Universiteit Leiden

nl en

Bindend studieadvies

Aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dat wil zeggen dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te mogen gaan met je studie.

Hoe werkt het?

  • Het studieadvies wordt gegeven door de examencommissie van je opleiding.
  • Halverwege het collegejaar (uiterlijk 31 januari) krijg je een eerste advies. Dit is nog niet bindend. Als je niet op schema ligt, waarschuwt de examencommissie je dat je studieprestaties moeten verbeteren om een negatief bindend studieadvies te voorkomen.
  • Als je studieresultaten in mei of juni niet voldoende zijn, ontvang je opnieuw een advies. Dat is ook nog niet bindend, maar geldt als een laatste waarschuwing.
  • Aan het einde van het collegejaar (uiterlijk 15 augustus) ontvang je het bindend studieadvies. Als je niet genoeg studiepunten hebt gehaald, is het advies negatief. Je moet dan stoppen met je opleiding, en je mag je vier jaar lang niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding.
  • Heb je je ná 1 september ingeschreven en volg je maar een deel van het studiejaar? Dan kan de examencommissie het bindend studieadvies uitstellen tot het einde van je tweede jaar.
  • Je ontvangt de studieadviezen op je uMailadres en onder het tabblad e-mail van de Student Self Service in uSis.

Eisen

  • Voltijdstudenten: 45 EC
  • Deeltijdstudenten: 30 EC

Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat je een bepaald vak moet hebben gehaald. Bekijk in de Onderwijs- en Examenregeling of er voor jouw opleiding aanvullende eisen gelden.

Bijzondere situatie

Haal je te weinig studiepunten door een bijzondere situatie, zoals ziekte of een bestuursfunctie? Dan moet de examencommissie daar rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. Je moet hiervoor wel op tijd melding doen bij je studieadviseur.

Lees meer over het Bindend Studieadvies in bijzondere situaties

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie