Huisartsgeneeskunde, ouderengeneeskunde
De afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC organiseert de vervolgopleidingen Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde met huisartsen en verpleeghuizen in de omgeving. Deze vervolgopleidingen hebben een andere structuur en regelgeving dan de medische vervolgopleidingen binnen het ziekenhuis. In het kader van het dedicated schakeljaar zijn speciale extramurale tracks ontwikkeld die je beter voorbereiden op deze werkvelden.
Opleiders
De opleiders zijn:
- Huisartsgeneeskunde: prof. dr. H.M.M. Vos
- Ouderengeneeskunde: prof. dr. W. Achterberg
Belangrijk om te weten
De Huisartsopleiding en de Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde selecteren kandidaten voor de opleiding na het afstuderen, landelijk en centraal. Het is mogelijk om te solliciteren vóór het afstuderen, maar toekenning en plaatsing vinden pas plaats op basis van een artsdiploma. In de master Geneeskunde kunnen dus geen opleidingsplaatsen worden verkregen.
Zowel voor de Huisartsopleiding als voor de Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde kunnen, na toekenning van een opleidingsplaats en plaatsing in de opleiding, in beperkte mate vrijstellingen voor delen van de opleiding worden verkregen op basis van voorafgaande ervaring. Het gaat in dit geval om werkervaring na het afstuderen. Het is op dit moment niet mogelijk vrijstellingen te krijgen op basis van werkervaring van voor het afstuderen.
Met de keuze voor één van de extramurale tracks in het dedicated schakeljaar profileert de student Geneeskunde zich voor de vervolgopleiding van die keuze. De student krijgt een certificaat dat de kans op een succesvolle sollicitatie voor de vervolgopleiding vergroot. Als je deelneemt aan een extramurale track in het schakeljaar, kun je je individueel verdiepen en voorsorteren op een bepaalde karakteristieke carrièrelijn, zoals huisarts in een grote stad (met samenwerking in het sociaal domein, praktijkondersteuners, Krachtige Basiszorg), een opleiding tot arts-onderzoeker (AIOTHO, AIOTO-SO, na 6 jaar gepromoveerd en geregistreerd als huisarts of specialist ouderengeneeskunde). De invulling van het schakeljaar via PHEG kan in overleg individueel worden bepaald.
Na afronding van het programma kun je een bewijs van deelname aanvragen.
Programma’s schakeljaar afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde
- 16 weken oudste co-schap Huisartsgeneeskunde
- 10 weken keuzecoschap, Spoedeisende Eerste Hulp, Farmacie, Heelkunde
- 14 weken onderzoeksproject in het Extramuraal LUMC Academisch Netwerk /ELAN
of
- 30 weken combistage 3 dagen huisartspraktijk 2 dagen Onderzoek
- 10 weken keuzecoschap (Klinisch, Psychiatrie, Verpleeghuis, GGD)
- 16 weken oudste co-schap Ouderengeneeskunde in verpleeghuis
- 10 weken keuzecoschap Geriatrie, Interne, Revalidatiegeneeskunde, Ouderenpsychiatrie
- 14 weken onderzoeksproject in het Leids Centrum voor Ouderengeneeskunde (LCO)
of
- 30 weken combistage 3 dagen verpleeghuis 2 dagen Onderzoek
- 10 weken keuzecoschap (Interne, Geriatrie, Revalidatie)
Voor de sociale geneeskunde bestaat op dit moment geen Dedicated Schakeljaar. Wel is het mogelijk om jaar 3 van de master Geneeskunde zowel keuzecoschappen als oudste coschap en een wetenschapsstage in de sociale geneeskunde te lopen.
Sollicitatieprocedure
Je kunt solliciteren door het online aanmeldformulier dedicated schakeljaar in te vullen en daarbij een sollicitatiebrief met voorkeursprogramma gericht aan de betreffende opleider te uploaden. Na het indienen van je sollicitatie krijg je een ontvangstbevestiging en neemt de opleider het vervolg van de sollicitatieprocedure in behandeling. Selectie vindt plaats op basis van sollicitatiebrief met gemotiveerd voorkeursprogramma en een gesprek.
Meer informatie over de keuzecoschappen/ oudste coschap SG: Sociale geneeskunde LUMC mailbox Coschap-sg@lumc.nl
Ook een wetenschapsstage kan bij de PHEG gelopen worden, meer informatie: Wetenschapsstage (PHEG) Wetenschapsstage_PHEG@lumc.nl