Universiteit Leiden

nl en

Onderzoekservaring opdoen

Een wezenlijk onderdeel van een academische opleiding is het doen van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn verschillende mogelijkheden om onderzoekservaring op te doen.

Je kunt onderzoekservaring opdoen door een onderzoeksstage te doen bij een instelling of bedrijf, of een onderzoek uit te voeren in opdracht van de Universiteit Leiden. Bekijk onder de facultaire en opleidingsinformatie hoe onderzoek doen in jouw opleiding wordt vormgegeven. Je kunt ook je studieadviseur vragen naar andere of extra mogelijkheden. 

Onderzoek en / of veldwerk

Wil je naar een archief of bibliotheek in het buitenland, of ga je informatie verzamelen voor je thesis? Dan zijn de volgende zaken erg belangrijk.

  1. Ten eerste moet je via de examencommissie zorgen dat het werk dat je gaat doen, studiepunten op zal leveren. Ga je binnen een bepaald vak veldwerk doen? Dan zal de opleiding jou hierover inlichten. Ga je zelfstandig naar het buitenland, neem dan contact op met je studieadviseur
  2. Ten tweede moet je zeker zijn dat je naar een veilig gebied gaat. Je vraagt eerst toestemming aan het Humanities International Office voor je bestemming. Zonder deze toestemming kan de examencommissie geen studiepunten toekennen aan je werk.
    Op deze Engelstalige pagina staat informatie over hoe je toestemming moet vragen bovenstaande zaken moet regelen.
  3. Ten derde moet je je goed voorbereiden op het gebied van financiën en gezondheid. Vraag beurzen aan, sluit een uitgebreide verzekering af en haal de juiste vaccinaties.

Interessant onderzoek

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.