Universiteit Leiden

nl en

ICT-diensten

Dé app voor Leidse studenten. Hier vind je al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het belangrijkste nieuws. (Let op: voor studenten van de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen geldt een uitzondering. Lees meer op het facultaire tabblad.)

Geef je mening

Zie je iets dat beter kan? Of heb je andere ideeën? Geef je mening en help ons zo de app te optimaliseren. Gebruik de feedback-knop in de app of mail naar appdevelopment@sea.leidenuniv.nl.

Handleiding

Handleiding Universiteit Leiden-app

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen.

Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

In verschillende universiteitsgebouwen vind je studieplekken met een pc, waar je met je account op kunt inloggen. Bekijk het overzicht van de beschikbare plekken.

Wifinetwerken van de Universiteit Leiden

De universiteit heeft twee wifinetwerken: LUWA en Eduroam.

 • Het Leiden University Wireless Access netwerk (LUWA) is bedoeld voor tijdelijke toegang tot draadloos internet. 

 • Voor het Eduroam-netwerk hoef je niet steeds opnieuw in te loggen. Bovendien is eduroam veiliger door encryptie en via eduroam heb je wifi-toegang bij vrijwel alle universiteiten en hogescholen in Nederland, Europa en daarbuiten.

Handleiding: Verbinden met wifi

Veilig op openbare wifi: eduVPN

Als je een openbaar wifinetwerk gebruikt, bijvoorbeeld in de trein of in een café, zijn je gegevens vaak niet veilig. eduVPN beschermt je hiertegen en maakt het ook mogelijk om buiten het netwerk van de Universiteit Leiden om toegang te krijgen tot afgeschermde diensten.

Lees meer en download eduVPN

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je allereerste inschrijving bij de Universiteit Leiden tot en met je afstuderen. Heb je vragen over uSis? Bekijk dan de Veelgestelde Vragen of stel je vraag aan de webredactie uSis.

uSis Mobile

uSis Mobile maakt de belangrijkste informatie uit uSis beschikbaar op je mobiele telefoon of tablet. Het is een mobiele website en inloggen doe je met je account.

Met uSis Mobile heb je toegang tot:

 • Basisinformatie over je studie, je cijfergemiddelde en de voortgang van je studie
 • Alle resultaten, inclusief onderliggende tentamens en werkgroepen
 • Inschrijfmogelijkheid voor vakken
 • De vakken waar je op dit moment voor bent ingeschreven
 • Je roosterinformatie (voor zover die informatie aanwezig is in uSis)
 • De status van recent verwerkte verzoekschriften

Voor sommige dingen, zoals het indienen van verzoekschriften of het raadplegen van details over de voortgang van je studie, moet je nog inloggen op een desktop of laptop. We blijven werken aan het uitbreiden van de mogelijkheden van uSis Mobile.

Verzoekschriften in uSis

In uSis maak je gebruik van verzoekschriften, wanneer je iets wilt wijzigen in je studievereisten. Bijvoorbeeld als je een vrijstelling wilt aanvragen, vakken die je in het buitenland volgt voor je studie in Nederland wilt laten meetellen of een afwijkend aantal studiepunten wilt aanvragen voor een bepaald onderdeel uit het curriculum. Voor meer informatie zie Vrijstellingen en verzoekschriften.

Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden. Hier kun je communiceren met docenten en medestudenten, je kunt er extra leesmateriaal vinden en de opdrachten die je moet inleveren uploaden. Let op! Je moet je altijd apart bij uSis inschrijven voor de vakken en in Blackboard ‘enrollen’ in cursussen.

Zodra je een studentenaccount hebt duurt het ongeveer 24 uur voordat je toegang hebt tot Blackboard.

Brightspace
Vanaf academisch jaar 2020/2021 wordt Blackboard vervangen door Brightspace. In 2019/2020 starten enkele pilotvakken. Als jouw vak hier aan mee doet, ontvang je bericht van je opleiding. Bekijk in de Brightspace FAQ welke vakken meedoen met de pilot.

