Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De meeste bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden hebben een major-minorstructuur, met een keuzeruimte van 15 tot 30 studiepunten (EC). Deze ruimte kun je onder andere gebruiken om een minor te volgen.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend, beredeneerd vakkenpakket. Het minoronderwijs is logisch qua opbouw en samenhang, met inleidende vakken gevolgd door een overzicht van de belangrijkste thema's in het vakgebied, zodat ook studenten die minder vertrouwd zijn met het vakgebied het onderwijs kunnen volgen.

Met een minor kun je je oriënteren buiten de grenzen van je eigen opleiding. Met een goed gekozen minor vul je je eigen opleiding aan met kennis, inzicht en vaardigheden, eventueel uit andere disciplines. Een minor kan je ook helpen om je voor te bereiden op een master.

Je mag een minor volgen zodra je je propedeuse hebt gehaald. De beste tijd om een minor te volgen is in het derde jaar van je bachelor. Je moet een minor in ieder geval binnen een jaar afronden, omdat het aanbod jaarlijks wisselt.

Aanbod

Minoren in Leiden

De Universiteit Leiden biedt ca. 50 minoren:

Minoren aan TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken nauw met elkaar samen, ook op het gebied van minoronderwijs. De drie universiteiten reserveren een derde van hun minorplaatsen voor elkaars studenten. Net als een studieverblijf in het buitenland verrijkt een minor in Delft of Rotterdam je studie, je studentenleven én je cv.

Gezamenlijke minoren Leiden-Delft-Erasmus (LDE)

De samenwerkende universiteiten bieden ook gemeenschappelijke minoren aan. Hierin word je begeleid door docenten van de betrokken universiteiten en werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan multidisciplinaire vraagstukken. De gezamenlijke minoren in 2019-2020 zijn: ‘Responsible Innovation’, ‘Security, Safety and Justice’, ‘Geo-resources for the future’, 'Frugal Innovation for Sustainable Global Development' en ‘African Dynamics’.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Toelatingseisen

  • Je moet ingeschreven staan als bachelorstudent aan de Universiteit Leiden.
  • Je moet je propedeuse gehaald hebben.
  • Het minoronderwijs mag niet overlappen met je reguliere studie.
  • Voor een minor van 15 studiepunten (EC) heb je toestemming van  de Examencommisie nodig.
  • Bepaalde minoren zijn alleen toegankelijk voor studenten van specifieke opleidingen of vereisen dat je een selectieprocedure doorloopt. Bekijk in de toelatingsmatrix of jouw opleiding toegang geeft tot de (selectie voor de) minor van jouw keuze.
  • Voor sommige minoren gelden aanvullende eisen. Je vindt deze in de beschrijving van de minoren in de Studiegids.

De beste tijd om een minor te volgen is in het derde jaar van je bachelor. Dit is echter geen eis, slechts een advies.

Aanmelden

Het aantal studenten dat kan deelnemen aan een minor is beperkt. Meld je dus op tijd aan.

Minoren in Leiden

Voor minoren aan de Universiteit Leiden kun je je over het algemeen vanaf 1 mei (om 13.00 uur) tot 1 augustus inschrijven via uSis. Maar let op: voor sommige minoren geldt een eerdere deadline. Bekijk de Studiegids voor de precieze data.

Je kunt je voor een onbeperkt aantal Leidse minoren aanmelden. Zorg wel dat je je vóór 1 september in uSis afmeldt voor minoren die je niet gaat volgen.

Minoren in Delft of Rotterdam

Je kunt je t/m 31 mei aanmelden via uSis. De studieactiviteit-code die je daarvoor nodig hebt, vind je in de toelatingsmatrix.

Let op: voor sommige opleidingen geldt een eerdere deadline en moet je je al in april aanmelden. Bekijk de precieze data op de website van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Je kunt één aanmelding doen voor een minor bij de TU Delft, bij de Erasmus Universiteit Rotterdam of een van de gezamenlijke LDE-minoren.​

Let op: meerdere aanmeldingen automatisch geannuleerd
Het is in uSis technisch wel mogelijk om meerdere aanmeldingen te doen voor deze minoren, maar er wordt slechts één aanmelding in behandeling genomen. Zorg ervoor dat de minor van jouw voorkeur uiterlijk 31 mei op de eerste plek staat en meld je in uSis af voor de overige minoren. Na 31 mei worden alle aanmeldingen behalve de eerste namelijk automatisch geannuleerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie