Universiteit Leiden

nl en

Moet Nederland zich voorbereiden op toenemende jihadistische dreiging?

De AIVD noemt de sfeer in de wereld 'grimmiger'. Bart Schuurman, universitair hoofddocent bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt bij EenVandaag over de verhoogde terreurdreiging in Nederland en Europa.

Er is geen reden tot grote zorg volgens Schuurman, maar mensen moeten wel realiseren dat de dreiging toeneemt. Schuurman benoemt dat de kans op een jihadistische aanslag is toegenomen. 'Tegelijk hebben wij een zeer capabel inlichtingenapparaat, politie en Openbaar Ministerie, waardoor de kans dat het plan tot uitvoering wordt gebracht niet zo heel groot is.' 

Volgens Schuurman kan de verhoogde dreiging in Nederland sterk gerelateerd worden aan de ontwikkelingen in het buitenland. Het conflict in Gaza en koranverbrandingen hebben een aanjagend effect voor de brede jihadistische beweging en zorgen voor een verharding bij extremistische en terroristische groepen. Het conflict kan 'mensen motiveren om het gedachtengoed interessant te vinden en in sommige gevallen ook aanslagen te gaan ontwikkelen.' 

Een van deze terroristische bewegingen is de ISKP. Deze beweging is opgericht in 2015 in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan en heeft sindsdien al diverse bloederige aanslagen gepleegd. De Olympische Spelen en het Europees Kampioenschap voetbal zijn door propaganda van de ISKP opgeroepen als mogelijkheden voor een hernieuwde poging om terug te keren naar de hoogtijdagen van IS. 

Daarnaast wordt het steeds moeilijker voor terroristen, zeker in een groep, om iets voor elkaar te krijgen, dankzij zeer goed functionerende inlichtingendiensten. Er wordt door de diensten steeds vaker 'geïnfiltreerd, afgeluisterd en ze zijn erbij voor hun plot/plan zich kan ontwikkelen.' 

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.