Universiteit Leiden

nl en

Tips voor online studeren

Planning en time management

 • Breng structuur aan in je dag. Probeer te doen alsof het een normale studiedag is. Ga op tijd naar bed, sta op tijd op, kleed je gewoon aan en plan je dag in.
   
 • Deel je tijd goed in. Maak een weekplanning. Let er daarbij op dat je je studiedoelen haalt en ook tijd overhoudt voor andere activiteiten.
   
 • Stel doelen. Bekijk je studieplan en stel duidelijke, haalbare doelen voor de dag. Deel grotere taken op in behapbare, kleine stappen. Wees realistisch en neem genoeg tijd om een goede planning te maken.
   
 • Neem regelmatig pauze. De hele dag communiceren op afstand, online onderwijs volgen en thuis studeren kan vermoeiender zijn dan een gewone studiedag. Neem daarom regelmatig pauze. Loop tijdens je pauze weg van je boeken of pc. Ga de frisse lucht in, kom in beweging of doe iets anders wat je ontspant. Regelmatige pauzes zijn ook voor je concentratie en helpen je te verwerken wat je geleerd hebt. Gebruik een tomato-timer (een web app gebaseerd op de Pomodoro Technique) om te zorgen dat je geconcentreerd werkt en op tijd pauze neemt.
   
 • Houd je aan je planning. Dan ben je productiever en kun je je vervolgens ook beter ontspannen. Vraag huisgenoten of anderen om je te helpen als je dit lastig vindt.

Je werkplek

 • Creëer een rustige plek om te studeren, voor zover dit mogelijk is. Studeer alleen daar, niet in bed of op de bank. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Leg je telefoon weg en vraag je huisgenoten om je niet te storen.
 • Of reserveer een studieplek op de universiteit. Als je thuis geen geschikte werkplek hebt, kun je een studieplek op de universiteit reserveren. Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal plekken beschikbaar is. Je kunt een dag van tevoren reserveren.
 • ‘Kom op tijd’ voor online colleges. Zorg dat je ruim voor de start van het college klaar bent om mee te doen. Check hiervoor de instructies van je opleiding. Zorg dat je de benodigde technologie en een goede internetverbinding hebt om in te loggen op de digitale leeromgeving. Volg hierbij de adviezen over veilig werken op en bekijk welke voorzieningen de universiteit hiervoor biedt.
   
 • Wees flexibel. De overgang naar onderwijs op afstand kan een nieuwe ervaring zijn voor zowel jou als je docent. Probeer flexibel en begripvol te zijn tegenover je docent, je medestudenten en jezelf.
   
 • Doe actief mee. Deelnemen aan online colleges kan lastiger zijn dan normaal. Let extra goed op en doe zo actief mogelijk mee. Voel je vrij om vragen te stellen. Waarschijnlijk hebben je medestudenten net zoveel behoefte aan begeleiding of extra uitleg als jij.
   
 • Maak aantekeningen. Net als in gewone colleges helpen aantekeningen je om de studiestof beter te onthouden. Bedenk op welke manier je dit in deze situaties het beste kunt doen. Maak daarbij gebruik van de extra mogelijkheden die online onderwijs vaak biedt, bijvoorbeeld door opgenomen colleges terug te kijken of screenshots te maken.
   
 • Werk samen. Platforms voor online onderwijs bieden veel mogelijkheden om samen te werken. Vaak kun je een profiel aanmaken en je medestudenten leren kennen. Ook kun je deelnemen aan discussies en de studiestof bespreken via chats en forums. Bekijk ook welke voorzieningen de universiteit hiervoor biedt.
   
 • ‘Keep calm and carry on.’ Online onderwijs volgen kan onwennig zijn en je concentratie beïnvloeden. Probeer oplossingen te zoeken als je steeds afgeleid raakt. Eet wat gezonde snacks of verander de omgeving waarin je studeert.
   
 • Laat het bezinken en evalueer. Ga na afloop van het college na of je alles goed hebt begrepen en laat dat wat je geleerd hebt, bezinken. Probeer het samen te vatten. Vraag je docent of medestudenten om hulp als je dingen gemist hebt of niet begrijpt. Plan iedere week wat tijd in om te evalueren hoe het studeren ging. Wat ging er goed? Wat ga je volgende week anders doen? Door stil te staan bij je successen en uitdagingen verbeter je je studievaardigheid.
 • Problemen met je studie: lukt het thuis studeren niet goed en ben je bang dat studievertraging oploopt? Bespreek het met je studieadviseur.
   
 • Eerstejaarsstudenten: je kunt bij je mentor of tutor terecht voor advies en hulp bij problemen met je studie.
   
 • Studenten met een functiebeperking: neem contact op met het Fenestra Disability Centre als je problemen ervaart met thuis studeren of het volgen van online onderwijs.
   
 • Online cursus studievaardigheden: De faculteit Sociale Wetenschappen biedt een online cursus studievaardigheden aan, waarin algemene studievaardigheden worden behandeld. Studenten van alle faculteiten zijn welkom om deze cursus gratis te volgen.

Succesvol online studeren

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.