Individueel traject
Het kan zijn dat ons aanbod aan facultaire trajecten niet helemaal aansluit bij jouw persoonlijke wensen en interesses. In dit geval is een individueel traject misschien wel iets voor jou! Hier heb je namelijk alle vrijheid om een traject samen te stellen dat volledig aansluit bij jouw interesses en jouw ontwikkelingswensen.
Zelf je programma samenstellen
Als je kiest voor een individueel traject, moet je een studieplan schrijven voor het traject dat je zelf samenstelt. In dit plan moet je de persoonlijke leerroute die jouw individuele traject bevat beschrijven. Het is erg belangrijk dat er een ‘rode draad’ in dit leerplan zit waarin een specifieke persoonlijke of academische ontwikkeling centraal staat. Ook moet je laten zien dat de vakken van honoursniveau zijn. Om het proces goed te laten verlopen dien je op tijd contact op te nemen met de honourscoördinator van de faculteit van jouw reguliere bachelor. Zij kunnen jou namelijk adviseren in het proces van aanmelden. Dit is belangrijk omdat je programma goedgekeurd moet worden door de facultaire examencommissie van de faculteit van je reguliere bachelorstudie.
Verdiep je wel in onze facultaire trajecten alvorens je overweegt om een individueel traject te doen. Een individueel traject is namelijk een grote uitdaging omdat er veel zelfredzaamheid voor nodig is, en je erg gestructureerd te werk moet gaan. Zo leert de ervaring dat veel studenten in de loop van het traject op onvoorziene problemen stuiten welke zij op dienen te lossen, zoals roosterconflicten, toelatingseisen voor cursussen of andere praktische problemen. Dit kan betekenen dat zij het individuele traject uiteindelijk niet af kunnen ronden. Daarom adviseren wij studenten altijd eerst om te kijken naar onze facultaire trajecten. Het diverse aanbod zorgt dat er genoeg keuze is om een traject te vinden dat bij jou past. Ook is er binnen de trajecten veel keuzevrijheid om deze aan te passen naar jouw individuele wensen.
Je programma moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- minimaal 30 EC, waarvan minimaal 20 EC aan onderzoeksactiviteiten of onderwijs op hoog niveau;
- minimaal één Honours Class van 5 EC;
- goedkeuring van de Honours College-examencommissie van de faculteit van je reguliere bachelor.
Per faculteit kunnen er nog verschillende aanvullende voorwaarden zijn, deze kun je onder andere lezen in de studiegids onder het kopje ‘individueel traject’ van het traject dat gegeven wordt door de faculteit van de reguliere studie. Als niet alles duidelijk is, kun je contact op nemen met de honourscoördinator van de faculteit van jouw reguliere bachelor. Je kunt je studieplan tot uiterlijk het einde van je tweede bachelorjaar indienen bij de facultaire examencommissie van je reguliere bachelor.
Marjolijn van Raaij
Honoursstudent individueel traject

"Ik heb een grote interesse in journalistiek en media, en een individueel traject was voor mij de perfecte manier om rond die thema’s een Honoursprogramma samen te stellen. Het heeft me prettig verrast hoeveel er allemaal mogelijk is. Zo heb ik een fotografievak gevolgd via het ‘’Practicum Artium’’, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de KABK. Een ander hoogtepunt was een Honours Class over fictie en creatief schrijven, gegeven door de auteur Pauline Slot."
Wanneer?
Je kunt op twee momenten starten met een individueel traject:
- In het tweede semester van je eerste studiejaar
- Bij de start van je tweede studiejaar
Het traject is over het algemeen te combineren met andere studie-activiteiten, zoals een verblijf in het buitenland, een stage, of een relevante bestuursfunctie. Overleg met je honourscoördinator hoe je dit kunt inpassen.
Certificaat
Als je het Honours College-traject succesvol doorloopt krijg je een certificaat en vermelding op het diplomasupplement.