Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs collegejaar 2020-2021

Het onderwijs aan de Universiteit Leiden is in het collegejaar 2020-2021 grotendeels online, en deels op de campus. Wat betekent dit voor jou als student?

Onderwijs vanaf 26 april 2021

Tijdens de persconferentie op 23 maart is aangekondigd dat universiteiten vanaf 26 april mogelijk meer fysiek onderwijs kunnen gaan geven. We bereiden ons voor om, zodra die verruimingen er komen, gebruik te maken van de ruimte op de campus. Daarbij geven we voorrang aan vormen van onderwijs die niet online kunnen, zoals practica, of bijeenkomsten waarbij samenwerking of persoonlijk contact van groot belang is, zoals werkgroepen en begeleiding. Hoe dit er precies uit zal zien verschilt per opleiding. Je krijgt bericht van je opleiding over je rooster.

Uiteraard kan het onderwijs op locatie alleen doorgaan zolang de situatie rond het coronavirus dit toestaat. De veiligheid en gezondheid van onze studenten en docenten staan voorop.

Om de veiligheid van onze studenten en medewerkers te waarborgen en het risico op verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken, werken we met een campusprotocol.

Het campusprotocol

Hierin staan alle maatregelen en richtlijnen voor zowel het onderwijs op locatie als online. Het campusprotocol is niet vrijblijvend: alle studenten en medewerkers moeten zich eraan houden.

Online kan er bijna net zo veel als in de fysieke collegebanken: luisteren, discussiëren, doorvragen, presenteren, samenwerken. Onze docenten hebben inmiddels veel ervaring om op verschillende manieren college te geven en studenten kunnen zelf ook op allerlei manieren interactief, online aan de slag.

Naast korte kennisclips of opgenomen video’s over de studiestof, die je in je eigen tijd kunt bekijken, zijn er online live hoorcolleges. Daarnaast zijn er interactieve online werkgroepen, waar je met je docent en medestudenten met studiemateriaal aan de slag gaat – met zijn allen plenair, of met een paar medestudenten in  break-out-rooms. Je neemt deel aan discussies via chats of forums of maakt een video- of een podcast als opdracht. En natuurlijk zijn er ook Q&A-sessies waarbij je alle ruimte hebt om je vragen te stellen.

Platforms en faciliteiten

Docenten en studenten maken voor het online onderwijs gebruik van verschillende systemen zoals Kaltura, Microsoft Teams en Brightspace. Natuurlijk krijg je vooraf informatie van je opleiding over welke vakken online en welke fysiek gegeven worden, hoe het rooster eruitziet en op welke online platforms je vakken gaat volgen en hoe je zelf gebruikt kunt maken van verschillende online faciliteiten.

We begrijpen dat deze situatie een grote aanpassing van je vraagt. En dat je daarbij mogelijk tegen problemen aanloopt of veel vragen hebt. We doen er alles aan je zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen.

Op deze website vind je antwoord op je vragen, praktische informatie over voorzieningen, diensten en ITtips over online onderwijs volgen en thuis studeren en ondersteuning voor je mentale en fysieke welzijn in deze moeilijke tijd.

Contact

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Bekijk in het blok ‘contact’ bovenaan de pagina waar je met je vraag terechtkunt.

Op de campus of online: we gaan ervoor zorgen dat ál het onderwijs én de examens doorgaan met de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Zodat je het beste uit je studietijd kunt halen. Docenten hebben veel ervaring opgedaan met online onderwijs, en worden hierin professioneel ondersteund.

  • Zorg voor een rustige studieplek, met een pc met goede internetverbinding;
  • Motiveer jezelf om gedisciplineerd aan je studie te werken;
  • Blijf in contact met je studiegenoten;
  • Houd je aan de maatregelen en richtlijnen in het campusprotocol.

Succes met je studie!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.