(Studie)loopbaanplanning
De Career Service van de Faculteit der Sociale Wetenschappen begeleidt studenten en recent afgestudeerden bij studie(her)keuze- en loopbaanvragen in de bachelor en master en bij de overstap van studie naar eerste baan.
Interesse in de loopbaanmogelijkheden na jouw opleiding? Nog geen idee wat je na je afstuderen wil gaan doen? Twijfels over je studiekeuze of masterkeuze? Behoefte aan tips over wat je nog meer tijdens je opleiding kunt doen? Geen idee hoe je kunt beginnen met het zoeken naar een passende baan?
De Career Service FSW kan je verder helpen, door middel van de volgende ondersteuning:
Uitgebreide informatie over de Career Service FSW, je voorbereiding op de arbeidsmarkt en solliciteren is te vinden op de LU Career Zone!
Je vindt hier onder andere…
-
Tips en adviezen om je sollicitatie- en employability skills te ontwikkelen
-
Tests om jezelf beter te leren kennen
-
Een Job Portal met startersbanen en stagevacatures
-
Studieloopbaan tips
-
Informatie over de Career Services
-
...en nog veel meer!
Wil je op de hoogte blijven van onze tips? Volg ons dan op Instagram!
Heb je twijfels over je studiekeuze? Overweeg je van studie te veranderen?
Studieadviseur opleiding
Bespreek je twijfels altijd eerst met de studieadviseur van je opleiding! Misschien hebben je twijfels niet zozeer met je keuze te maken als wel met je studie-aanpak of bepaalde omstandigheden binnen je opleiding of daarbuiten.
Studiekeuze-/loopbadviseur Career Service FSW
De studiekeuze-/loopbaanadviseurs van jouw facultaire Career Service kunnen je verder helpen met je studie(her)keuze-vragen. Samen bespreken jullie jouw huidige studiekeuze en hoe je je, indien nodig, kunt oriënteren op een nieuwe studie. Met de studiekeuzeadviseur breng je je twijfels en situatie in kaart en ga je dieper in op je studie(her)keuze.
Studie(her)keuzegesprek
Tijdens een studie(her)keuze-gesprek kunnen verschillende onderwerpen aan de orde komen, o.a.
-
Hoe je studie momenteel verloopt om helder te krijgen of je twijfels met je studiekeuze te maken hebben of met je studie-aanpak, de moeilijkheidsgraad of andere omstandigheden.
-
Hoe je eerder hebt gekozen.
-
Onzekerheid en angst om weer een ‘verkeerde’ keuze te maken.
-
Hoe kom je tot een goede/nieuwe keuze.
-
De stappen in het studiekeuzeproces: oriënteren, verkennen, verdiepen, beslissen. Waar sta je en wat heb je nog nodig?
-
Bespreken van (studiekeuze)test resultaten
-
Plan van aanpak.
Het resultaat kan ook zijn dat je bij je huidige studie op de goede plek zit. Je hebt in ieder geval je studiekeuze weer goed onderzocht.
Meer informatie
Meer informatie over keuzes maken en het zoeken naar een nieuwe opleiding vind je op de LU Career Zone.
Interesse in de loopbaanmogelijkheden na jouw opleiding? Twijfels over je studiekeuze of masterkeuze? Geen idee hoe je kunt beginnen met het zoeken naar een passende baan? Maak een afspraak voor persoonlijk advies bij de Career Service FSW! Tijdens een studie(her)keuze of loopbaangesprek kan je o.a. het volgende bespreken:
-
Je (studie)loopbaan plannen (o.a. bijbanen, stages, vrijwilligerswerk, andere nevenactiviteiten)
-
Begeleiding bij studie(her)keuze of masterkeuze
-
Hoe kan je een tussenperiode / jaar het beste invullen
-
Jouw persoonlijk profiel (wat weet je, wat kan je, wat wil je?)
-
Bekijken welke functies en werkgevers bij je passen
-
Zoeken naar netwerkcontacten, o.a. via het Alumni Mentor Netwerk
-
Bespreken hoe/waar informatie te verzamelen over functies en organisaties
-
Bespreken van loopbaantests
-
Je cv en sollicitatiebrief laten checken
-
Tips over je LinkedIn profiel ontvangen
-
Sollicitatiegesprekken voorbereiden en oefenen.
