Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs vanaf september 2020

Het onderwijs aan de Universiteit Leiden zal vanaf september 2020 deels op de campus zijn, en deels online. Wat kun je als student verwachten?

Het streven is dat ongeveer een kwart van het onderwijs  fysiek op de campus zal plaatsvinden – dit kan echter per opleiding verschillen. Vooral practica, kleine werkgroepen en tutoraatsbijeenkomsten voor eerstejaars zullen in de universitaire gebouwen plaatsvinden. Omdat we in de gebouwen anderhalve meter afstand houden, is de capaciteit beperkt. De precieze invulling verschilt per opleiding én per gebouw. Je krijgt bericht van je opleiding over je rooster.

Afgelopen maanden was het onderwijs bijna volledig online – vanaf 15 juni kon er ook weer in beperkte mate onderwijs zoals practica en afstudeeronderzoek in universitaire gebouwen plaatsvinden. In het nieuwe collegejaar, vanaf 31 augustus 2020,  kunnen we gelukkig weer meer onderwijs geven op de campus, binnen de richtlijnen van de overheid. Op de campus of online: we gaan ervoor zorgen dat ál het onderwijs én de examens doorgaan met de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Zodat je het beste uit je studietijd kunt halen. Docenten hebben veel ervaring opgedaan met online onderwijs, en worden hierin professioneel ondersteund.

De capaciteit van onze gebouwen is beperkt, omdat we 1,5 meter afstand moeten houden in collegezalen, werkgroepruimtes en bibliotheken. Ons streven is dat eerstejaarsstudenten ongeveer een kwart van de contacturen fysiek onderwijs krijgen, en ouderejaars ongeveer een vijfde van de contacturen. Let op: dit kan nog wijzigen als het virus niet onder controle blijft, want de veiligheid en gezondheid van onze studenten en docenten staan natuurlijk voorop. Het overige onderwijs wordt online aangeboden.

In alle gebouwen zijn er maatregelen van kracht om veilig met elkaar te kunnen werken en studeren. Ruimtes hebben een maximumcapaciteit, er zijn looprichtingen, en extra voorzieningen om je handen te reinigen. Uiteraard vragen we iedereen om zich aan de landelijke richtlijnen te houden: je mag dus niet komen als jij of je huisgenoten klachten hebben. Laat je testen bij de GGD als je klachten hebt.

Als je inreist uit een land of gebied met een oranje of rode kleurcode, moet je twee weken in thuisquarantaine, voordat je naar universitaire gebouwen en bijeenkomsten kunt gaan.

Online kan er bijna net zo veel als in de fysieke collegebanken: luisteren, discussiëren, doorvragen, presenteren, samenwerken. Onze docenten hebben inmiddels veel ervaring om op verschillende manieren college te geven en studenten kunnen zelf ook op allerlei manieren interactief, online aan de slag.
Naast korte kennisclips of opgenomen video’s over de studiestof, die je in je eigen tijd kunt bekijken, zijn er online live hoorcolleges. Daarnaast zijn er interactieve online werkgroepen, waar je met je docent en medestudenten met studiemateriaal aan de slag gaat – met zijn allen plenair, of met een paar medestudenten in  break-out-rooms. Je neemt deel aan discussies via chats of forums of maakt een video- of een podcast als opdracht. En natuurlijk zijn er ook Q&A-sessies waarbij je alle ruimte hebt om je vragen te stellen.

Docenten en studenten maken voor het online onderwijs gebruik van verschillende systemen zoals Kaltura, Microsoft Teams en Brightspace. Natuurlijk krijg je vooraf informatie van je opleiding over welke vakken online en welke fysiek gegeven worden, hoe het rooster eruitziet en op welke online platforms je vakken gaat volgen en hoe je zelf gebruikt kunt maken van verschillende online faciliteiten.

Ondersteuning bij online studeren

Om eerstejaars studenten te ondersteunen, hebben we ons tutoraat geïntensiveerd. Eerstejaars bachelors komen in kleine tutorgroepen van zo’n tien tot vijftien studenten met een docent- en studenttutor. Zij maken je vertrouwd met de universiteit, de studie en de stad. Zo vind je snel je weg in de opleiding met veel aandacht voor academische vorming én sociale binding. Ook masterstudenten krijgen coaching.

En we bieden je uiteraard hulp als je vragen of problemen hebt:

  • Als je geen toegang tot een goede pc hebt;
  • Als je extra hulpmiddelen of tijd nodig hebt vanwege een functiebeperking, bijvoorbeeld dyslexie;
  • Als je tips wilt over online studeren;
  • Als je studiebegeleiding wilt, bijvoorbeeld omdat je problemen met het studierooster hebt door een functiebeperking, topsport, mantelzorg of zorg voor kinderen.
  • Zorg voor een rustige studieplek, met een pc met goede internetverbinding;
  • Motiveer jezelf om gedisciplineerd aan de studie te werken;
  • Blijf in contact met je studiegenoten en neem actief deel aan je tutorgroepen.

Succes met je studie!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.