Blackboard app

Je kunt de ‘Blackboard’ app via de app store downloaden op je mobiele telefoon of tablet. Na openen van de app selecteer je ‘Leiden University’ in het school-zoekveld en log je in met je ULCN-account. Overigens biedt de app niet alle functies die wel in de desktop-versie aanwezig zijn.

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een uMailadres en toegang tot de mailbox, waarop je kunt inloggen met je account.

Alle e-mailcommunicatie vanuit de universiteit verloopt via uMail, maar je kunt de e-mails wel laten doorsturen naar een eigen e-mailadres. Als je hiervoor kiest, kun je nog steeds uMail blijven gebruiken om e-mails mee te verzenden. Er gelden wel enkele voorwaarden bij het doorsturen van je uMail:

 • Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de mailforward juist instelt.
 • De Universiteit Leiden behoudt het recht om een mailforward te verwijderen als die tot storende problemen in het universitaire e-mailverkeer leidt.
 • De Universiteit Leiden is verantwoordelijk voor het doorsturen van berichten, maar is niet verantwoordelijk voor de ontvangst door het opgegeven e-mailadres.
 • Wanneer je mailbox vol zit, wordt de e-mail niet doorgestuurd. Leeg daarom op tijd je mailbox.

Je kunt in de uMail-handleiding lezen hoe de webmail werkt en hoe je e-mails naar je computer kunt ophalen of doorsturen. Je kunt ook de FAQ’s raadplegen.

Als je met je eigen laptop op het wifi-netwerk wilt inloggen, wordt er van je gevraagd om je anti-virussoftware up to date te hebben en dat je de laatste (security) updates voor het gebruikte besturingssysteem hebt. Je kunt gratis anti-virussoftware downloaden, zoals MS Security Essentials en Avira Anti Virus, of via SURFspot betaalbare anti-virussoftware aanschaffen.

Via SURFspot kun je goedkoop software aanschaffen, zoals Adobe, MS Office, anti-virussoftware en SPSS. Maar je kunt er ook diverse hardware, lidmaatschap op dagbladen en tijdschriften of abonnementen op internetdiensten kopen. Log in bij SURFspot door eerst ‘Universiteit Leiden’ te selecteren en vervolgens je ULCN-inloggegevens in te voeren.

Wat zijn weblectures?
Een weblecture is een opname van een college, die je achteraf online kunt bekijken. Als er een PowerPoint- of Prezi-presentatie bij gebruikt is, kun je die ook terugzien. Je kunt de afspeelsnelheid van de weblecture aanpassen en er is een zoekfunctie waarmee je de gekoppelde presentaties kunt doorzoeken op trefwoorden.

Aanvulling, geen vervanging
Beschouw weblectures als aanvulling op je deelname aan colleges, niet als vervanging. Als je niet aanwezig bent bij colleges mis je de interactie met je docent en medestudenten en heb je bijvoorbeeld niet de kans om vragen te stellen.

Bovendien kun je er niet van uitgaan dat er een weblecture beschikbaar zal zijn, om de volgende redenen:

 • Weblectures worden alleen aangeboden als een docent het wenselijk vindt en de techniek het toelaat. Als colleges worden opgenomen, word je daar van tevoren van op de hoogte gesteld.
 • Het kan voorkomen dat de techniek hapert en een geplande weblecture daardoor alsnog niet beschikbaar komt.
 • Je kunt er niet vanuit gaan dat de weblecture direct na het college online staat; dit kan afhankelijk van de aanpak van de docent variëren van een paar dagen of weken na het college tot vlak voor het tentamen.
 • Weblectures zijn altijd een service en geen recht.

Effectief studeren met weblectures
Om voordeel te hebben van weblectures is het dus belangrijk dat je ze gebruikt als aanvulling op je deelname aan colleges. Op welke manier kun je ze effectief inzetten?

