Universiteit Leiden

nl en

Waarheen?

De Universiteit Leiden heeft uitwisselingsprogramma’s bij universiteiten over de hele wereld. Je kunt dus kiezen uit veel bestemmingen.

Ga na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn

Voor je gaat zoeken naar een geschikte bestemming, is het belangrijk dat je weet uit welk soort uitwisselingsprogramma’s je kunt kiezen. Bekijk hiervoor het tabblad van je faculteit of opleiding. Er zijn bijvoorbeeld universiteitsbrede en facultaire uitwisselingsprogramma’s, en speciale uitwisselingsprogramma’s waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben.

Vind je bestemming

Op de wereldkaart kun je filteren op type uitwisseling, faculteit, niveau, taal, en meer. Heb je een interessante bestemming gevonden? Bekijk dan goed alle informatie. Let vooral op de volgende onderdelen:

  • Intended for students from: Is deze bestemming echt toegankelijk voor studenten van jouw opleiding?
  • Important considerations: Gelden er bijvoorbeeld verschillende semesterdata of aanvullende eisen?

Via ISEP naar het buitenland

Naast de reguliere uitwisselingsbestemmingen kun je ook op uitwisseling gaan via ISEP, een non-profit partnerorganisatie. Selecteer op de wereldkaart Exchange Programme: university-wide exchange, en vervolgens ISEP, voor meer informatie. Let op: hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Vind je bestemming op de wereldkaart!

Wereldkaart

Negatief reisadvies? Check je bestemming

Je kunt niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe. Bekijk de pagina Gezondheid en veiligheid voor meer informatie.

Verder oriënteren

Verslagen van studenten

In de het verslagenarchief (student reports database) vind je verslagen die studenten hebben geschreven over hun studieactiviteit in het buitenland.

International Experience Week 

Het jaarlijkse International Experience Week is hét startpunt van je buitenlandavontuur. Je kunt je verdiepen in het land waar jij graag wilt studeren, in gesprek gaan met studenten naar het buitenland zijn geweest, infosessies van je faculteit bezoeken en meer.

Via faculteit of opleiding

Bekijk de tabbladen van je faculteit of opleiding voor meer informatie over bestemmingen waar je via je faculteit of opleiding naartoe kan.

Tips bij het kiezen van je bestemming

Wees flexibel

De plaatsen in de uitwisselingsprogramma’s zijn beperkt. Dat betekent dat je niet gegarandeerd naar de bestemming van je voorkeur kunt gaan. Bedenk dat een verblijf in het buitenland op heel veel plaatsen een fantastische ervaring kan zijn. We raden je aan om veel opties open te houden door niet teveel strikte eisen te stellen.

Waar moet je op letten?

  • De vakken die je wilt volgen: zijn ze voor uitwisselingsstudenten toegankelijk?
  • De voertaal en eventuele taaleisen: beheers je de taal voldoende? Of kun je het benodigde niveau met een taalcursus bereiken?
  • De kosten van het dagelijks leven: die kunnen sterk verschillen per bestemming, zelfs binnen een land. Kom je uit met je budget?
  • Heb je speciale behoeften vanwege een functiebeperking of ziekte? Ga na of je bestemming hierin kan voorzien. Bekijk ook de pagina Gezondheid en veiligheid.
  • De sfeer, cultuur en omgeving: kies je voor groot- of kleinschalig, een grote stad of landelijke plek, iets heel anders dan je gewend bent of juist iets herkenbaars?
  • De gelijke behandeling van verschillende genderidentiteiten en seksuele voorkeuren: hoe zit dat op jouw bestemming? Bekijk het op ILGA.org.
Foto: Joëlle Dekkers

Meer informatie is beschikbaar op de Engelstalige pagina.

Buitenlandsemester voor studenten Arabisch

Studenten van de track Arabisch worden tijdens de BA2 Midden-Oostenstudies verondersteld het tweede semester door te brengen in Caïro of Rabat. 

Studeren in Turkije

Wil jij een deel van je studietijd aan een Turkse universiteit doorbrengen? Zie de website van Türkiye Scholarships voor een overzicht van mogelijkheden.

Studeren aan de Amerikaanse Universiteit van Beirut

Karima Osman studeert een semester lang aan de Amerikaanse Universiteit van Beirut, als onderdeel van haar masterprogramma Middle Eastern Studies in Leiden.

