Universiteit Leiden

nl en

Contact met andere studenten

Contact met andere studenten houden is misschien niet altijd even makkelijk. Toch is dit wel erg belangrijk. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om andere studenten te ontmoeten.

Buddy

Zoek je een studiemaatje of zou je graag in contact komen met een andere student voor een goed gesprek, om te sporten of voor andere sociale activiteiten? Via de buddyservice word je in contact gebracht met een andere student. Op het aanmeldformulier kun je aangeven op welke interessevlakken je wilt matchen met een student. Wil je een andere hondeneigenaar ontmoeten, iemand anders die Fins aan het leren is of een student die net als jij geïnteresseerd is in duurzaam beleggen? Meld je aan en word in contact gebracht met een andere student die het beste matcht met jouw interesses. 

Update: Er zijn op het moment veel studenten die op verschillende manieren last hebben van de oorlog en Oekraïne en hierover willen praten. Ook dit kan je aangeven op het formulier om gematcht te worden met een andere student.

Download de app Uni-Life of Studar

Via de apps Uni-Life (voor Leiden) en Studar (voor Den Haag) blijf je op de hoogte van alle sociale activiteiten voor studenten van de Universiteit Leiden. Uni-Life biedt ook de mogelijkheid om mensen te leren kennen via online community's. Lees meer over Uni-Life en Studar.

Online koffiepauze of studeeruurtje

Het is belangrijk om contact met je medestudenten te houden, vooral als je studie grotendeels online plaatsvindt. Je kunt gebruikmaken van de verschillende online faciliteiten van de universiteit om bijvoorbeeld een online studeersessie of koffiepauze te organiseren.

Hoogbegaafde studenten

Ben je hoogbegaafd, of denk je dat je dat misschien bent? Kom dan naar de maandelijkse meet & Greet voor hoogbegaafde studenten. Deze bijeenkomsten draaien om ongedwongen samenzijn, soms met een thema, soms gewoon voor de gezelligheid. Daarnaast is er ook ieder jaar een landelijke meet & greet. Bekijk de agenda voor meer informatie.

Student Schuift Aan

Voel je je wel eens alleen of heb je behoefte aan wat extra gezelligheid? Wellicht is het initiatief Student Schuift Aan wel wat voor jou! Stichting Present koppelt studenten aan 'aanschuivers' in Leiden en Oegstgeest. Aanschuivers zijn mensen die behoefte hebben aan een beetje extra gezelligheid en graag samen eten (en soms ook koken). Als student vorm je een duo met een andere student en kook en eet je in overleg rond 18.00 uur vooraf óf samen bij jou of bij hen thuis. Lijkt dit je leuk? Geef je op voor Student Schuift aan via de website van Stichting Present. Bij het aanmelden kun je zelf voorkeursdagen aangeven.

Student Support Groups

Als student aan de Universiteit Leiden kun je je aansluiten bij Student Support Groups om sociale connecties op te bouwen en over jezelf te leren. Student Support Groups zijn een veilige, vertrouwelijke ruimte om te leren, te delen en contact te maken met andere studenten. Je zit met maximaal 7 medestudenten in een groep, die wordt begeleid door een student-trainer. Doe mee en draag op basis van je eigen ervaringen bij aan het gesprek! Bekijk het programma en meld je aan.

Vind samen je weg binnen de Universiteit Leiden

Ben je de eerste student van je familie die aan een universiteit studeert en kun je wel wat hulp gebruiken om je weg te vinden? Heb je behoefte aan contact met andere studenten die begrijpen dat het soms even wennen is in de academische wereld? Het Meeting Point helpt je op weg! De medewerkers hebben ervaring in het begeleiden van vluchtelingstudenten, internationale studenten, studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en eerstegeneratiestudenten. Ook zijn er regelmatig activiteiten samen met andere betrokken studenten.

Contact binnen de LHBTQIA+ gemeenschap

Wil je contact leggen met mensen binnen de LGBTQIA+ gemeenschap? Of heb je vragen of zit je met kwesties rondom het thema seksuele geaardheid of genderidentiteit? Neem contact op met het LGBT+ Network of stuur een mail naar queerpeer.leiden@gmail.com. Neem ook een kijkje op de site van Leiden Pride, een LHBTQIA+-organisatie die nauw samenwerkt met de Universiteit Leiden. 

Ethniciteit en culturele diversiteit

Wil jij in gesprek gaan met andere studenten over ethniciteit en racisme? Space to Talk About Race is een intersectionele gemeenschap, die verschillende activiteiten rondom deze thema’s organiseert. Denk bijvoorbeeld aan safe(r) space meetings. De Afro Student Association (ASA) en Middle East North Africa student association (MENA) bieden ook een gemeenschap en organiseren evenementen. Met vragen over diversiteit, inclusie en veiligheid kan je ook altijd bij het Expertisebureau Diversiteit en Inclusie terecht. 

Verenigingen

Naast gezelligheid, bieden verenigingen je ook een sociaal netwerk en vaak ook inhoudelijke activiteiten. Veel studenten ervaren het verenigingsleven als een verrijking, die ook bijdraagt aan het studieplezier. Een studievereniging is een goede manier om activiteiten binnen je vakgebied te combineren met gezelligheid. Daarnaast zijn er verschillende studentenverenigingen, waar studenten met verschillende studies en interesses samenkomen voor gezelligheid, sport en culturele activiteiten.

Sporten bij het Universitair Sportcentrum

Wil je andere studenten leren kennen en werken aan je gezondheid? Kom dan sporten op het USC en vang twee vliegen in één klap. Zowel bij de teamsporten als de individuele sporten kun je nieuwe contacten opdoen. Er worden vaak WhatsApp groepen gevormd door de leden waarin zij sportafspraken maken op het USC; hierbij ontstaan regelmatig nieuwe vriendschappen.

Zelf een idee? Vertel het ons!

Heb je zelf een idee om studentenwelzijn te verbeteren? Neem contact met ons op via studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.