 • Zorg dat je aanwezig bent bij het college en doe actief mee; stel vragen en bespreek de stof met je medestudenten. Dit is belangrijk, omdat je de stof beter onthoudt als je er op verschillende manieren mee aan de slag gaat.
 • Om informatie goed te onthouden, is het daarnaast van belang dat je op tijd begint met het bestuderen van de stof, dit herhaalt en goed verspreidt over de tijd die je hebt. Probeer de weblectures ook op deze manier te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kort voor het college de weblecture van het vorige college terugkijken, als het moment waarop ze beschikbaar komen dit toelaat, of voor het tentamen.
 • Bestudeer de weblectures actief: maak bijvoorbeeld aantekeningen, een samenvatting of oefenopgaven. Dit werkt beter dan wanneer je de weblectures alleen terugkijkt.

Waar vind ik weblectures?
De weblectures worden meestal op de Blackboard-cursuspagina geplaatst. Kun je ze daar niet vinden? Vraag het dan aan je docent.

Op deze pagina vind je informatie over gebruik binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid over:

Blackboard

Brightspace

Weblectures

 

Hulp bij Blackboard

Bij het onderwijs aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving Blackboard. Ieder vak wordt ondersteund met Blackboard en heeft dus een eigen site op het internet. Studenten kunnen gemakkelijk vanaf iedere computer, mits deze is voorzien van een internetaansluiting, sheets en andere relevante documenten ophalen, vragen stellen, discussiëren, nieuwsberichten van de docent lezen en digitale opdrachten maken en inleveren.

Vraag over Blackboard?

Helpdesk Blackboard Rechtsgeleerdheid.
(LET OP: alleen voor studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid)

Nieuwe digitale leeromgeving: Brightspace

Brightspace wordt de nieuwe digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden per collegejaar 2020/2021. In collegejaar 2019/2020 gaat een deel van de vakken al over naar Brightspace. Dat betekent dat deze vakken niet meer in Blackboard staan.

Voor meer informatie over Brightspace, klik hier.

Het betekent dat studenten, willen zij met succes het onderwijs kunnen volgen, regelmatig op de Blackboardomgeving van hun vak(ken) moeten kijken. De docenten gaan ervan uit dat de op Blackboard geplaatste informatie door de studenten gelezen zal worden.

Ga naar Blackboard. Om op Blackboard in te loggen gebruik je je ULCN-account: username (s+studentnummer, bijv. “s0123456”) en het bijbehorende password. Bij problemen met het ULCN-account, neem je contact op met:

 • Frontoffice te Plexus: 071-527 8011 of
 • ICT- helpdesk van het ISSC: 071-527 8888.

Zie ook de ULCN FAQ

Na het inloggen kom je in Blackboard op de pagina die valt onder de tab My Institution (zie afbeelding hierboven). Rechts in beeld vind je een overzicht (My Courses) van de omgevingen waarin je bent aangemeld (d.w.z. ‘enrolled’, zie uitleg hieronder). In het midden staat een overzicht van mededelingen (My Announcements) die recent gedaan zijn binnen de omgevingen van de vakken die u volgt.

Klik op de tab Courses rechts bovenaan het scherm. Je ziet nu de Course Catalogue aan de rechterkant. Als u de Blackboardomgeving zoekt van bijvoorbeeld een Bachelor vak dat gegeven wordt in het eerste jaar, kies dan achtereenvolgens voor: Faculteit der Rechtsgeleerdheid – Leiden Law School > Browse Categories > ‘juiste academisch jaar’ > Bachelor > ‘juiste opleiding’ > Jaar 1. De lijst met vakken die in deze categorie vallen verschijnt nu in beeld.
NB: na iedere keuze klik je op ‘Go’. Uiteraard kun je ook de Search Catalogue functie gebruiken en op studiegidsnummer of de naam van het vak zoeken. Vergeet dan niet de optie ‘Search Entire Catalogue’ aan te vinken.

