Universiteit Leiden

nl en

Schrijven van papers en scriptie

Als je een paper gaat schrijven, maak je gebruik van de inzichten die je tijdens de colleges en je studie tot nu toe hebt opgedaan. Daarnaast maak je soms ook gebruik van literatuurstudie of doe je eigen onderzoek waarover je schrijft.

Het schrijven van een interessant stuk, dat aan de criteria voor wetenschappelijk niveau voldoet en toch voor de gemiddelde lezer prettig leesbaar is, is één van de belangrijkste zaken die je leert als je een academische opleiding volgt.

Facultaire reglementen

Papers en scripties moeten voldoen aan de facultaire reglementen. Daarnaast zijn de regels op plagiaat en wetenschappelijke integriteit van toepassing. Zie de reglementen rechts voor meer informatie.

Verzoek tot aanwijzen thesisbegeleider

De opleiding zorgt ervoor dat elke student een begeleider van de master-thesis of bachelor-eindwerkstuk krijgt; de examencommissie wijst deze aan als eerste beoordelaar hiervan. 

Per opleiding verschilt het proces van toewijzing. Raadplaag hiervoor de cursusbeschrijving van de master thesis of het bachelor-eindwerkstuk in e-Studiegids.

Schrijfhulp nodig? Kom naar het Writing Lab!

Heb je behoefte om een academische schrijfopdracht (eindwerkstuk, paper of anderszins) te bespreken met een tutor? Doe dan een beroep op het Writing Lab

Facultair scriptieseminar

Ben jij een bachelorstudent die in het eerste semester van 2021-2022 een scriptie gaat schrijven en geen scriptieseminar kan volgen binnen de eigen opleiding? Doe dan mee met het Facultair Scriptieseminar, verzorgd door het Writing Lab!

Wat houdt het Facultair Scriptieseminar precies in?

Het seminar bestaat uit 3 interactieve workshops van 2 uur en 1 individueel coachinggesprek. Om het seminar te halen, ben je verplicht de drie workshops en 1 coachinggesprek te volgen. Je bent echter van harte welkom om meer coachinggesprekken te plannen, met een maximum van 5. Deze zijn altijd gratis voor studenten FGW! Het scriptieseminar is een aanvulling op, en geen vervanging van, de begeleiding vanuit de opleiding. Het seminar biedt geen inhoudelijke begeleiding, maar ondersteuning bij het schrijfproces. Er vindt geen beoordeling plaats; de verantwoordelijkheid voor de inhoud en beoordeling ligt bij je begeleider.

In de drie verplichte workshops besteden we aandacht aan belangrijke thema’s binnen het schrijfproces:

  • Schrijfproces 1: plannen en structuur aanbrengen (onderwerpen zijn o.a.: tijdsmanagement & planning, literatuur verzamelen & organiseren, onderzoeksvragen, een tekst opbouwen en structureren)
  • Schrijfproces 2: Academische stijl (onderwerpen zijn o.a.: schrijfstijl, alinea’s, parafraseren, reviseren en een reverse outline maken)
  • Schrijfproces 3: schrijfdiscipline kweken voor scriptieschrijvers (onderwerpen zijn o.a.: planning, uitstelgedrag en perfectionisme, motivatie, afleidingen weerstaan, persoonlijke valkuilen aanpakken).

We bieden elke workshop twee keer aan, 1 keer op de campus (op vrijdagen) en 1 keer online (op donderdagen), zodat je kunt kiezen hoe en wanneer je wilt deelnemen.

In het individuele coachinggesprek van 45 minuten kun je precies inzoomen op datgene waar jij behoefte aan of vragen over hebt. Alles wat je met je coach bespreekt, blijft tussen jullie en het gesprek kan zowel face-to-face als online plaatsvinden. Als je wil, kun je je schrijfcoach ook van tevoren een stuk tekst toesturen dat jullie dan tijdens de afspraak samen bespreken.

Je kunt je via onderstaande knop inschrijven voor het scriptieseminar. Vul het formulier volledig in en druk op ‘verzenden’. Je krijgt een bevestiging van inschrijving per mail en daarin vind je ook de zelf-inschrijflink voor de Brightspacecursus van het scriptieseminar, waarin we steeds de workshopmaterialen zullen publiceren. Heb je nog vragen? Mail dan gerust naar writinglab@hum.leidenuniv.nl . Graag tot ziens bij het Writing Lab!

Meld je aan voor het facultaire scriptieseminar!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.