IT-voorzieningen
- Zorg dat je pc, mobiele telefoon(s) en tablet(s) van de laatste updates en goede beveiligingssoftware zijn voorzien. Lees hier hoe je dat doet.
- Maak gebruik van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
- Wees alert op phishing en andere valse e-mails. Krijg je een e-mail die je niet had verwacht, of van een onbekende afzender? Klik niet op links, open geen bijlagen en vul geen gegevens in. De universiteit vraagt nooit via e-mails naar wachtwoorden! Vermoed je dat je phishingmail hebt ontvangen via uMail? Meld dit dan in de helpdesk portal.
- Gebruik OneDrive om bestanden veilig op te slaan en te delen.
- Als je ergens bent ingelogd, sluit dan je browser (het tabblad) af als je klaar bent. Sla geen wachtwoorden op in de browser.
Om in te loggen op universitaire systemen heb je in veel gevallen Multi-Factor Authenticatie (MFA) nodig. Dat wil zeggen dat je, behalve met je gebruikersnaam en wachtwoord, ook op een andere manier bevestigt dat jij het bent.
Er zijn 2 soorten MFA binnen de Universiteit Leiden:
- MFA voor Office 365. Dit zijn alle diensten waarop je inlogt met je universitaire Microsoft-account (ULCN-gebruikersnaam@vuw.leidenuniv.nl), zoals Word, OneDrive en Teams.
- MFA via je ULCN-account (studentenaccount).
In het studentenportaal organiseer je eenvoudig je studie, van het plannen van je vakken tot het bekijken van je studieresultaten.
MyStudymap
Via MyStudymap schrijf je je in voor vakken en tentamens. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Lees meer over Inschrijven voor vakken en tentamens via MyStudymap.
MyTimetable
In MyTimetable vind je jouw persoonlijke rooster en een compleet overzicht van al je onderwijsactiviteiten.
Dé app voor Leidse studenten. Hier vind je al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het belangrijkste nieuws.
Geef je mening
Zie je iets dat beter kan? Of heb je andere ideeën? Geef je mening en help ons zo de app te optimaliseren. Gebruik de feedback-knop in de app of mail naar appdevelopment@sea.leidenuniv.nl.
Op de studentenwebsite van Universiteit Leiden vind je eenvoudig alles wat je moet weten over jouw studie.
Selecteer je opleiding
Als je de website voor het eerst bezoekt, krijg je de keuze om je opleiding te selecteren of verder te gaan als gast.
- Als je je opleiding selecteert, zie je naast algemene informatie ook de informatie van jouw faculteit en opleiding.
- Als je de website bezoekt als gast, zie je alleen algemene informatie.
De website onthoudt je voorkeur. Hierdoor hoef je je keuze niet opnieuw te maken als je vanaf hetzelfde apparaat opnieuw naar de website gaat.

Op de homepage





Informatie zoeken
Vind je op de homepage niet wat je zoekt? Bekijk dan het volledige menu via het menu-icoon bovenin beeld of gebruik de zoekbalk bovenaan de pagina.

Tabbladen: van algemeen tot specifiek voor jou
Als je je opleiding hebt geselecteerd, zie je op een pagina soms meerdere tabbladen staan.
- Op het tabblad links staat algemene informatie
- Op het middelste tabblad informatie van je faculteit
- Op het tabblad rechts informatie van je opleiding

Vragen of opmerkingen?
We zijn benieuwd wat je vindt van de studentenwebsite. Vind je makkelijk de informatie die je zoekt? Zijn er dingen die beter kunnen? We horen het graag! Stuur je vraag of suggestie naar communicatie@sea.leidenuniv.nl.
Kaltura Live Room
In principe gebruiken je docenten Kaltura Live Room om interactief online onderwijs te geven. Als dat niet mogelijk is, kunnen zij ook gebruikmaken van Zoom.
Zoom
Zoom is een videoconferentie-app voor online bijeenkomsten tot 300 mensen. Docenten kunnen online onderwijs aanbieden in Zoom. Als student kun je zelf met Zoom ook bijeenkomsten organiseren.
