Universiteit Leiden

nl en

Perspectief 2028

Blijf op de hoogte van de financiële situatie van de faculteit.

Eerder hebben we je (per email) geïnformeerd dat de Faculteit Geesteswetenschappen voor financiële uitdagingen staat. Samen met onder andere opleidingen en de Faculteitsraad werkt het Faculteitsbestuur hard om te zorgen dat onze faculteit weer financieel gezond wordt. Op deze pagina vind je meer informatie over de eerdergenoemde uitdagingen en besluitvorming. Je leest hier de laatste berichten en vind antwoorden op de meest gestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Hoe is deze situatie ontstaan?

De financiële uitdaging waar we voor staan heeft meerdere oorzaken.. De instroom van studenten is de afgelopen jaren gedaald, met een piek tijdens de corona-jaren. De studentenaantallen hebben zich daarna niet hersteld naar het oude niveau. Met name voor de masteropleidingen is een terugloop te zien. Naast dat we minder studenten hebben worden ook minder EC’s behaald door studenten. Dat heeft financiële gevolgen, want onze financiering hangt samen met het aantal behaalde EC's.

Ook zijn er minder promoties geweest en dus een daling van inkomsten. Daar tegenover zijn de kosten voor interne doorbelastingen toegenomen. Hierbij kun je denken aan kosten voor cyberveiligheid.

Tegelijkertijd zijn er landelijke ontwikkelingen, die voor veel onzekerheid zorgen. Hierbij kun je denken aan de Wet Internationalisering in Balans, en de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs die genoemd worden in het Hoofdlijnenakkoord. Ook krijgen universiteiten geen geld meer vanuit starters- en stimuleringsbeurzen.

Zijn de teruglopende studentenaantallen en de afname in EC's een specifiek FGW-probleem, of hebben andere faculteiten/universiteiten hier ook mee te maken?

De afname in EC's lijkt een breder probleem: ook andere faculteiten van de Universiteit Leiden en andere universiteiten hebben hiermee te kampen. Het is niet duidelijk waar het precies aan ligt, maar het zou een na-effect van corona kunnen zijn.

De afname in masterstudenten is helaas wel een FGW-specifiek probleem. Veel van onze bachelorstudenten gaan elders een master doen, en we trekken onvoldoende studenten van andere universiteiten aan om de vertrekkende bachelorstudenten op te vangen. 

Hoe is het proces tot nu gelopen?

In het najaar van 2023 werd duidelijk dat de begroting van de Faculteit Geesteswetenschappen een tekort liet zien en dat dit voor de jaren erna verder zou oplopen als we geen actie zouden ondernemen.

In 2024 zijn in verschillende werkgroepen bestaande uit medewerkers en bestuurders van de faculteit uitgebreide analyses gemaakt. Op basis van die analyses is een plan van aanpak opgesteld om de financiële uitdaging aan te pakken. Dit plan noemen we Perspectief 2028. Eén van de maatregelen die werd voorgesteld in het plan is een aanpassing op het onderwijsaanbod. Het faculteitsbestuur heeft in het najaar van 2024 een eerste voorgenomen besluit voor aanpassingen in opleidingen genomen.

Na gesprekken met, en veel inzet van, betrokken opleidingen en hun voorzitters, heeft het faculteitsbestuur de plannen opnieuw onder de loep genomen en een nieuw voorgenomen besluit voorgelegd aan de Faculteitsraad. Op 19 maart 2025 heeft de Faculteitsraad een positief advies gegeven op het voorgenomen besluit om de research masters Latin American Studies en African Studies te stoppen. Dit voorstel wordt nog behandeld door het College van Bestuur en de Universiteitsraad.

Om verdere besparingen binnen de faculteit te realiseren, richt het faculteitsbestuur zich op het afslanken van programma’s en besparingen op andere vlakken. Je leest er meer over in deze column: Een nieuwe koers.

Hoe verhoudt het Plan van Aanpak zich tot de kabinetsbezuinigingen op hoger onderwijs?

Het Plan van Aanpak gaat uit van de nu bekende problemen en ontwikkelingen. Tegelijkertijd willen we niet overvallen worden door nieuwe ontwikkelingen. Zowel maatregelen uit het Regeerprogramma kabinet-Schoof die gericht zijn op hoger onderwijs, als de Wet Internationalisering in Balans baren grote zorgen. Een deel van de maatregelen uit het plan van aanpak is dan ook bedoeld om het vermogen om adequaat en efficiënt te kunnen reageren als organisatie te verbeteren.

Lees hier meer over de maatregelen die op universitair niveau worden genomen: Update: College van Bestuur reageert op bezuinigingsplannen kabinet.

Wordt de Faculteitsraad goed betrokken?

Ja. Het Faculteitsbestuur overlegt met regelmaat met de Faculteitsraad, zowel in formele overlegvergaderingen als in een meer informele setting. Ook de MT's van de instituten, het MT Bedrijfsvoering en de opleidingsvoorzitters worden steeds betrokken.

Hoe kunnen studenten meedenken?

Wil je meedenken over jouw opleiding of onderwijs? Dan kun je terecht bij de Opleidingscommissie van jouw opleiding of bij de Faculteitsraad. Kijk aan de rechterkant van deze pagina waar je meer informatie kunt vinden.

Welke koers hanteert het faculteitsbestuur om de faculteit financieel gezond te maken?

