Universiteit Leiden

nl en

Buddysysteem: Drempelloos studeren

Wil jij niet meer beperkt worden in je studie door gezondheidsproblemen of dyslexie?  Vraag een buddy!

Zoek je een buddy?

Het buddysysteem is er om studenten te helpen die wegens gezondheidsproblemen niet altijd fysiek aanwezig kunnen zijn op de universiteit. Ook studenten met dyslexie kunnen zich aanmelden voor het buddysysteem.

Wat doet een buddy?

In het Buddysysteem wordt een student met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een lichamelijke functiebeperking) of dyslexie gekoppeld aan een buddy. De buddy is een student van dezelfde studie en hetzelfde studiejaar.

Je buddy en jij spreken ongeveer twee keer per maand af om te praten over de studie, de studievoortgang, eventuele drempels door de gezondheid etc. De buddy weet wat er speelt, is eenvoudig te bereiken en onderhoudt persoonlijk contact met jou. De buddy kan helpen bij individuele kwesties rondom je studie, deelt eigen ervaringen en helpt bij het wegwijs en thuis voelen binnen de faculteit. Bovendien kan de buddy helpen bij het bevorderen van de studievaardigheden en/of sociale vaardigheden. Voor studenten met dyslexie kan de buddy schrijfopdrachten doorlezen en verbeteren op spelling. Als het nodig blijkt te zijn, kunnen jullie er zelf voor kiezen vaker af te spreken. Naast deze afspraken is de buddy bereikbaar voor vragen.

Het uitgangspunt is dat je zo veel mogelijk zelf aanwezig bent bij colleges en werkgroepen. Mocht het soms niet lukken, dan kan een buddy je helpen door bv. aantekeningen met je delen. Ook kan hij/zij belangrijke informatie of tips geven die tijdens hoorcolleges of werkgroepen worden gegeven. De buddy denkt mee over oplossingen voor drempels waar je door je  functiebeperking tegenaan loopt. Op deze manier werken jullie samen aan een plezierige weg naar jouw studiesucces.

Wie komen in aanmerking?

Studenten van de FSW met gezondheidsproblemen zoals een lichamelijke beperking/studenten met dyslexie, die op zoek zijn naar een vast, informeel aanspreekpunt. Zorg ervoor dat je eerst contact hebt opgenomen met je studieadviseur en/of een studentendecaan voordat je je aanmeldt.

Let op: Een buddy is niet verantwoordelijk voor je studievoortgang en is uitsluitend voor praktische studie-ondersteuning!

Meld je aan!

Aanmeldformulier

Wil jij medestudenten helpen, die beperkt worden door gezondheidsproblemen of dyslexie? Word buddy! Het buddysysteem drempelloos studeren is er voor studenten met gezondheidsproblemen, waardoor ze niet altijd fysiek aanwezig kunnen zijn op de universiteit. Ook studenten met dyslexie kunnen zich aanmelden voor het buddysysteem.

 

Wat doet een buddy?

In het buddysysteem wordt een student met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een lichamelijke functiebeperking)/dyslexie gekoppeld aan een buddy. Deze buddy is een student van dezelfde studie en hetzelfde studiejaar.

Je buddy en jij spreken ongeveer twee keer per maand af om te praten over de studie, de studievoortgang, eventuele drempels door de gezondheid etc. Als buddy weet je wat er speelt, ben je eenvoudig te bereiken en onderhoud je persoonlijk contact met de student. Als buddy kan je helpen bij individuele kwesties rondom de studie, deel je eigen ervaringen en help je bij het wegwijs maken en binnen de faculteit. Bovendien kan je helpen bij het bevorderen van de studievaardigheden en/of sociale vaardigheden. Voor studenten met dyslexie kan de buddy schrijfopdrachten doorlezen en verbeteren op spelling. Als het nodig blijkt te zijn, kunnen jullie er zelf voor kiezen vaker af te spreken. Naast deze afspraken is de buddy bereikbaar voor vragen.

Het uitgangspunt is dat de student zo veel mogelijk zelf aanwezig is bij colleges en werkgroepen. Mocht het soms niet lukken, dan kan je als buddy helpen door bv. aantekeningen met je delen. Ook kan je belangrijke informatie of tips geven die tijdens hoorcolleges of werkgroepen worden gegeven. Je denkt mee over oplossingen voor drempels waar de student door de lichamelijke beperking tegenaan loopt. Op deze manier werken jullie samen aan een plezierige weg naar studiesucces.

Profiel van een buddy

  • Je bent bachelor- of masterstudent FSW en het studeren gaat je goed af;
  • Je bent gemotiveerd en kunt je goed inleven in anderen;
  • Je bent minstens één studiejaar beschikbaar om aantekeningen te maken en ééns per maand af te spreken.

Wat levert het op?

  • Een leerzame ervaring en de voldoening van het begeleiden van een medestudent;
  • Een training voor de begeleiding;
  • Een certificaat van je faculteit en universiteit Leiden na afloop.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.