Contact met andere studenten
Contact met andere studenten houden is misschien niet altijd even makkelijk. Toch is dit wel erg belangrijk. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om andere studenten te ontmoeten.
Tijdens je studententijd kunnen er momenten zijn waarop je wat extra steun of interactie kunt gebruiken. Praten met andere studenten kan helpen, of het nu over studiegerelateerde of meer persoonlijke onderwerpen gaat. De Universiteit Leiden biedt peer support in de vorm van steungroepen en buddyprogramma’s.
Studentenbuddy-programma’s
Ben je op zoek naar een studiemaatje of wil je in contact komen met andere studenten voor ondersteuning of sociale activiteiten? Meld je dan aan voor een van de Studentenbuddy-programma's!
Universiteitsbreed
Onderstaande buddyprogramma’s zijn open voor studenten van alle faculteiten.
- Buddy Talk
Leer samen een andere taal en maak kennis met elkaars cultuur. - Drempelloos studeren
Voor studenten met een functiebeperking. - Uni-Life
Uni-Life is de app voor de studentengemeenschap van de Universiteit Leiden. Je kunt Uni-Life ook gebruiken om een buddy te vinden.
Per faculteit
Sommige faculteiten bieden buddyprogramma’s aan voor nieuwe studenten. Je wordt gekoppeld aan een ervaren student die je wegwijs maakt in de universiteit, het studentenleven, en de stad Leiden of Den Haag.
- Geesteswetenschappen
Voor internationale masterstudenten - Sociale Wetenschappen
Voor eerstejaarstudenten
Student Support Groups
Student Support Groups bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je in contact kunt komen met medestudenten, je ervaringen kunt delen en ondersteuning kunt krijgen. Er zijn support groups voor verschillende doelgroepen, over verschillende onderwerpen. Bekijk de actuele student support groups en meld je aan!
Via de apps Uni-Life (voor Leiden en Den Haag) en Studar (voor Den Haag) blijf je op de hoogte van alle sociale activiteiten voor studenten van de Universiteit Leiden. Uni-Life biedt ook de mogelijkheid om mensen te leren kennen via online community's.
Wil jij in gesprek gaan met andere studenten over ethniciteit en racisme? Space to Talk About Race is een intersectionele gemeenschap, die verschillende activiteiten rondom deze thema’s organiseert. Denk bijvoorbeeld aan safe(r) space meetings. Met vragen over diversiteit, inclusie en veiligheid kan je ook altijd bij het Expertisebureau Diversiteit en Inclusie terecht.
Naast gezelligheid, bieden verenigingen je ook een sociaal netwerk en vaak ook inhoudelijke activiteiten. Veel studenten ervaren het verenigingsleven als een verrijking, die ook bijdraagt aan het studieplezier. Een studievereniging is een goede manier om activiteiten binnen je vakgebied te combineren met gezelligheid. Daarnaast zijn er verschillende studentenverenigingen, waar studenten met verschillende studies en interesses samenkomen voor gezelligheid, sport en culturele activiteiten.
Behoefte aan een knusse plek waar ontspannen en geïnspireerd raken vrijwel vanzelf gaat? Kom naar de Living Room op de begane grond in Plexus. Ook staat hier de Well-Being Desk waarvan een host je van harte welkom heet, activiteiten organiseert, of jou helpt een activiteit te organiseren, een luisterend oor kan bieden en je wegwijs kan maken binnen het aanbod op gebied van studentenwelzijn!
Interesse om host te worden? Mail dan naar: studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl met in het onderwerp ‘host’!
Universiteit Leiden benadrukt het belang om laagdrempelig te praten. Bijvoorbeeld om je hart te luchten, je gevoelens te valideren of te weten welke vervolgstappen je kan nemen voor je eigen welzijn. Met Frisse Gedachtes kan je anoniem chatten met een van de buddy’s. Als je buddy niet online is als je een berichtje stuurt, dan zal je buddy zo snel mogelijk reageren! Ook kan je een datum en tijd afspreken om te chatten. Ook kan je via Connects afspreken met andere studenten om iets leuks te ondernemen. Maak via de website van Frisse Gedachtes een gratis account aan en begin met chatten.
Zelf een idee? Vertel het ons!
Heb je zelf een idee om studentenwelzijn te verbeteren? Neem contact met ons op via studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl.