Universiteit Leiden

nl en

Extra ontplooiing

Natuurlijk staat je studie voorop, maar zoek jij meer mogelijkheden om je verder te ontplooien binnen of naast jouw studie? Bekijk hieronder een aantal opties!

honours


De Faculteit der Sociale Wetenschappen biedt allerlei mogelijkheden voor studenten die extra uitdaging zoeken binnen of naast het reguliere onderwijsprogramma. Je kunt denken aan het volgen van extra vakken of een minor, maar ook bijvoorbeeld het volgen van een honours traject. 


Het Honours College FSW (Science, Society and Self) biedt een extra uitdaging van 30 EC aan interdisciplinaire vakken in de vorm van kleinschalig onderwijs. Ook kan je losse honours class vakken volgen.
Honoursonderwijs is persoonlijk en uitdagend onderwijs, dat je naast je bachelor- of masterstudie doet. Je werkt samen met studenten van andere studierichtingen en verbreedt je blik, bijvoorbeeld door een wetenschappelijk vraagstuk vanuit verschillende disciplines te bekijken. Doordat je in kleine groepen onderwijs volgt, is er volop de ruimte om te experimenteren en je eigen interesses te volgen.

Inloopspreekuur voor meer informatie: 
Elke donderdag van 10.00-11.00 uur op de Student Plaza.

Een ideale manier om werkervaring op te doen is door middel van een stage. Dit kan op veel verschillende manieren en hangt af van de studie die je doet.
Bij de meeste masteropleidingen FSW is een verplichte stage in het curriculum opgenomen, maar niet in alle gevallen en ook niet in de bacheloropleiding. In de bacheloropleiding is er vaak de mogelijkheid om een stage in  je vrije keuzeruimte in te plannen.
Vaak doen studenten een extra-curriculaire stage (in bachelor of master), waar je geen studiepunten voor krijgt, maar waarin je wel veel relevante ervaring opdoet, die extra uitdaging biedt en die je goed kunt vermelden op je cv.

Tien redenen om een (extra) stage te doen:

  • Ontdek of je echt voor deze werkgever wilt werken.

  • Breng geleerde theorie in praktijk.

  • Onderzoek wat je interesses zijn.

  • Doe inspiratie op voor een onderwerp voor je thesis.

  • Verbeter je netwerkvaardigheden.

  • Doe ervaring op met solliciteren.

  • Raak bekend met 'werken'.

  • Oriënteer je op de arbeidsmarkt.

  • Gebruik je praktische ervaring om je studie af te ronden.

  • Doe werkervaring op om je cv op te bouwen.

Informatie over stages

Stage ervaring van Abel

''Ik ben Abel van de Sluis, derdejaarsstudent Politicologie. Naast mijn fascinatie voor politiek, heb ik ook journalistiek altijd interessant gevonden. Daarom volg ik dit jaar een minor Journalistiek en Nieuwe Media. Een pluspunt aan deze minor is dat je ook de mogelijkheid krijgt om stage te lopen. Ik wilde graag stage gaan lopen, om op deze manier te kijken of het journalistieke werk daadwerkelijk iets voor mij is, of dat ik na mijn studie toch een andere kant op wil. Ik loop sinds half januari stage bij de talkshow Jinek, waar ik me ook veel met politiek bezig houd. Ik assisteer veelal politiek verslaggever Jaïr Ferwerda bij het voorbereiden en maken van zijn reportages. Zo houd ik contact met woordvoerders van ministers of voorlichters van politieke partijen en stel ik vragenlijsten op. Het is voor mij een mooie uitdaging om mijn kennis van en interesse voor politiek en journalistiek op deze manier te combineren! Ik raad het alle studenten aan om verschillende vakgebieden te ontdekken; zo kan je erachter komen wat je precies wilt gaan doen. Als ik mij niet had verdiept in de journalistiek, zou ik altijd blijven twijfelen of ik toch niet die kant op wilde. En ook als iets minder geschikt voor jou blijkt dan je dacht is dat leerzaam: dan kun je die sector afstrepen!''

Studeren in het buitenland is een geweldige manier om je horizon te verbreden. Het is goed voor je academische vorming en je persoonlijke ontwikkeling. Je doet allerlei nieuwe ervaringen op en leert je staande te houden in een andere omgeving. Een verblijf in het buitenland is ook een mooie aanvulling voor op je cv. Omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt, zien veel werkgevers buitenlandervaring als een pluspunt.

Je kunt op verschillende manieren ervaring opdoen in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld een semester in het buitenland volgen door middel van een uitwisselingsprogramma of je kunt als free mover naar een universiteit in het buitenland.

  • Kijk voor de actuele informatie over studeren in het buitenland en Corona op de Studeren in het buitenland website.
  • Neem contact op met de studieadviseur of buitenlandcoördinator van jouw opleiding voor persoonlijke informatie  

Medezeggenschap is een belangrijk democratisch recht. Op verschillende niveaus (opleiding, faculteit, universiteit of landelijk) kun je meebeslissen en adviseren over allerlei zaken die het onderwijs en de organisatie van de Universiteit Leiden betreffen. Je leert er bovendien veel van.
Je kunt denken aan studentafgevaardigde in de universiteitsraad, faculteitsraad of opleidingscommissie. Of bij het Leids Universitair Studentenplatform of zelfs als assessor in het faculteitsbestuur. Denk ook aan medezeggenschap via landelijke studentenorganisaties die opkomen voor studenten belangen.

Lees meer over de mogelijkheden voor medezeggenschap.

Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun studie een bestuursfunctie op te pakken in een van de vele verenigingen en commissies die er in Leiden en Den Haag zijn. Denk aan studieverenigingen, gekoppeld aan je opleiding, of medezeggenschapsbesturen, maar zeker ook aan verenigingen naast je studie, zoals studenten(gezelligheids) verenigingen, sportverenigingen en hobby verenigingen.
Het is een waardevolle ervaring om al tijdens je studie op deze manier werkervaring op te doen, omdat je veel kwaliteiten die werkgevers op de arbeidsmarkt van je vragen hier al kunt ontwikkelen.

Maak wel een goede planning en een afweging of het haalbaar is om in combinatie met jouw studie een bestuursfunctie op te pakken.

Lees meer over bestuursfuncties.

Heb je interesse in ondernemerschap en zou je daar tijdens je opleiding al meer mee willen doen?Je vindt meer informatie op de LU Career Zone over ondernemerschap en welke (netwerk) organisaties voor studenten al beschikbaar zijn op dit gebied om je hiermee verder te helpen.

Maatschappelijk betrokken binnen/vanuit je faculteit

Wil je een bijdrage leveren aan het vormen van je eigen leeromgeving? Wil je iets veranderen? Heb je een idee voor het opstarten van een eigen project, onder begeleiding van ervaren studenten?
De POPcorner kan met je meedenken.

Het Pre-Study Programme is een mooi voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid vanuit je eigen faculteit.

Vrijwilligerswerk

Maatschappelijk betrokken zijn én extra uitdaging zoeken kan ook via vrijwilligerswerk!
De Community Engagement Service FSW helpt je graag verder.

Community Engagement Service FSW
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.