Universiteit Leiden

nl en

Online onderwijs en toetsen

 • Een laptop of een desktop pc (Windows/Mac/Linux), bij voorkeur niet meer dan twee jaar oud, met een actueel en bijgewerkt besturingssysteem en browser (bij voorkeur Chrome of Firefox).
 • Voldoende schijfruimte (op je pc of via OneDrive).
 • Een stabiele internetverbinding, die je niet met teveel huisgenoten deelt.
 • Een goede camera en microfoon. Gebruik een aparte webcam en headset als je pc er geen heeft.
 • Als je een kleine laptop gebruikt, raden we je aan een tweede beeldscherm te gebruiken.

Kaltura Live Room

In principe gebruiken je docenten Kaltura Live Room om interactief online onderwijs te geven. Als dat niet mogelijk is, kunnen zij ook gebruikmaken van Zoom.

Zoom

Zoom is een videoconferentie-app voor online bijeenkomsten tot 300 mensen. Docenten kunnen online onderwijs aanbieden in Zoom. Als student kun je zelf met Zoom ook bijeenkomsten organiseren.

Start met Zoom

 • Ga naar universiteitleiden.zoom.us
 • Kies 'Sign in with SSO'
 • Vul bij organisatienaam 'universiteitleiden' in
 • Log in met je ULCN-account

Ondersteuning

Het Zoom Help Center helpt je op weg en geeft antwoord op je vragen met videotutorials, quickstart guides, FAQs, gratis trainingen en webinars.

Veiligheid en privacy

Als student aan de Universiteit Leiden beschik je gratis over de betaalde educatieve versie van Zoom. Hiermee kun je op een veilige manier gebruikmaken van Zoom.

 • Alleen studenten en medewerkers hebben toegang, via hun ULCN-account. Daarbij zijn bepaalde privacy-instellingen verplicht.
 • Zoom werkt met encryptie en er worden voor de verwerking van de bijeenkomsten alleen servers gebruikt die in de EU staan.
 • Zoom wordt niet gebruikt voor colleges waarin persoonsgegevens of vertrouwelijke onderzoeksgegevens worden besproken.
Bezwaar

Wil je Zoom toch niet gebruiken? Vraag je docent om een alternatief. Kom je er met je docent niet uit? Neem dan contact op met je studieadviseur. Is het hiermee nog niet opgelost? Neem dan contact op met de functionaris voor gegevensbescherming van de Universiteit Leiden, via fg@bb.leidenuniv.nl.

Richtlijnen en tips

Tips voor soepel werkende applicaties

 • Zet je camera alleen aan als het strikt noodzakelijk is.
 • Sluit andere browsers en applicaties.
 • Gebruik zo mogelijk internet via een kabel in plaats van wifi.
 • Als je wifi gebruikt, ga dan dichtbij de router zitten. Vraag eventuele huisgenoten om het gebruik van internetapplicaties zoals Netflix te beperken.
 • Herstart je pc regelmatig om tijdelijk geheugen vrij te maken.
 • Investeer zo nodig in uitbreiding van het geheugen van je pc.

Privacy bij opnames van colleges

 • Het kan zijn dat je docent colleges wil opnemen, zodat studenten ze terug kunnen kijken. Je docent zal hiervoor altijd van tevoren om jouw toestemming vragen en je laten weten waarom het college wordt opgenomen, voor wie het beschikbaar komt en hoe het wordt opgeslagen. Wil je niet in beeld komen bij een opname? Zet dan je camera uit. 
 • Let op: je mag online colleges en lesmaterialen niet zonder toestemming fotograferen, opnemen, gebruiken of verspreiden.

Veiligheid

Bekijk de richtlijnen en tips voor veilig gebruik van IT-faciliteiten.

Gedragscode

Bekijk ook de Gedragscode onderwijs op afstand. Hierin staan de regels en richtlijnen die voor studenten en docenten gelden binnen het online onderwijs.

Overige onderwijsapplicaties thuis gebruiken

Verschillende applicaties die je voorheen alleen kon gebruiken binnen het universitaire netwerk, zijn nu ook vanuit huis te gebruiken. Bekijk de beschikbare applicaties en hoe je toegang krijgt.

Digitaal toetsen kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met een openboektentamen, een mondeling of essay. Bij deze toetsen kunnen de platforms Kaltura, Brightspace en de examenplatforms ANS en Remindo worden gebruikt.

Online proctoring (digitaal toezicht)

Als bovenstaande vormen van toetsen niet mogelijk zijn, kan je docent kiezen voor een toets met online proctoring. Dit wil zeggen dat er digitaal toezicht is tijdens de toets. Voor toetsen met digitaal toezicht maakt de universiteit gebruik van het systeem Proctorio.

Proctorio

In het kort maakt Proctorio het mogelijk toezicht te houden tijdens de toets via je webcam. Proctorio legt verschillende gegevens vast, waaronder beeld- en geluidsopnamen. Deze gegevens worden geanalyseerd door software van Proctorio. Wanneer het algoritme gedragingen waarneemt die zouden kunnen duiden op fraude dan wordt daarvan verslag opgemaakt. Alle gevallen worden vervolgens beoordeeld door medewerkers van de Universiteit Leiden.

Privacy

Als je deelneemt aan toetsen met digitaal toezicht is je privacy goed beschermd. We zorgen ervoor dat niet meer gegevens worden verwerkt dan strikt noodzakelijk en we zien erop toe dat er zorgvuldig met je gegevens wordt omgegaan. Hoe we dat precies doen, kun je nalezen in de Proctorio privacyverklaring.

Identificeren tijdens online tentamens

Voor je begint aan je toets vraagt het systeem je om jezelf te identificeren. Dit doe je door je LU-Card of Ov-kaart te tonen. Heb je deze kaarten niet tot je beschikking, dan kun je een Verklaring van Inschrijving laten zien, samen met een geldig paspoort of Europese identiteitskaart.
Let op: hierbij moet je je BSN-nummer afschermen! Dat is belangrijk om identiteitsfraude te voorkomen. Lees meer over veilige manieren om je identiteitsbewijs te tonen.

Bereid je goed voor

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.