Universiteit Leiden

nl en

Schrijven van papers en scriptie

Als je een paper gaat schrijven, maak je gebruik van de inzichten die je tijdens de colleges en je studie tot nu toe hebt opgedaan. Daarnaast maak je soms ook gebruik van literatuurstudie of doe je eigen onderzoek waarover je schrijft.

Het schrijven van een interessant stuk, dat aan de criteria voor wetenschappelijk niveau voldoet en toch voor de gemiddelde lezer prettig leesbaar is, is één van de belangrijkste zaken die je leert als je een academische opleiding volgt.

Facultaire reglementen

Papers en scripties moeten voldoen aan de facultaire reglementen. Daarnaast zijn de regels op plagiaat en wetenschappelijke integriteit van toepassing. Zie de reglementen rechts voor meer informatie.

Verzoek tot aanwijzen thesisbegeleider

De opleiding zorgt ervoor dat elke student een begeleider van de master-thesis of bachelor-eindwerkstuk krijgt; de examencommissie wijst deze aan als eerste beoordelaar hiervan. 

Per opleiding verschilt het proces van toewijzing. Raadplaag hiervoor de cursusbeschrijving van de master thesis of het bachelor-eindwerkstuk in e-Studiegids.

Schrijfhulp nodig? Kom naar het Schrijfcentrum!

Heb je behoefte om een academische schrijfopdracht (eindwerkstuk, paper of anderszins) te bespreken met een tutor? Doe dan een beroep op het Schrijfcentrum. Wij bieden de gratis mogelijkheid om te sparren over een tekst, zodat je tot nieuwe inzichten komt en leert hoe je een tekst kan verbeteren. 

Het Schrijfcentrum is er voor alle studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen die hun academische schrijfvaardigheid willen verbeteren. Het Schrijfcentrum is onderdeel van het facultaire Expertisecentrum Academische Vaardigheden.  

Het maken van een afspraak kan eenvoudig via dit formulier.

Persoonlijk gesprek

Bij het Schrijfcentrum bieden we individuele begeleiding. Samen met een schrijftutor ga je kijken hoe je schrijfopdracht anders of beter kan. Daarbij bepaal jij zelf waar het gesprek over gaat en welke onderwerpen je wilt behandelen. De gesprekken zijn geheel vertrouwelijk.

Een gesprek bij het Schrijfcentrum duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt eenmalig langskomen, maar er kunnen ook meerdere vervolgafspraken worden gemaakt voor eenzelfde schrijfopdracht.

Inloopspreekuur

Elke donderdag van 10.30 tot 12.00 uur is er een inloopspreekuur bij het Schrijfcentrum. Bij dit spreekuur kan je zonder afspraak even langslopen en allerlei vragen stellen. Kom dus gerust even langs bij het Schrijfcentrum (P.N. van Eyckhof 4, kamer 001a).  

Wat doen wij voor je?

De schrijftutoren zijn geselecteerde (Res)MA-studenten, die een speciale training hebben gevolgd, gericht op onder andere de analyse van schrijf- en tekstproblemen en het geven van feedback. Zij kunnen je onder andere ondersteunen met:

  • Argumentatie
  • Schrijfstijl
  • Structuur en opbouw
  • Onderzoeksvraag formuleren
  • Beginnen met schrijven
  • Maken van planningen
  • Maken van plan van aanpak
  • Feedback docent bespreken

Het Schrijfcentrum bemoeit zich niet met de vakinhoud van jouw schrijfopdracht. Onze tutoren beschikken niet over de vakspecialistische kennis, daarvoor kan je beter contact zoeken met je docent. De schrijftutoren geven dan ook geen inhoudelijke beoordeling: de vraag "Is mijn tekst zo goed?" zullen ze dan ook niet betantwoorden. Ook zullen zij niet optreden als correctoren; zij geven advies over hoe jij je tekst kunt verbeteren. Tot slot zullen onze tutoren geen grammatica- en spellingsregels uitleggen.

Wie zijn wij?

De schrijftutor van het Schrijfcentrum is:

Maak een afspraak

Van maandag t/m donderdag  worden e-mails in de regel binnen twee werkdagen beantwoord. Tijdens de vakantieperiode zijn we wel beschikbaar, maar werken we met beperkte openingstijden.

Je bent ook altijd welkom om even bij het Schrijfcentrum binnen te lopen tijdens het inloopspreekuur op donderdag van 10.30 tot 12.00 uur in Van Eyckhof 4, 001a. 

Begeleiding door het Schrijfcentrum is voor studenten geheel gratis!

Contactgegevens

Locatie: Van Eykchof 4, 001a 

Email: schrijfcentrum@hum.leidenuniv.nl 
Telefoonnummer: 071 527 5007 
Openingstijden: Maandag t/m donderdag. Beperkt open in de vakantieperiodes.

Facultair scriptieseminar

Voor studenten die door omstandigheden het scriptieseminar binnen hun opleiding niet kunnen volgen is er in semester 1 een facultair scriptieseminar.

Het scriptieseminar zal beginnen in de week van  11 september (week 37). Schrijf je van tevoren in via uSis (code 5003VSCRSW). Informatie over de tijden en locaties staan op het rooster voor semester 1.

Het seminar zal in principe gegeven worden in het Nederlands. Als je het seminar wilt volgen maar onvoldoende Nederlands spreekt, of je scriptie in het Engels schrijft, neem contact op met de docent, dr. Grace Rowicka, via eav@hum.leidenuniv.nl.

Voor het begin van het seminar: Neem tijd om na te denken over je scriptieonderwerp. Welk college vond je het meest interessant? Welk onderwerp heeft jou aangegrepen? Welke vragen zijn onbeantwoord gebleven tijdens het college? Het is ook aan te raden om je beoogde begeleider te benaderen en na te gaan of die jou kan begeleiden. Zo kan het scriptieseminar je het beste helpen om na de zomer goed van start te gaan.

Naar een goed eindwerkstuk

Het scriptieseminar bestaat uit een aantal bijeenkomsten, elk met een thema: een stap in het schrijfproces, of een bekend knelpunt. Aan het begin van het traject zijn er wekelijkse bijeenkomsten om je te helpen je onderzoeksplan en je scriptieplan te schrijven. In de volgende fase ga je je plan uitvoeren. Je hebt in de eerste plaats contact met je eigen begeleider, en daarnaast is er elke maand een bijeenkomst van het seminar. Tijdens de afsluitende bijeenkomst presenteren alle studenten kort de uitkomsten van hun onderzoek.

Het scriptieseminar is een aanvulling op, en geen vervanging van, de begeleiding vanuit de opleiding. Het seminar biedt geen inhoudelijke begeleiding, maar ondersteuning bij het schrijfproces. Er vindt geen beoordeling plaats; de verantwoordelijkheid voor inhoud en beoordeling ligt bij de begeleider vanuit de opleiding. Wel zal de docent van het scriptieseminar contact houden met jouw begeleider.