Universiteit Leiden

nl en

Veiligheid

De universiteit vindt het belangrijk om een veilige omgeving te bieden aan studenten en medewerkers. Lees hier alles over veiligheidsmaatregelen en wat je moet doen bij een noodgeval of ander incident.

Veiligheidsmaatregelen

Als je tijdens je studie practica doet, in een laboratorium werkt, met mensen werkt of de natuur in trekt, kan het nodig zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen. Heeft jouw faculteit of opleiding een tabblad op deze pagina? Lees die informatie dan goed door.

Noodgevallen en incidenten

Bekijk wat je moet doen bij een noodgeval of ander incident.

Vaccinaties en preventie infecties

Als (bio)medische student kom je tijdens je studie in aanraking met patiënten en die kunnen drager zijn van infectieziekten. Het is belangrijk dat je jezelf en anderen zo goed mogelijk beschermt.

Vaccinaties en controles (VGM)

De hoofdregel bij de bescherming tegen infectierisico’s is dat je alleen toegang krijgt tot de kliniek als je een verklaring kunt overleggen van controles en vaccinaties m.b.t. TBC, MRSA en Hepatitis B. Voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van menselijk materiaal is een voldoende immunisatie tegen Hepatis B vereist. De verplichte controles en vaccinaties worden uitgevoerd door de Afdeling, Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) van het LUMC.

Deze is gevestigd in het Poortgebouw van het LUMC. De VGM verzorgt in het eerste jaar van de bachelor een informatief college en stuurt je een uitnodiging om deel te nemen aan controles en vaccinaties. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op deze uitnodiging in te gaan.

Prikaccidenten

Prikaccidenten is de verzamelnaam voor alle incidenten, waarbij gezondheidwerkers besmet kunnen raken met Hepatitis B-virus en Hepatitis C-virus, en/of HIV-virus door bloedcontact. In geval van een prikaccident moet je onmiddellijk handelen.

Risico’s studieverblijf in het buitenland

Veel studenten lopen stage in een gebied met een verhoogd risico op infectieziekten zoals hepatitis B, HIV of Methicillin-resistant staph aureus (MRSA). Het is belangrijk dat je je goed voorbereid en op de hoogte bent van de speciale regels die zijn opgesteld voor studenten.  

Studeer je Geneeskunde of Biomedische wetenschappen, ga je een onderdeel van je studie in het buitenland doen waar geen noodmedicatie aanwezig is en ga je Voorbehouden Handelingen verrichten waarbij risico gelopen kan worden? Dan kun je via het LUMC HIV-postexpositie noodmedicatie (PEP) aanvragen. Zet dit meer dan twee maanden van tevoren in gang.

Persoonlijke hygiëne

Voor studenten gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de kliniek of het laboratorium. Voor het werken in de kliniek en in laboratoria bestaan protocollen met betrekking tot (werk)kleding, sieraden, haar, nagels, piercings, etc. Het is verstandig deze te raadplegen voordat je de kliniek in gaat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.