Universiteit Leiden

nl en

Studievertraging

Zowel onvoorziene als voorziene situaties kunnen leiden tot vertraging van je studie. De gevolgen van studievertraging kunnen heel vervelend zijn. De vertraging kan er, in het ernstigste geval, bijvoorbeeld toe leiden dat je moet stoppen met je opleiding.

Denk je dat je studievertraging zult oplopen of is er iets (onvoorziens) gebeurd en heb je daardoor niet alle studiepunten behaald? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. Samen bespreek je wat in jouw situatie de gevolgen van de studievertraging zijn. Bij het uitbrengen van het bindend studieadvies kan de examencommissie dan mogelijk rekening houden met je persoonlijke situatie.

Bijzondere situatie

Studievertraging kun je op verschillende manieren oplopen. Dat kan door iets waar je zelf geen controle over hebt, zoals (langdurig) ziek zijn, een functiebeperking of familieomstandigheden. Ook voorziene situaties, zoals het uitoefenen van een bestuursfunctie of studeren en topsport combineren kunnen tot studievertraging leiden.

In een aantal gevallen weet je vooraf al dat je misschien wel studievertraging oploopt. Dat is in het geval van een zwangerschap, bij wachttijd voor coschappen of als er sprake is van een handicap of (chronische) ziekte. In andere situaties kan het nog onduidelijk zijn of je studievertraging zult oplopen. In beide gevallen is het aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met je studieadviseur om jouw situatie te bespreken.

Financiële ondersteuning

Als je studievertraging oploopt vanwege een bijzondere situatie is het in sommige situaties mogelijk om financiële ondersteuning aan te vragen. Kijk daarvoor onder "Geldzaken". Heb je vragen over studiefinanciering? Neem dan contact op met een van de studentendecanen.

Studeerproblemen

Gaat het studeren je niet zo goed af en is dat de reden dat je studievertraging oploopt? Dan is er ook goed nieuws, want studeren kun je leren! Bekijk de studietips, maak een afspraak met een van de studentenpsychologen of volg een van onze workshops.

Workshops

Wil je begeleiding bij het verbeteren van je studieaanpak? Bekijk dan het aanbod van workshops en trainingen op het gebied van studievaardigheden van de Universiteit Leiden.

Hoe maak ik een afspraak met een studentenpsycholoog?

Maak een afspraak voor een gesprek in Leiden of Den Haag via het online afsprakensysteem

Vraagbaak

Vind je een bezoek aan studentenpsycholoog een te grote stap? Dan kun je ook eerst je vraag per e-mail stellen.

Inschatting

Studentenpsychologen geven begeleiding bij problemen die de studie direct raken. Aan de hand van jouw verhaal bekijken zij samen met jou wat een goede vervolgstap is:

  • Soms is eenmalig advies en het geven van informatie en tips voldoende.
  • In veel gevallen wordt verwezen naar een van de workshops en trainingen op het gebied van studievaardigheden of persoonlijke ontwikkeling.
  • Wanneer een training of workshop niet past bij het soort probleem, is kortdurende individuele begeleiding een optie.
  • Het advies kan ook zijn te verwijzen naar andere instanties voor meer specialistische of langdurige hulp. In zulke gevallen heb je ook altijd een verwijzing van de huisarts nodig.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.