CV en LinkedIn profiel tips
Bekijk de informatie over CV en/of LinkedIn profiel op de LU Career Zone voor handige tips en ga zelf aan de slag met het zo nodig verbeteren van je CV en LinkedIn profiel!
Mocht je daarna nog vragen hierover hebben dan kan je deze stellen tijdens een CV / LinkedIn profiel check bij de Career Service FSW.
Deze CV / LinkedIn profiel check kan op de volgende manieren:
-
CV/LinkedIn profiel check op de Student Plaza FSW
Je kunt je CV/LinkedIn profiel laten checken op de Student Plaza FSW (Pieter de la Court gebouw, Leiden) door de student-assistenten van de Career Service, op de volgende tijden:-
Dinsdag: 13.00-15.00 uur
-
Woensdag: 10.00-13.00 uur
-
- CV/LinkedIn profiel checks tijdens Career events
Tijdens career events is er vrijwel altijd een mogelijkheid om je CV of Linkedin profiel te laten checken.
Hou de cursuskalender hiervoor in de gaten!
- Afspraak met studiekeuze-/loopbaanadviseur
Je kunt, na het gebruiken van de bovengenoemde tips, je CV en LinkedIn profiel, evenals je sollicitatiebrief door een van de studiekeuze-/loopbaanadviseurs van de Career Service FSW laten checken. Maak hiervoor een afspraak via het online afsprakenformulier.
De Career Service FSW verzorgt in samenwerking met andere Career Services binnen de universiteit regelmatig career workshops en events die je helpen bij het oriënteren op de arbeidsmarkt en het vinden van een baan.
De Career Colleges van professionals bieden je een kijkje achter de schermen bij verschillende werkvelden. De workshops geven je advies en tips voor het opstellen van je cv en LinkedIn profiel, het schrijven van een motivatiebrief, voor sollicitatiegesprekken, carrière stress… Noem maar op!
Bekijk de cursuskalender voor aankomende career colleges, workshops en events!
Event gemist?
De Career Services van de Universiteit Leiden organiseren regelmatig Career events. Heb je events gemist en wil je de opgenomen Webinars terugkijken? Dat kan!
Het zoeken naar een baan of het vormgeven van je studieloopbaan kan onrust met zich meebrengen. Veel studenten ervaren deze onrust of zelfs stress op enig moment in het zoekproces.Het is goed om te weten dat je hierin niet alleen staat én je er actief wat aan kunt doen met de juiste ondersteuning. Lees hieronder wat je kan doen aan deze loopbaan/career stress.
-
Op de LU Career zone vind je meer informatie over loopbaanstress en hoe hier mee om te gaan.
-
Elke loopbaan kent "successen en tegenslagen of mislukkingen". Medewerkers van Career Services, andere medewerkers (van de Universiteit Leiden), alumni en studenten vertellen op het ‘’Successes and Failures’’ blog wat hen heeft gevormd gedurende hun loopbaan.
-
Op de studentenwelzijn website van Universiteit Leiden vind je informatie om je eigen welzijn te beschermen en te verbeteren. Mocht loopbaanstress serieuze gevolgen hebben voor je mentale welzijn, lees dan waar je terecht kan.
Het Career Planning stappenplan is ontwikkeld door de Career Services van de Universiteit Leiden om je te ondersteunen bij je oriëntatie op de arbeidsmarkt en het zoeken naar een passende baan. In dit Career Planning stappenplan doorloop je het volledige loopbaanoriëntatieproces aan de hand van een aantal stappen:
-
Over Career Planning
-
Stap 1. Ken jezelf
-
Stap 2. Verken de arbeidsmarkt
-
Stap 3. Ontwikkel je (sollicitatie) skills
-
Stap 4. Vind een baan (vacature)
Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor carrièreadvies. Alle studenten en net afgestudeerden (jonge alumni) kunnen gebruik maken van deze portal voor:
-
Sollicitatie- en loopbaantips van Leidse alumni
-
Informatie over een specifieke sector, organisatie en/of functie
-
Vragen over loopbaankeuzes.
Op zoek naar passende vacatures? Vind vacatures op de Leiden University Job Portal die werkgevers hebben aangemeld bij de Career Services en kijk naar de diverse vacaturesites voor stages, bijbanen, startersbanen en vrijwilligerswerk.