Start met Zoom
- Ga naar universiteitleiden.zoom.us
- Kies 'Sign in with SSO'
- Vul bij organisatienaam 'universiteitleiden' in
- Log in met je ULCN-account
Ondersteuning
Het Zoom Help Center helpt je op weg en geeft antwoord op je vragen met videotutorials, quickstart guides, FAQs, gratis trainingen en webinars.
Veiligheid en privacy
Als student aan de Universiteit Leiden beschik je gratis over de betaalde educatieve versie van Zoom. Hiermee kun je op een veilige manier gebruikmaken van Zoom.
- Alleen studenten en medewerkers hebben toegang, via hun ULCN-account. Daarbij zijn bepaalde privacy-instellingen verplicht.
- Zoom werkt met encryptie en er worden voor de verwerking van de bijeenkomsten alleen servers gebruikt die in de EU staan.
- Zoom wordt niet gebruikt voor colleges waarin persoonsgegevens of vertrouwelijke onderzoeksgegevens worden besproken.
Bezwaar
Wil je Zoom toch niet gebruiken? Vraag je docent om een alternatief. Kom je er met je docent niet uit? Neem dan contact op met je studieadviseur. Is het hiermee nog niet opgelost? Neem dan contact op met de functionaris voor gegevensbescherming van de Universiteit Leiden, via fg@bb.leidenuniv.nl.
Richtlijnen en tips
Tips voor soepel werkende applicaties
- Zet je camera alleen aan als het strikt noodzakelijk is.
- Sluit andere browsers en applicaties.
- Gebruik zo mogelijk internet via een kabel in plaats van wifi.
- Als je wifi gebruikt, ga dan dichtbij de router zitten. Vraag eventuele huisgenoten om het gebruik van internetapplicaties zoals Netflix te beperken.
- Herstart je pc regelmatig om tijdelijk geheugen vrij te maken.
- Investeer zo nodig in uitbreiding van het geheugen van je pc.
Privacy bij opnames van colleges
- Het kan zijn dat je docent colleges wil opnemen, zodat studenten ze terug kunnen kijken. Je docent zal hiervoor altijd van tevoren om jouw toestemming vragen en je laten weten waarom het college wordt opgenomen, voor wie het beschikbaar komt en hoe het wordt opgeslagen. Wil je niet in beeld komen bij een opname? Zet dan je camera uit.
- Let op: je mag online colleges en lesmaterialen niet zonder toestemming fotograferen, opnemen, gebruiken of verspreiden.
Veiligheid
Bekijk de richtlijnen en tips voor veilig gebruik van IT-faciliteiten.
Gedragscode
Bekijk ook de Gedragscode onderwijs op afstand. Hierin staan de regels en richtlijnen die voor studenten en docenten gelden binnen het online onderwijs.
Overige onderwijsapplicaties thuis gebruiken
Verschillende applicaties die je voorheen alleen kon gebruiken binnen het universitaire netwerk, zijn nu ook vanuit huis te gebruiken. Bekijk de beschikbare applicaties en hoe je toegang krijgt.
Veilig online samenwerken
Met Microsoft Teams kun je op afstand samenwerken met je medestudenten. Teams is het meest geschikt voor kleine groepen. Je kunt met Teams:
- chatten
- (video)bellen
- documenten delen, bewerken en opslaan
Je mag Teams niet gebruiken om opnamen te maken of gevoelige data op te slaan. Teams is ook niet bedoeld om documenten voor lange tijd op te slaan. Gebruik in plaats daarvan andere opties, zoals OneDrive.
Bekijk ook de Teams videotrainingen van Microsoft.
Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen. Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive
Multi-Factor Authenticatie (MFA)
Om in te loggen bij Office 365 heb je Multi-Factor Authenticatie (MFA) nodig. Dat wil zeggen dat je, behalve met je gebruikersnaam en wachtwoord, ook op een andere manier bevestigt dat jij het bent. Voor Office 365 doe je dit met de app Microsoft Authenticator. Lees meer en stel MFA in
In verschillende universiteitsgebouwen vind je studieplekken met een pc, waar je met je account op kunt inloggen. Bekijk het overzicht van de beschikbare plekken.
Wifinetwerken van de Universiteit Leiden
De universiteit heeft twee wifinetwerken: LUWA en Eduroam.
-
Het Leiden University Wireless Access netwerk (LUWA) is bedoeld voor tijdelijke toegang tot draadloos internet. Gegevens die je verzendt over het LUWA netwerk worden niet versleuteld. Op dit netwerk moet je om de vijf dagen opnieuw inloggen.
- Voor het Eduroam-netwerk hoef je niet steeds opnieuw in te loggen. Bovendien is eduroam veiliger door encryptie en via eduroam heb je wifi-toegang bij vrijwel alle universiteiten en hogescholen in Nederland, Europa en daarbuiten. Kies jouw apparaat in de onderstaande tabel om de bijbehorende handleiding te openen.
Apparaat |
---|
iPhone of iPad |
Android telefoon of tablet |
Macbook of iMac |
Windows PC |
Linux |
LET OP: aangepaste gebruikersnaam
Bij eduroam gebruik je je bekende ULCN-gebruikersnaam - dat is je studentnummer - aangevuld met @leidenuniv.nl (dit lijkt op een e-mailadres maar is het niet). Dankzij de toevoeging @leidenuniv.nl kun je via talloze onderwijsinstellingen wereldwijd automatisch verbinding maken met eduroam. Voorbeeld: is je ULCN-naam 's1234567', gebruik dan bij identiteit/gebruikersnaam 's1234567@leidenuniv.nl'.
Veilig op openbare wifi: eduVPN
Als je een openbaar wifinetwerk gebruikt, bijvoorbeeld in de trein of in een café, zijn je gegevens vaak niet veilig. eduVPN beschermt je hiertegen en maakt het ook mogelijk om buiten het netwerk van de Universiteit Leiden om toegang te krijgen tot afgeschermde diensten.
In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je allereerste inschrijving bij de Universiteit Leiden tot en met je afstuderen. Heb je vragen over uSis? Bekijk dan de Veelgestelde Vragen of stel je vraag aan de webredactie uSis.
uSis op je telefoon of tablet
Wil je uSis gebruiken op een mobiel apparaat? Dat kan via de Universiteit Leiden-app.
Verzoekschriften
In uSis maak je gebruik van verzoekschriften, wanneer je iets wilt wijzigen in je studievereisten. Bijvoorbeeld als je een vrijstelling wilt aanvragen, vakken die je in het buitenland volgt voor je studie in Nederland wilt laten meetellen of een afwijkend aantal studiepunten wilt aanvragen voor een bepaald onderdeel uit het curriculum. Voor meer informatie zie Vrijstellingen en verzoekschriften.
Op de Universiteit Leiden werk je met de online leeromgeving Brightspace.
Inloggen
Je logt in met je studentenaccount (ULCN). Let op: als je je studentenaccount pas net hebt gekregen, kan het 24 uur duren voor je kunt inloggen.
Snel toegang via de app
Tip: vanuit de Universiteit Leiden-app heb je altijd snel toegang tot Brightspace.
Problemen met inloggen? Volg deze stappen
Momenteel worden alle studentmailboxen overgezet naar een nieuwe omgeving. Hoe je moet inloggen, hangt ervan af of jouw mailbox al is overgezet of niet. Volg deze stappen om in te loggen.
Wat is uMail?
Als student van de Universiteit Leiden krijg je een uMailadres en toegang tot de mailbox, waarop je kunt inloggen met je account. Alle e-mailcommunicatie vanuit de universiteit verloopt via uMail.
Doorsturen
Je kunt je uMail laten doorsturen naar een ander e-mailadres.
Let wel op de voorwaarden:
- Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de mailforward juist instelt.
