Universiteit Leiden

nl en

Studiekeuze- & loopbaanbegeleiding

Het kiezen van een studie is bepalend voor je toekomst en je verdere loopbaan. Het kan gebeuren dat je twijfelt of je de juiste studie gekozen hebt, of dat je het lastig vindt een vervolgopleiding te kiezen. De adviseurs van de Career Service kunnen je helpen en begeleiden.

Als je studie niet optimaal verloopt, of als er een negatief BSA dreigt, bespreek dit dan altijd eerst met je studieadviseur! Vervolgens kan een studiekeuzeadviseur van de Career Service je eventueel helpen met het kiezen van een nieuwe studie.

Studie(her)keuze

Je kunt ook (alvast) zelfstandig werken aan je studiekeuze. Kijk eens op de Careerzone.  Je vindt hier uitgebreide informatie over het studiekeuzeproces, tips en valkuilen. 

Studiekeuzetests

De medewerkers van de Career Service maken gebruik van tests van 123test en Icares. Daarnaast zijn er via de Careerzone diverse (gratis) tests te vinden, zoals een beroepentest voor studiekeuze, studiekeuzemotivatietests, sector-interessetests, competentietests en een persoonlijke-waardentest.

Websites

Informatie over het maken van een goede studiekeuze vind je op de Careerzone en op 'Je bachelor kiezen'.

Kijk verder ook eens op onderstaande websites:

Masterkeuze

Een masterdiploma halen wordt nog altijd gezien als de afronding van een volledige universitaire studie. Je kunt kiezen voor een master in Leiden, elders in Nederland of in het buitenland.

Masters in Leiden

De Universiteit Leiden heeft zo’n 70  opleidingen en deze bieden gezamenlijk de keuze uit zo'n 250 masterspecialisaties. Je kunt kiezen voor een (doorstroom)master op een verwant vakgebied of een onderzoeksmaster. Voor een onderzoeksmaster moet je meestal wel een toelatings- en/of selectieprocedure doorlopen.

Op mastersinleiden.nl vind je een overzicht van de verschillende (soorten) masteropleidingen in Leiden en praktische informatie over de toelatings- en inschrijfprocedure, uitschrijven,  studiefinanciering et cetera. Om je te oriënteren op de mogelijkheden, kun je naast het bekijken van websites ook eens een bezoekje brengen aan de Masterbeurs of het Nationaal Master Congres.

Masters elders in Nederland of in het buitenland

Als je aan een andere universiteit gaat studeren, zul je altijd een toelatings- en/of selectieprocedure moeten doorlopen. Kijk voor meer informatie op de website van de betreffende universiteit of op onderstaande websites:

Je kunt er ook voor kiezen een volledige master of een deel van je Leidse master in het buitenland te volgen. Bij tweejarige (research-)masteropleidingen wordt het zelfs aangeraden, of is het verplicht, om een periode in het buitenland te studeren. Meer informatie daarover vind je onder ' Studeren in het buitenland'.

Tips bij het kiezen van een masteropleiding
 

  • Begin op tijd met oriënteren op je masterspecialisatie;
  • Ga naar voorlichtingsbijeenkomsten over masterkeuze;
  • Stel vragen aan studenten die al een masteropleiding doen;
  • Onderzoek de mogelijkheden op de arbeidsmarkt met bepaalde masteropleidingen;
  • Spreek met afgestudeerden die een masteropleiding gedaan hebben over de opleiding en over hun werk;
  • Zet voor- en nadelen op een rijtje en maak een keuze;
  • Zorg dat je aan de toelatingseisen voldoet;
  • Houd de aanmeldingsdata in de gaten en schrijf je op tijd in;

Andere keuze na de bachelor

Uitstromen naar de arbeidsmarkt

Je kunt na je bachelordiploma direct aan het werk gaan. Misschien stop je definitief met de studie of wil je even stoppen met studeren, om in een latere fase een masteropleiding te gaan volgen.

Universitaire bachelors hebben een ander profiel dan hbo-bachelors. Naast kennis en ervaring hebben universitaire bachelors veel academische vaardigheden verworven, terwijl hbo-bachelors over meer praktische vaardigheden beschikken. Werkgevers geven vooralsnog aan dat ze met name geïnteresseerd zijn in academici met een afgerond masterdiploma en met een duidelijk profiel.

Tijdelijk je studie stoppen

Voor meer informatie over wat je kunt doen als je er een jaartje tussenuit wilt, bijvoorbeeld tussen je bachelor- en masteropleiding, bekijk dan de informatie over 'tijdelijk je studie stoppen'.

Na je master

De arbeidsmarkt op

Na je masteropleiding kun je uiteraard besluiten om nog een tweede masteropleiding te gaan doen, maar in principe ben je klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Meer informatie over (je voorbereiding op) de arbeidsmarkt vind je op Career Zone.

Post-academische opleiding in Leiden

Je kunt ook besluiten na je masteropleiding door te studeren. Aan de Universiteit Leiden kun je kiezen voor post-academische opleidingen van het Juridisch PAO of ICLON.

Post-academische opleidingen aan andere Nederlandse universiteiten
 

Via onderstaande websites kun je je verder oriënteren op post-academische opleidingen en cursussen.

Promoveren

Je kunt na je afstuderen je loopbaan voortzetten in het wetenschappelijk onderzoek. Je gaat dan promoveren. Bekijk meer informatie over promoveren aan de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.