Universiteit Leiden

nl en

Een goed gesprek

Heb je zin om te kletsen met een medestudent of wil je nieuwe mensen leren kennen? Of heb je behoefte aan een goed gesprek met een professionele coach of psycholoog? De universiteit wijst je graag op verschillende mogelijkheden.

Studieadviseur/-coördinator

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek over je studie? Maak een afspraak met je studieadviseur/-coördinator. Je studieadviseur/-coördinator is je eerste aanspreekpunt voor begeleiding bij en advies over je studie. Je kunt met zowel praktische als persoonlijke problemen terecht.

Studiekeuze- en loopbaanvragen

Misschien heb je vragen over je studiekeuze en je verdere loopbaan, zoals welke kant je op gaat binnen je bachelor of welke master je gaat kiezen. Of misschien twijfel je of je de juiste studie hebt gekozen. De Career Services bieden begeleiding op het gebied van studie (her)keuze en je loopbaan. Je vindt een Career Service op iedere faculteit.

Studentenpsychologen

Er staan verschillende studentenpsychologen voor je klaar om je te helpen bij psychologische problemen zoals faalangst, motivatieproblemen, somberheid of (ernstige) stress. Neem contact op en plan een vrijblijvend (online) gesprek.

Bijzondere omstandigheden of geldproblemen?

Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld omdat je vluchteling bent of studeren combineert met ouderschap of topsport? Of heb je geldproblemen? Dan kun je altijd terecht bij een studentendecaan.

Kletsen en wandelen met een medestudent

Het platform Frisse Gedachtes brengt studenten samen om te wandelen in (de buurt van) Leiden. Deze 'Leiden Walks' zijn niet alleen gezellig, maar ook nog eens gezond. Schrijf je in voor de Leiden Walks

Buddy

Zoek je een studiemaatje of zou je graag in contact komen met een andere student voor een goed gesprek, om te sporten of voor andere sociale activiteiten? Via de buddyservice word je in contact gebracht met een andere student. Op het aanmeldformulier kun je aangeven op welke interessevlakken je wilt matchen met een student. Wil je een andere hondeneigenaar ontmoeten, iemand anders die Fins aan het leren is of een student die net als jij geïnteresseerd is in duurzaam beleggen? Meld je aan en word in contact gebracht met een andere student die het beste matcht met jouw interesses. 

Update: Er zijn op het moment veel studenten die op verschillende manieren last hebben van de oorlog en Oekraïne en hierover willen praten. Ook dit kan je aangeven op het formulier om gematcht te worden met een andere student.

Student Support Groups

Als student aan de Universiteit Leiden kun je je aansluiten bij Student Support Groups om sociale connecties op te bouwen en over jezelf te leren. Student Support Groups zijn een veilige, vertrouwelijke ruimte om te leren, te delen en contact te maken met andere studenten. Je zit met maximaal 7 medestudenten in een groep, die wordt begeleid door een student-trainer. Doe mee en draag op basis van je eigen ervaringen bij aan het gesprek! Bekijk het programma en meld je aan.

Online koffiepauze of studeeruurtje

Het is belangrijk om contact met je medestudenten te houden, vooral als je studie grotendeels online plaatsvindt. Je kunt gebruikmaken van de verschillende online faciliteiten van de universiteit om bijvoorbeeld een online studeersessie of koffiepauze te organiseren.

Meeting Point

Ben je de eerste in je familie die studeert en kun je wel wat hulp gebruiken om je weg te vinden? Of kom je uit een ander land en heb je behoefte aan contact met andere studenten? Het Meeting Point helpt je op weg. De medewerkers hebben ervaring in het begeleiden van vluchtelingstudenten, internationale studenten, studenten uit het Caraïbisch gebied en eerstegeneratiestudenten.  Je kunt hier terecht voor informatie en advies en er zijn regelmatig activiteiten met andere studenten.

Luisterend oor nodig?

Bel de Rapenburg100 Corona Crisis Support Line om contact te leggen met een professionele coach of adviseur van de Leidse Studenten Ekklesia. Iedere dag van 16.00 tot 18.00 en van 20.00 tot 22.00 uur bereikbaar op 071-744 0168.

Bij de Alles Oké? Supportlijn kun je elke dag tussen 14.00 en 22.00 uur gratis en anoniem chatten of bellen met een getrainde vrijwilliger. Je kunt hier terecht als de situatie rond het coronavirus je teveel wordt, maar ook als je over andere dingen wilt praten, zoals geldproblemen of liefdesverdriet.

Anoniem chatten

Via het platform Frisse Gedachtes kun je (anoniem) chatten met een masterstudent Psychologie of een ervaringsdeskundige. Je chat wanneer het jou uitkomt en met wie jij wilt.

Voel je je bezorgd, eenzaam of gestrest?

Het kan fijn zijn om met iemand te praten over je zorgen. Binnen de universiteit zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt contact opnemen met Student Support Services via studentsupport@leidenuniv.nl of telefonisch: 071 527 8025. Ook kun je zelf aan de slag met verschillende workshops en trainingen wanneer het jou goed uitkomt. Neem een kijkje op de pagina Persoonlijke ontwikkeling en vind een workshop die goed bij jou past.

Zelf een idee? Vertel het ons!

Heb je zelf een idee om studentenwelzijn te verbeteren? Neem contact met ons op via studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.