Als je het vak gevonden hebt en je je daarvoor wilt aanmelden, dien je op Enroll te klikken. De 'enroll' knop komt tevoorschijn als je klikt op het blokje met de twee omgekeerde pijltjes.

Wil je eerst een instructiefilm zien over het zoeken en/of bladeren in de Course Catalogue voordat je hiermee aan de slag gaat? Klik dan hier op: bladeren of zoeken.

Het afmelden voor een Blackboardomgeving gaat door middel van de knop “Un-enroll” die in iedere omgeving te vinden is. Die handeling kun je niet ongedaan maken. Als je je per ongeluk hebt afgemeld, dien je contact op te nemen met de helpdesk van Blackboard Rechtsgeleerdheid.

Let op: de Course Catalogue is geen overzicht van alle aangeboden vakken, enkel van de vakken waarvan een Blackboardomgeving actief is. De Blackboardomgevingen zijn meestal vanaf ongeveer 10 dagen voor aanvang van de betreffende cursus voor studenten beschikbaar, en soms nog wat later. Het vakkenoverzicht per opleiding inclusief vakbeschrijvingen.

Let op: het enrollen voor een vak in Blackboard is niet hetzelfde als het inschrijven in uSis.

Blackboard heeft ook een app: “Blackboard Mobile Learn”. Je kunt deze applicatie downloaden op je smartphone (of tablet) via de app stores. Voer na het openen van de app “Leiden University” in in het zoekveld voor scholen. Hierna kun je met uw eigen ULCN-accountgegevens inloggen. Na het inloggen kun je een aantal functionaliteiten van Blackboard gebruiken. De app is vooral gericht op het raadplegen van informatie en nieuwsberichten. Niet alle functies die in de desktop versie van Blackboard zitten werken op de app. De app heeft vooralsnog een aanvullend karakter en dient niet als complete vervanging van de Blackboard desktopversie via de browser op uw pc of laptop.

Weblectures

Veel colleges worden opgenomen en als weblectures beschikbaar gesteld op Blackboard. Als hoofdregel worden de weblectures gepubliceerd vanaf twee weken voor aanvang van het tentamen van het betreffende vak.

Dit is een extra vrijblijvende service die de faculteit aanbiedt ten behoeve van de tentamenvoorbereiding. De weblectures zijn niet primair bedoeld ter vervanging van het bijwonen van de hoorcolleges.

Er worden nadrukkelijk geen garanties gegeven over het beschikbaar komen van de opnames. Houd hier rekening mee bij de onderwijsplanning!

Weblectures die binnen FdR zijn opgenomen, zijn afgeschermd met het ULCN account. Medewerkers en studenten moeten inloggen met hun ULCN account om toegang te krijgen tot een weblecture.

In beginsel start de weblecture automatisch met afspelen op het moment dat er op de link naar de weblecture wordt geklikt. Voor de beste resultaten bij het afspelen wordt aangeraden om de internet browsers Mozilla Firefox of Google Chrome te gebruiken. Is dit niet het geval kijk dan of de plugin m.b.t. Silverlight wordt toegestaan binnen uw browser. Zie hiervoor de screenshots, en de 2 stappen daarin aangegeven om deze plugin alsnog toe te staan binnen uw eigen browser.

Mochten er alsnog problemen zijn bij het afspelen van de weblecture, of indien er nog overige vragen zijn, neem dan contact op met de ISSC helpdesk (8888 of helpdesk@issc.leidenuniv.nl). Vermeld ook de URL van de weblecture als u een probleem met afspelen hebt. De URL kunt u vinden door op de link naar de weblecture in Blackboard met je rechter-muisknop te klikken en dan te kiezen voor 'Copy link address'.

De weblectures zijn uitsluitend bedoeld voor studenten en medewerkers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. De weblectures zijn auteursrechtelijk beschermd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie