Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheken

De Universiteit Leiden heeft meerdere bibliotheken. Alle bibliotheken zijn ondergebracht in één organisatie, onder de naam Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

Als student van de Universiteit Leiden kun je bij alle bibliotheken van de UBL terecht, dus je kunt ook naar een bibliotheek bij een faculteit waar je niet studeert. De UBL heeft een grote collectie wetenschappelijke informatie, zowel op papier als in digitale vorm. Daarnaast kun je bij de UBL toegang krijgen tot internationale collecties, zoals middeleeuwse handschriften, archieven, oude drukken, kaarten, prenten, tekeningen en foto's, zowel afkomstig uit de westerse wereld als uit het Midden-Oosten en Azië.

Voor meer informatie over faciliteiten en openingstijden, kun je terecht op de website van de UBL.

Locaties

De UBL bestaat uit de volgende bibliotheken.

Universiteitsbibliotheek

Witte Singel 26-27 
2311 BG Leiden 

Bibliotheek Sociale Wetenschappen

Pieter de la Court Gebouw 
Wassenaarseweg 52 
2333 AK Leiden 

Bibliotheek Rechten

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Kamerlingh Onnes Gebouw 
Steenschuur 25 
2311 ES Leiden 

Bibliotheek Archeologie

In de faculteit is een afhaalpunt voor boeken.

Bibliotheek Gorlaeus

Facultaire der Wiskunde & Natuurwetenschappen
Gorlaeus Laboratoria (1e verdieping LMUY Gebouw) 
Einsteinweg 55 
2333 CC Leiden

Library Learning Centre

Faculteit Governance and Global Affairs
Locatie Schouwburgstraat
Schouwburgstraat 2 
2511 VA Den Haag 

Walaeus Bibliotheek

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bevindt zich de Walaeus Bibliotheek voor geneeskunde.
LUMC C1-Q 
Albinusdreef 2 
2333 ZA Leiden 

'UBL Get Access'

In de gebouwen van de universiteit kan je zonder problemen bij alle digitale informatie komen. Ben je buiten de bibliotheek, dan moet je inloggen. Om dat proces soepel te laten verlopen kun je gebruikmaken van de 'UBL Get Access'-knop. Daarmee heb je in je browser snel toegang tot een elektronisch artikel, e-book of andere digitale bron, zonder gebruik te maken van de Catalogus.

Stel, je bent op de pagina van een uitgever, waar je een interessant artikel ziet. Er staat een knop ‘Buy this article’ bij. Als je nu op de ‘UBL Get Access’-favoriet klikt, opent er een nieuw scherm, waarin je kunt inloggen met je ULCN-inloggegevens. Vervolgens ziet je nu bij het artikel een knop ‘Read’ staan, met een link naar het volledige artikel. In sommige gevallen zul je een sfx-knop te zien krijgen, waar je op kunt klikken om verder te gaan. 

Om de knop te installeren, ga je naar de Catalogus startpagina en sleep je de knop ‘UBL Get Access’ naar je Favorieten-werkbalk. Het installeren is eenmalig, daarna kun je van alle plekken op het internet gebruik maken van de ‘UBL Get Access’-favoriet. Helaas is de tool nog niet beschikbaar voor smartphones.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.