeling genomen. Zodra de aanmelddeadline verstreken is, worden alle aanmeldingen behalve de eerste automatisch geannuleerd. Zorg er dus voor dat op dat moment alleen de minor van jouw voorkeur in uSis staat. Hiervoor moet je je in uSis afmelden voor de overige minoren.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van een minor? Neem contact op met de contactpersoon die in de Studiegids bij de minor vermeld staat.

Heb je andere vragen? Bekijk eerst de Veelgestelde vragen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Studielijn via studielijn@leidenuniv.nl of 071-527 11 11.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.