Universiteit Leiden

nl en

Contact met andere studenten

Contact met andere studenten houden is misschien niet altijd even makkelijk. Toch is dit wel erg belangrijk. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om andere studenten te ontmoeten.

Tijdens je studententijd kunnen er momenten zijn waarop je wat extra steun of interactie kunt gebruiken. Praten met andere studenten kan helpen, of het nu over studiegerelateerde of meer persoonlijke onderwerpen gaat. De Universiteit Leiden biedt peer support in de vorm van steungroepen en buddyprogramma’s.

Studentenbuddy-programma’s

Ben je op zoek naar een studiemaatje of wil je in contact komen met andere studenten voor ondersteuning of sociale activiteiten? Meld je dan aan voor een van de Studentenbuddy-programma's!

Universiteitsbreed

Onderstaande buddyprogramma’s zijn open voor studenten van alle faculteiten.

  • Student Buddies
    Zoek je een studiemaatje of zou je graag in contact komen met een andere student voor een goed gesprek, om te sporten of voor andere sociale activiteiten? Via de buddyservice word je in contact gebracht met een andere student. Op het aanmeldformulier kun je aangeven op welke interessevlakken je wilt matchen met een student. Wil je een andere hondeneigenaar ontmoeten, iemand anders die Fins aan het leren is of een student die net als jij geïnteresseerd is in duurzaam beleggen? Meld je aan voor de buddyservice!
  • Buddy Talk
    Leer samen een andere taal en maak kennis met elkaars cultuur.
  • Drempelloos studeren
    Voor studenten met een functiebeperking.

Per faculteit

Sommige faculteiten bieden buddyprogramma’s aan voor nieuwe studenten. Je wordt gekoppeld aan een ervaren student die je wegwijs maakt in de universiteit, het studentenleven, en de stad Leiden of Den Haag.

Student support groups

Student support groups bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je in contact kunt komen met medestudenten, je ervaringen kunt delen en ondersteuning kunt krijgen. Er zijn support groups voor verschillende doelgroepen, over verschillende onderwerpen. Bekijk de actuele student support groups en meld je aan!

Via de apps Uni-Life (voor Leiden en Den Haag) en Studar (voor Den Haag) blijf je op de hoogte van alle sociale activiteiten voor studenten van de Universiteit Leiden. Uni-Life biedt ook de mogelijkheid om mensen te leren kennen via online community's. 

Voel je je wel eens alleen of heb je behoefte aan wat extra gezelligheid? Wellicht is het initiatief Student Schuift Aan wel wat voor jou! Stichting Present koppelt studenten aan 'aanschuivers' in Leiden en Oegstgeest. Aanschuivers zijn mensen die behoefte hebben aan een beetje extra gezelligheid en graag samen eten (en soms ook koken). Als student vorm je een duo met een andere student en kook en eet je in overleg rond 18.00 uur vooraf óf samen bij jou of bij hen thuis. Lijkt dit je leuk? Geef je op voor Student Schuift aan via de website van Stichting Present. Bij het aanmelden kun je zelf voorkeursdagen aangeven.

Wil jij in gesprek gaan met andere studenten over ethniciteit en racisme? Space to Talk About Race is een intersectionele gemeenschap, die verschillende activiteiten rondom deze thema’s organiseert. Denk bijvoorbeeld aan safe(r) space meetings. Met vragen over diversiteit, inclusie en veiligheid kan je ook altijd bij het Expertisebureau Diversiteit en Inclusie terecht.

Naast gezelligheid, bieden verenigingen je ook een sociaal netwerk en vaak ook inhoudelijke activiteiten. Veel studenten ervaren het verenigingsleven als een verrijking, die ook bijdraagt aan het studieplezier. Een studievereniging is een goede manier om activiteiten binnen je vakgebied te combineren met gezelligheid. Daarnaast zijn er verschillende studentenverenigingen, waar studenten met verschillende studies en interesses samenkomen voor gezelligheid, sport en culturele activiteiten.

Behoefte aan een knusse plek waar ontspannen en geïnspireerd raken vrijwel vanzelf gaat? Kom naar de Living Room op de begane grond in Plexus. Ook staat hier de Well-Being Desk waarvan een host je van harte welkom heet, activiteiten organiseert, of jou helpt een activiteit te organiseren, een luisterend oor kan bieden en je wegwijs kan maken binnen het aanbod op gebied van studentenwelzijn!

Interesse om host te worden? Mail dan naar: studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl met in het onderwerp ‘host’!

Universiteit Leiden benadrukt het belang om laagdrempelig te praten. Bijvoorbeeld om je hart te luchten, je gevoelens te valideren of te weten welke vervolgstappen je kan nemen voor je eigen welzijn. Met Frisse Gedachtes kan je anoniem chatten met een van de buddy’s. Als je buddy niet online is als je een berichtje stuurt, dan zal je buddy zo snel mogelijk reageren! Ook kan je een datum en tijd afspreken om te chatten.  Ook kan je via Connects afspreken met andere studenten om iets leuks te ondernemen. Maak via de website van Frisse Gedachtes een gratis account aan en begin met chatten.

Zelf een idee? Vertel het ons!

Heb je zelf een idee om studentenwelzijn te verbeteren? Neem contact met ons op via studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.