Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Schrijven

Journalistiek schrijven (online)

Dinsdag van 18:30-20:00 uur (plus opdrachten)

Docent
Zoë de Goede

Voor wie
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld en het journalistieke vak.
Minimum leeftijd: 17 jaar

Inhoud
De pen is een wapen voor iedereen die hem weet te hanteren. Met een pen in de hand ga je op pad, op zoek naar verhalen in je wijk en je achtertuin. Je brengt het verhaal van je buren of huisgenoten tot leven op papier, linkt trends aan verhaallijnen en leert nieuws herkennen.
We leren niet zien, maar kijken. Niet horen, maar luisteren. Wie zijn ogen openhoudt, ziet dat overal om ons heen verhalen leven.

Journalistiek schrijven gaat echter niet enkel om het verhaal. Waar ligt de nieuwswaarde en hoe vind je nieuws? We denken na over de invalshoek van een artikel en leren hoe een tekst goed leesbaar wordt. Het gaat niet om aandacht trekken, wel om origineel zijn. Elke week behandelen we een ander genre. Het doen van onderzoek, ontdekken van een narratief, trefzeker beschrijven of benadrukken van de nieuwswaarde,.. bij elk genre is een andere kwaliteit relevant.
Daarnaast nemen we de huidige journalistieke wereld onder de loep; wat is de evolutie van de journalistiek als vierde macht?

De zoom-bijeenkomsten duren ongeveer 1,5 uur.
Na elke les krijg je een hoofdstuk van de online cursus opgestuurd. Gedurende de cursus werk je aan één groter stuk/artikel, en krijg je  per les ook een kleinere huiswerkopdracht (houd rekening met ongeveer anderhalf uur huiswerk per week). Het huiswerk wordt per mail van feedback voorzien. Indien er vragen zijn over de feedback, wordt dit tijdens de eerstvolgende les besproken.

Max aantal cursisten: 8

Docent
Zoë de Goede is journalist en tekstschrijver. Ze haalde de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit van Leiden en werkte voor de Volkskrant, National Geographic en het Algemeen Dagblad. Momenteel volgt ze een opleiding aan de Schrijversvakschool te Amsterdam en is ze werkzaam als freelance tekstschrijver.


Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.