Vroeg opstaan en naar Bliss

Sinds januari studeer ik aan de Amerikaanse Universiteit van Beirut als onderdeel van de master Midden-Oostenstudies in Leiden. Hier volg ik voor één semester drie vakken aan de center for Arab and Middle Eastern Studies (CAMES). Van september tot januari heb ik een hoop dingen moeten regelen en onderzoeken, welke vakken ik wil volgen, hoeveel studiepunten een vak waard is, hoe dit overeen komt met de Leidse ECTS etc. Ik heb veel moeten overleggen met de studiecoördinatie en een aanvraag moeten indienen. Na goedkeuring heb ik mij ingeschreven aan de AUB en hierbij een aantal aanbevelingen van de universiteit opgestuurd. Toen kwam ik erachter dat je als niet-Engelse student de Toefl test moet maken (dit is een verplichte test om te zien welk niveau je hebt in de Engelse taal) met een verplicht aantal punten van 97 van de 130 voor een masterstudie. Gelukkig heb ik deze toets twee weken voor mijn reis gehaald en kon het avontuur beginnen. 

Mijn kamer is op ongeveer 20 minuten afstand van de universiteit, in Salim Salam, een islamitische wijk in Beirut. Beirut is voor veel Arabieren een moderne stad, toch geeft deze wijk, naast andere lokale wijken, het gevoel dat je in het Midden-Oosten bent. Dagelijks passeer ik de lokale groente en fruitmarkt waar de vlaggen van Hizb Allah en foto’s van Ali het straatbeeld domineren. Om bij de AUB te komen neem ik iedere dag de service (taxi). De ‘service’ is hier de goedkoopste ‘taxi’ dat 2000 lira kost (±1 euro) per ritje per persoon. Het woordje ‘Bliss’, is al genoeg voor de taxichauffeurs om te begrijpen waar je heen wilt. Bliss street is een van de drukste straten in down-town Hamra waar de hoofdingang is van de AUB. De colleges beginnen hier om 8 uur s’ochtends, erg vroeg als je als Leidse studente gewend bent aan de Leidse tijden. Dit houdt in dat ik om 7 uur opsta! Genoeg reden om het Leidse kwartiertje te missen.

Les in de 'Halls'

De eerste periode aan de AUB was erg spannend en erg chaotisch. Veel dingen moest ik zelf regelen (en zelf achterkomen hoe..) zoals het regelen van een verblijfsvergunning, de payment of fees, het activeren van een ID-account en het aanmaken van een Student ID-Card. Na vaak een bezoekje te hebben gebracht aan de ‘Office for international students’, en vooral veel vragen aan medestudenten, is het me allemaal gelukt. De campus is erg mooi en vooral erg groot. Er wordt les gegeven in verschillende ‘Halls’ zoals the ‘West Hall’, ‘College Hall’ and de ‘Nicely Hall’, gebouwen die eruit zien als musea. Er is ook een groot sportcomplex en sportveld in campus, om hier te komen dien je eerst vijf trappen af te lopen richting de zee ingang (dat op zichzelf al een opgave is.)

Interviews in het Arabisch

Nu, twee en een halve maand verder, ben ik gewend aan de systemen en hoe het er hier allemaal aan toe gaat. Een ding is zeker, de Arabische mentaliteit is volop aanwezig, ondanks het feit dat het de ‘Amerikaanse’ Universiteit is. 

De cursussen zijn erg interessant en zeer leerzaam. Het niveau en de studiedruk zijn hoog, maar des te meer een uitdaging voor mij. Voor ieder college moet ik opdrachten maken, readings lezen, ‘commentaries’ schrijven en politiek gerelateerde teksten vertalen van het Arabisch naar het Engels. Na deze eerste periode beginnen de onderzoeksprojecten waar uiteraard het schrijven van papers bij hoort. Voor het vak ‘Palestinians in Lebanon’ moet ik onder andere een oral history onderzoek doen en hier een paper bij schrijven. Onderdeel hiervan is minimaal drie interviews in het Arabisch doen, erg spannend!

Trending in Beirut

Ondanks de hoge studiedruk blijft er ook tijd over voor leuke dingen. In het weekend ga ik vaak met vrienden naar Hamra, waar veel cafés en andere uitgaansgelegenheden te vinden zijn. Beirut is een erg drukke stad met veel verkeer, dat soms weleens op de zenuwen werkt. Na de studie loop ik daarom vaak via de zee-ingang/uitgang de Manara op om even een frisse neus te halen. Al-Manara is de bekende boulevard waar mensen elkaar ontmoeten, tot rust komen, vissen en zelfs sporten. Het is een trend voor de ‘Beiruties’ om hier hard te lopen.

Overweeg je in het buitenland te studeren? Doen!

Met dit korte bericht hoop ik jullie een idee te hebben gegeven van mijn bezigheden en ervaringen in Beirut. Als je overweegt in het buitenland te studeren, raad ik je zeker aan dit te doen. Ik hoop vooral te laten zien aan studenten Arabisch dat het niet onmogelijk is om zelf een programma samen te stellen aan een buitenlandse universiteit, zoals ik heb gedaan. Ik hoop jullie snel te zien, aangezien ik voor mijn tweede semester van de master weer in Leiden studeer. Veel studieplezier en succes,

Karima Osman

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.