- Wanneer je mailbox vol zit, wordt de e-mail niet doorgestuurd. Leeg daarom op tijd je mailbox.
- De Universiteit Leiden behoudt het recht om een mailforward te verwijderen als die tot storende problemen in het universitaire e-mailverkeer leidt.
- De Universiteit Leiden is verantwoordelijk voor het doorsturen van berichten, maar is niet verantwoordelijk voor de ontvangst door het opgegeven e-mailadres.
Als je je uMail laat doorsturen, kun je er nog steeds e-mails mee verzenden.
Op je eigen apparaten installeren
Bekijk hoe je uMail installeert op je eigen pc, telefoon of tablet.
Als je met je eigen laptop op het wifi-netwerk wilt inloggen, wordt er van je gevraagd om je anti-virussoftware up to date te hebben en dat je de laatste (security) updates voor het gebruikte besturingssysteem hebt. Je kunt gratis anti-virussoftware downloaden, zoals MS Security Essentials en Avira Anti Virus, of via SURFspot betaalbare anti-virussoftware aanschaffen.
Via SURFspot kun je goedkoop software aanschaffen, zoals Adobe, anti-virussoftware, MindManager en SPSS. Maar je kunt er ook diverse hardware, lidmaatschap op dagbladen en tijdschriften of abonnementen op internetdiensten kopen. Log in bij SURFspot door eerst ‘Universiteit Leiden’ te selecteren en vervolgens je ULCN-inloggegevens in te voeren.
Wat zijn weblectures?
Een weblecture is een opname van een college, die je achteraf online kunt bekijken. Als er een PowerPoint- of Prezi-presentatie bij gebruikt is, kun je die ook terugzien. Je kunt de afspeelsnelheid van de weblecture aanpassen en er is een zoekfunctie waarmee je de gekoppelde presentaties kunt doorzoeken op trefwoorden.
Aanvulling, geen vervanging
Beschouw weblectures als aanvulling op je deelname aan colleges, niet als vervanging. Als je niet aanwezig bent bij colleges mis je de interactie met je docent en medestudenten en heb je bijvoorbeeld niet de kans om vragen te stellen.
Bovendien kun je er niet van uitgaan dat er een weblecture beschikbaar zal zijn, om de volgende redenen:
- Weblectures worden alleen aangeboden als een docent het wenselijk vindt en de techniek het toelaat. Als colleges worden opgenomen, word je daar van tevoren van op de hoogte gesteld.
- Het kan voorkomen dat de techniek hapert en een geplande weblecture daardoor alsnog niet beschikbaar komt.
- Je kunt er niet vanuit gaan dat de weblecture direct na het college online staat; dit kan afhankelijk van de aanpak van de docent variëren van een paar dagen of weken na het college tot vlak voor het tentamen.
- Weblectures zijn altijd een service en geen recht.
Effectief studeren met weblectures
Om voordeel te hebben van weblectures is het dus belangrijk dat je ze gebruikt als aanvulling op je deelname aan colleges. Op welke manier kun je ze effectief inzetten?
- Zorg dat je aanwezig bent bij het college en doe actief mee; stel vragen en bespreek de stof met je medestudenten. Dit is belangrijk, omdat je de stof beter onthoudt als je er op verschillende manieren mee aan de slag gaat.
- Om informatie goed te onthouden, is het daarnaast van belang dat je op tijd begint met het bestuderen van de stof, dit herhaalt en goed verspreidt over de tijd die je hebt. Probeer de weblectures ook op deze manier te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kort voor het college de weblecture van het vorige college terugkijken, als het moment waarop ze beschikbaar komen dit toelaat, of voor het tentamen.
- Bestudeer de weblectures actief: maak bijvoorbeeld aantekeningen, een samenvatting of oefenopgaven. Dit werkt beter dan wanneer je de weblectures alleen terugkijkt.
Waar vind ik weblectures?
De weblectures worden meestal op de Brightspace-cursuspagina geplaatst. Kun je ze daar niet vinden? Vraag het dan aan je docent.