Universiteit Leiden

nl en

Waarom we deze maatregelen nemen

We leggen graag de maatregelen uit waartoe de Nederlandse overheid heeft besloten, omdat de Universiteit Leiden naar deze maatregelen handelt.

Groepsimmuniteit

De overheid heeft op basis van advies van haar experts besloten om een aantal maatregelen te nemen terwijl de wereld in afwachting is van een vaccin. De experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stellen dat we de uitbraak van het virus kunnen vertragen en beheersen door groepsimmuniteit op te bouwen.

De curve afvlakken

Mensen die het virus hebben gehad, worden over het algemeen immuun – net als bij de mazelen. Als meer en meer mensen immuun worden, wordt de kans kleiner dat ouderen en andere kwetsbare mensen het virus krijgen. De overheid heeft daarom gekozen voor de volgende strategie: de snelheid waarmee het virus zich verspreid beperken, zodat kwetsbare mensen beschermd worden, de zorg niet overbelast raakt en mensen die minder kwetsbaar zijn (zoals jongeren) immuniteit opbouwen. Deze strategie staat bekend als ‘de curve afvlakken’ (of ‘flattening the curve’).

© Medium

Geen totale lockdown

Volgens de experts kan een totale lockdown desastreus uitpakken. Zij waarschuwen dat hoewel je daarmee op korte termijn wel gewenste resultaten kunt bereiken, zoals verminderde druk op de ziekenhuizen, dit op de langere termijn dit alsnog een enorme golf aan patiënten kan opleveren, die de maatschappij niet aankan. Daarom vraagt de overheid alleen ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid om zich te isoleren.

Meer informatie over de Nederlandse strategie

Op de website van het RIVM vind je actuele en uitgebreide informatie over de strategie van de Nederlandse overheid.

 

We begrijpen dat dit een moeilijke tijd is. We kunnen ons ook voorstellen dat je vragen hebt over waarom in Nederland andere maatregelen gelden dan in andere landen. Weet dat je bij de Universiteit Leiden terechtkunt.

Meer informatie
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.