Universiteit Leiden

nl en

Scriptie en papers

Als je een paper gaat schrijven, maak je gebruik van de inzichten die je tijdens de colleges en je studie tot nu toe hebt opgedaan. Daarnaast maak je soms ook gebruik van literatuurstudie of doe je eigen onderzoek waarover je schrijft.

Het schrijven van een interessant stuk, dat aan de criteria voor wetenschappelijk niveau voldoet en toch voor de gemiddelde lezer prettig leesbaar is, is één van de belangrijkste zaken die je leert als je een academische opleiding volgt.

Scriptie schrijven

Het schrijven van een scriptie lijkt een hele grote opgave. Een fijn vooruitzicht kan zijn dat het hele proces in delen opgesplitst kan worden. Zo zal je je eerst oriënteren over onderwerpen, doelstellingen en richtlijnen, vervolgens ga je aan de slag met het verzamelen en het sorteren van informatie. Je zal hierdoor een breed beeld krijgen van het door jou gekozen onderwerp. Uit al deze informatie zal je een beknopte vraagstelling moeten formuleren. Je kan aan de slag gaan met een voorlopige inhoudsopgave of een onderzoeksplan. Afhankelijk van jou plan zal je nu onderzoek aan doen. Aan dat onderzoek hangt de eerste schrijf-fase; dit is een grove versie van je scriptie waar ruimte is voor aanpassingen en suggesties. Na deze fase ga je je scriptie herschrijven en ordenen. In vele gevallen is dit de inhoud van je scriptie.  Het schrijven van de inleiding, conclusie en voorwoord gebeurd in de laatste fase. Hier kun je ook de lay-out en formulering aanpassen aan voorschriften en criteria. 

Voor voorbeelden van scriptieonderwerpen en scripties kun je een kijkje nemen in de LIACS thesis repository.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.