Het faculteitsbestuur richt zich op de volgende actielijnen binnen bestaande opleidingen, waarmee een besparing van personeelsinzet gerealiseerd moet worden:

  • vakkenreductie bij alle Geesteswetenschappen-opleidingen
  • meer focus en samenhang in het aanbod aan afstudeertracks bij masteropleidingen
  • samenvoegen van commissies

Daarnaast is een voorstel voorbereid om ook bij ondersteunende afdelingen personeelsinzet en materiële kosten te verminderen.

Lees er meer over in deze column: Een nieuwe koers.

Leiden de maatregelen niet tot een afname van de kwaliteit van de programma's en daarmee juist tot een (verdere) terugloop van studenten?

We moeten creatief nadenken over hoe we studenten aantrekken en behouden, terwijl we tegelijkertijd wel kritisch moeten kijken naar ons onderwijsportfolio waarvan we uiteraard de huidige kwaliteit moeten behouden.

Welke besparingen worden op universitair niveau genomen?

Om de kabinetsbezuinigingen op hoger onderwijs het hoofd te bieden, worden ook op universitair niveau – door het College van Bestuur – maatregelen genomen. Je lees er meer over in deze update: College van Bestuur reageert op bezuinigingsplannen kabinet.

Welke gevolgen heeft de (huidige en toekomstige) financiële situatie voor de bouw- en verbouwplannen voor onze faculteit (en de universiteit)?

De huidige en toekomstige financiële situatie heeft ook invloed op de bouw- en verbouwplannen voor onze faculteit en de universiteit als geheel. Op centraal niveau kijkt de afdeling Vastgoed wat de bezuinigingen betekenen voor de geplande ontwikkelingen, zoals de Humanities Campus en verbouwingen bij alle andere faculteiten. 

Het verduurzamen en moderniseren van onze gebouwen blijft nodig om onze faculteit toekomstbestendig te maken en aantrekkelijk te houden. We hebben ook te maken met duurzaamheidswetgeving en -ambities waarvoor maatregelen in onze gebouwen binnen afzienbare tijd moeten worden getroffen.  

In de plannen voor de Humanities Campus wordt rekening gehouden met de bezuinigingsopgave en een compactere faculteit. Om kosten te besparen wordt het Aleida Nijland (het huidige Matthias de Vrieshof) casco gerenoveerd. Daarnaast komt na de herontwikkeling van het nieuwe Reuvens (waar straks de grote onderwijszalen in terecht komen) en de sloop van het huidige Lipsius, de bouw van Lipsius Zuid voor dit moment te vervallen. Daarmee komt er dus één gebouw minder terug op de Humanities Campus en realiseert Vastgoed een forse besparing. De vrijgevallen kavel blijft beschikbaar voor mogelijke universitaire ontwikkelingen in de toekomst.

Wat betekent het stoppen van opleidingen voor mij? Moet ik me zorgen maken over het halen van mijn diploma?

Als je student bent van één van de opleidingen (research master Latin American Studies of African Studies) waarvan het voorstel is nieuwe inschrijvingen te stoppen vanaf 2026/2027, kun je je opleiding afmaken. De laatste lichting studenten van een opleiding die gaat stoppen, heeft een jaar uitloop bovenop de nominale duur van de studie om het diploma te behalen. In het geval van een tweejarige research master die vanaf 2026/2027 geen nieuwe studenten accepteert, betekent dit dus dat zowel huidige als nieuwe studenten het diploma uiterlijk in studiejaar 2027/2028 moeten behalen.

Verder zijn er geen plannen om bestaande opleidingen te stoppen.

Wat ga ik merken van de besparingen binnen de faculteit?

Voor alle studenten aan de Faculteit Geesteswetenschappen geldt dat je mogelijk wat gaat merken van de veranderingen. Zo zijn er nu veel vakken waar weinig studenten zich voor inschrijven, en die daardoor dus heel duur zijn. Opleidingen hebben zelf maatregelen genomen om het aantal vakken te verkleinen en daarmee kosten te besparen. Ook gaan verschillende opleidingen nauwer samenwerken met andere opleidingen. Op termijn kan het dus zijn dat je uit wat minder keuzevakken kunt kiezen of dat je wat vaker studenten van een verwante Geesteswetenschappenopleiding tegen zult komen in de collegebanken.

Op dit moment is er keuze uit een breed scala aan afstudeertracks bij masteropleidingen, waarvan een aantal een lage instroom kent. Het is de bedoeling dat hier meer focus en samenhang in wordt aangebracht. Dit kan betekenen dat de keuzevrijheid in afstudeertracks iets beperkter wordt. Vaak kan de expertise uit specialisaties die niet langer als zelfstandige tracks worden aangeboden wel op een andere manier worden geïntegreerd.

Kan ik mij gewoon inschrijven voor mijn voorkeurs(master)opleiding in 2025/2026?

Ja. Alle opleidingen worden in 2025/2026 nog aangeboden. Het eventuele stoppen van opleidingen gaat op zijn vroegst pas in in collegejaar 2026/2027.

Kijk hier voor het FGW bachelor- en masteraanbod

Contact

Heb je vragen of wil je meedenken? Neem gerust contact op met:

Studentlid van het Faculteitsbestuur

Je kunt Nova Verkerk bereiken via e-mail. Nova heeft ook regelmatig inloopspreekuren. Zie:
Nova Verkerk Assessor Faculteitsbestuur

Studenten in de Faculteitsraad

Opleidingscommissies

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.