Bindend studieadvies
Aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dat wil zeggen dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te mogen gaan met je studie. Bij sommige opleidingen moet je daarnaast aan een aanvullende eis voldoen.
Eisen
Om een positief studieadvies te krijgen, moet je in het eerste jaar van je bacheloropleiding voldoende studiepunten halen.
- Voltijdstudenten: 45 EC
- Deeltijdstudenten: 30 EC
Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat je een bepaald vak moet hebben gehaald. Bekijk in de Onderwijs- en Examenregeling of er voor jouw opleiding aanvullende eisen gelden.
Hoe werkt het?
Het studieadvies wordt gegeven door de examencommissie van je opleiding. Je ontvangt de studieadviezen op je uMailadres en onder het tabblad e-mail van de Student Self Service in uSis.
Eerste advies (niet bindend)
Halverwege het collegejaar, uiterlijk 31 januari, krijg je een eerste advies. Dit is nog niet bindend. Als je niet op schema ligt, waarschuwt de examencommissie je dat je studieprestaties moeten verbeteren om een negatief bindend studieadvies te voorkomen.
Tweede advies (niet bindend)
Als je studieresultaten in mei of juni niet voldoende zijn, ontvang je opnieuw een advies. Dit geldt als een waarschuwing; het is nog niet bindend.
Bindend studieadvies
Aan het einde van het collegejaar, uiterlijk 15 augustus, ontvang je het bindend studieadvies.
Uitstel
Heb je je na 1 september ingeschreven en volg je maar een deel van het studiejaar? Dan kan de examencommissie het bindend studieadvies uitstellen tot het einde van je tweede jaar.
Negatief studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, moet je stoppen met je opleiding en mag je je vier jaar lang niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden.
In beroep gaan
Als je het niet eens bent met het bindend studieadvies, kun je ertegen in beroep gaan. Dit kun je doen tot 6 weken na bekendmaking van het besluit. Het kan dan tot 16 weken duren voor je de uitspraak ontvangt. Je kunt een herinschrijvingsverzoek doen in Studielink en je mag colleges volgen en tentamens doen. Zolang je beroep loopt is je inschrijving nog niet definitief. Als uit de uitspraak blijkt dat je toch door mag gaan met je studie zal je inschrijving definitief worden gemaakt en worden eventuele cijfers en studiepunten alsnog toegekend.
Hoe ga je in beroep?
- Stel een beroepschrift op. Hierin zet je:
- je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer;
- de datum waarop je het beroep verstuurt;
- dat je in beroep gaat tegen het bindend studieadvies;
- waarom het bindend studieadvies volgens jou onterecht is.
- Onderteken het beroepschrift en stuur het samen met een kopie van het bindend studieadvies naar:
Universiteit Leiden
College van Beroep voor de Examens
Postbus 9500
2300 RA Leiden
Of per e-mail aan secretariaat-jz@bb.leidenuniv.nl
Bijzondere situatie
Haal je te weinig studiepunten door een bijzondere situatie, zoals ziekte of een bestuursfunctie? Dan moet de examencommissie daar rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. Je moet hiervoor wel op tijd melding doen bij je studieadviseur.
Lees meer over het Bindend Studieadvies bij bijzondere situaties