Universiteit Leiden

nl en

Tips

 • Breng structuur aan in je dag. Probeer te doen alsof het een normale studiedag is. Ga op tijd naar bed, sta op tijd op, kleed je gewoon aan en plan je dag in.
   
 • Creëer een rustige plek om te studeren, voor zover dit mogelijk is. Studeer alleen daar, niet in bed of op de bank. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Leg je telefoon weg en vraag je huisgenoten om je niet te storen.
   
 • Deel je tijd goed in. Maak een weekplanning. Let er daarbij op dat je je studiedoelen haalt en ook tijd overhoudt voor andere activiteiten.
   
 • Stel doelen. Bekijk je studieplan en stel duidelijke, haalbare doelen voor de dag. Deel grotere taken op in behapbare, kleine stappen. Wees realistisch en neem genoeg tijd om een goede planning te maken.
   
 • Neem regelmatig pauze. Dat is goed voor je concentratie en helpt je te verwerken wat je geleerd hebt. Gebruik een tomato-timer (een web app gebaseerd op de Pomodoro Technique) om te zorgen dat je geconcentreerd werkt en op tijd pauze neemt. Loop tijdens je pauze weg van je boeken of pc. Ga de frisse lucht in, kom in beweging of doe iets anders wat je ontspant.
   
 • Houd je aan je planning. Dan ben je productiever en kun je je vervolgens ook beter ontspannen. Vraag huisgenoten of anderen om je te helpen als je dit lastig vindt.
   
 • Blijf in contact met je studiegenoten. Ook als je geen online onderwijs volgt, is het belangrijk om in contact te blijven met je medestudenten. Organiseer virtuele studiesessies met behulp van de IT-voorzieningen van de universiteit. Of praat bij tijdens een koffiepauze op afstand.
   
 • Wees aardig voor jezelf. De hele dag communiceren op afstand, online onderwijs volgen en thuis studeren kan vermoeiender zijn dan een gewone studiedag.
   
 • Zoek steun als het niet gaat. Lukt het niet goed om thuis te studeren en denk je dat je hierdoor studievertraging oploopt? Bespreek het met je studieadviseur. Voor advies over thuis studeren kun je ook terecht bij een studentendecaan.
   
 • Houd je mentale en fysieke gezondheid op peil. Bezoek de website Healthy University @Home voor tips en tricks om op een prettige en verantwoorde manier thuis te studeren.
 • ‘Kom op tijd’ voor online colleges. Zorg dat je ruim voor de start van het college klaar bent om mee te doen. Check hiervoor de instructies van je opleiding. Zorg dat je de benodigde technologie en een goede internetverbinding hebt om in te loggen op de digitale leeromgeving. Volg hierbij de adviezen over veilig werken op en bekijk welke voorzieningen de universiteit hiervoor biedt.
   
 • Wees flexibel. De overgang naar onderwijs op afstand kan een nieuwe ervaring zijn voor zowel jou als je docent. Probeer flexibel en begripvol te zijn tegenover je docent, je medestudenten en jezelf.
   
 • Doe actief mee. Deelnemen aan online colleges kan lastiger zijn dan normaal. Let extra goed op en doe zo actief mogelijk mee. Voel je vrij om vragen te stellen. Waarschijnlijk hebben je medestudenten net zoveel behoefte aan begeleiding of extra uitleg als jij.
   
 • Maak aantekeningen. Net als in gewone colleges helpen aantekeningen je om de studiestof beter te onthouden. Bedenk op welke manier je dit in deze situaties het beste kunt doen. Maak daarbij gebruik van de extra mogelijkheden die online onderwijs vaak biedt, bijvoorbeeld door opgenomen colleges terug te kijken of screenshots te maken.
   
 • Werk samen. Platforms voor online onderwijs bieden veel mogelijkheden om samen te werken. Vaak kun je een profiel aanmaken en je medestudenten leren kennen. Ook kun je deelnemen aan discussies en de studiestof bespreken via chats en forums.
  Bekijk ook welke voorzieningen de universiteit hiervoor biedt.

   
 • ‘Keep calm and carry on.’ Online onderwijs volgen kan onwennig zijn en je concentratie beïnvloeden. Probeer oplossingen te zoeken als je steeds afgeleid raakt. Eet wat gezonde snacks of verander de omgeving waarin je studeert. Bespreek het met je docent of vraag studiegenoten om hulp. Besef dat je niet alleen bent en dat anderen zich waarschijnlijk net zo voelen als jij.
   
 • Laat het bezinken en evalueer. Ga na afloop van het college na of je alles goed hebt begrepen en laat dat wat je geleerd hebt, bezinken. Probeer het samen te vatten. Vraag je docent of medestudenten om hulp als je dingen gemist hebt of niet begrijpt. Plan iedere week wat tijd in om te evalueren hoe het studeren ging. Wat ging er goed? Wat ga je volgende week anders doen? Door stil te staan bij je successen en uitdagingen verbeter je je studievaardigheid.
   
 • Lees de Gedragscode Remote Teaching goed door. Hierin staan de richtlijnen voor online onderwijs waar zowel docenten als studenten zich aan moeten houden.
   
 • Volg de training online studievaardigheden. De faculteit Sociale Wetenschappen biedt een online cursus studievaardigheden aan, waarin algemene studievaardigheden worden behandeld. Studenten van alle faculteiten zijn welkom om deze cursus gratis te volgen.

Succesvol online studeren

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.