Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Bijgewerkte inschrijfprocedure tentamens

Vanwege recente wijzigingen in het inschrijfprotocol, hoef je niet langer de deelname aan je tentamens te bevestigen. Je moet je wel, tot 10 dagen voor aanvang van het tentamen, inschrijven. Zonder inschrijving voor je tentamen kun je niet deelnemen. Meer informatie vind je hieronder bij Inschrijven/Tentamens.

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2024-2025
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 22 juni 2024 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2024 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2024-2025
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 9 juli 2024 om 13.00 uur
Master Vanaf 10 juli 2024 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 10 december 2024 om 13.00 uur
Master Vanaf 11 december 2024 om 13.00 uur

Inschrijfdeadline

Vakken

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Tentamens

Je moet je uiterlijk 10 dagen voor de tentamendatum inschrijven voor je tentamen. Indien je niet bent ingeschreven, kun je niet deelnemen. Vergeet dit niet! Indien je de inschrijfdeadline voor je tentamen hebt gemist, neem dan contact op met de Onderwijsadministratie om te zien of verlate inschrijving mogelijk is.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

 • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
 • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
 • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Vragen

Inschrijven voor vakken en tentamens

Te laat met inschrijven?:

Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen en gegronde persoonlijke omstandigheden hebben, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier  een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn en voor persoonlijke omstandigheden aangeven wie de studieadviseur is waarmee de persoonlijke omstandigheden zijn besproken. 

Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen wegens technische omstandigheden, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier  een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn met aanvullend bewijs. 

Het formulier is te vinden in het Helpdesk Portal (Topdesk) onder de tegel 'Onderwijs'. 

Vragen over MyStudyMap? Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

 

Inschrijven voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens

Plannen van je studie
Voordat de inschrijfperiode open gaat, kun je je studie voor het komend semester plannen in MyStudymap. Vanuit deze planning kun je je in één keer inschrijven voor alle vakken als de inschrijving van start gaat. Lees meer 
over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Een handleiding MyStudyMap (en de rest van het studentenportaal) vind je hier: studentenportaal

Gebruikte afkortingen in MyStudyMap (uSis)
studiegidsnr. + H = Lezing of seminar (LEC)
studiegidsnr. + W = Werkgroep of practicum (LAB)
studiegidsnr. + T = Examen of herkansing (TEN) 
studiegidsnr. + X = verzamelcode voor eindcijfers (paper, groupwork, huiswerk) (OVG). voor deze code hoef je je niet in te schrijven. 

Voor hoorcolleges (HC), werkgroepen (WG) en tentamens (T) schrijf je je tijdig in via MyStudymap. Niet ingeschreven staan voor een vak(onderdeel) kan betekenen dat je niet mag deelnemen aan de tentamens. 

Als je bij een tentamen de aanduiding 101 ziet gaat het over het reguliere tentamen. Staat er 901 dan betreft het een hertentamen. 501 verwijst naar een deeltoets.

Als er meer groepen zijn, kunnen deze nummers een reeks vormen, 101, 102 etc.


Uitzonderingen
Voor alle studenten is het verplicht je in te schrijven voor alle hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. 
Uitzonderingen zijn:

 • Eerstejaarsstudenten: Als nieuwe eerstejaarsstudent hoef je je niet zelf in te schrijven voor de vakken (en onderdelen) van het eerste semester. Dit wordt door de opleiding samen met de studentenadministratie voor je gedaan. Voor een eventuele herkansing moet je je wel zelf inschrijven.
 • Studenten die de opleiding LST volgen: Voor LST studenten geldt dat de inschrijvingen via het Delftse systeem verlopen.
 • Masterstudenten: Bij wijze van uitzondering geldt er voor studiejaar 2023-2024 nog geen verplichte voorinschrijving. Inschrijven blijft verplicht, maar dit hoeft dus nog niet voor de start van een vak. 
 • Minor: Voor de vakken en activiteiten die binnen het minor-programma vallen word je, na toewijzing door de opleiding, door de opleiding in samenwerking met de studentenadministratie ingeschreven. Dit geldt in ieder geval voor de FWN-minoren. Voor herkansingen dien je je wel zelf in te schrijven. Als de minor nog niet getoond wordt in je MyStudyMap overzicht dien je die inschrijving via uSis te doen.
 • Premaster: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis .
 • Gaststudenten met Bewijs Betaald Collegegeld: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis .

 

Is er iets fout gegaan bij je inschrijving of ben je te laat met inschrijven?

Te laat met inschrijven?:

Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen en gegronde persoonlijke omstandigheden hebben, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier  een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn en voor persoonlijke omstandigheden aangeven wie de studieadviseur is waarmee de persoonlijke omstandigheden zijn besproken. 

Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen wegens technische omstandigheden, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier  een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn met aanvullend bewijs. 

Het formulier is te vinden in het Helpdesk Portal (Topdesk) onder de tegel 'Onderwijs'. 

Vragen over MyStudyMap? Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Val je onder 1 van deze categorien dan kun je niet inschrijven via MyStudyMap. Je schrijft je in via uSis.

 • ​Je kunt in uSis kiezen voor een helppagina door in de menubalk van uSis op de 3 bolletjes te klikken.
 • klik hier voor een stap-voor-stap instructie; voor nu is de optie om met behulp van het studiegidsnummer uit de electronische studiegids de beschikbare inschrijf-onderdelen op te zoeken de beste.
 • Je kunt ook deze instructiefilm bekijken

 

 

 

Inschrijven via EduXchange (30EC varianten)


Lees hier meer over de minoren bij de universiteit Leiden en de samenwerkende universiteiten.

Heb je je al ingeschreven voor een 30EC minor, maar wil je toch liever een 15EC variant doen, neem dan even contact op met de coordinator van de minor. Jouw verzoek zal dan besproken worden en je krijgt daarover bericht.

Inschrijven voor 'halve' minoren (15EC)

Wil je niet een hele minor volgen maar een gedeelte (15EC), dan kun je die inschrijving niet doen via het nieuwe systeem EduXchange.

Inschrijving verloopt dan via uSis.

Niet voor alle 'halve minoren' is er een aparte inschrijfmogelijkheid. Neem in ieder geval even contact op met de minorcoordinator om de mogelijkheden na te vragen en als je inderdaad een halve minor gaat volgen en afronden, meldt dat dan bij SSA, via de 'admin' mailbox van jouw opleiding (voor het overzicht zie SSA-Onderwijsadministratie)

Je kunt je bij FWN voor een aantal 15-EC keuzepakketten voor-inschrijven. Dat is geen garantie op deelname. De uiteindelijke beslissing ligt bij de minor-coordinator.

De inschrijving gaat niet via EduXchange, maar via uSis. De termijnen voor inschrijving zijn gelijk aan de 30EC minoren.

De keuzepakketten waar je je belangstelling voor kunt laten weten zijn:

- Cyber Security Governance Essentials (4000KCSGEN). je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit  21398

- Quantitative Biology (4000KQBITN) je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit 21399

- Sustainable Development  (4000KBINAN)  je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit 21400

Inschrijven doe je via uSis, via een studieactiviteit. Hier vind je een handleiding hoe je met behulp van een studieactiviteit via uSis kunt inschrijven.

 

Transcript of cijferlijst nodig?

Vraag een transcript aan via het algemene formulier (te vinden onder de tegel 'Onderwijs').

Indien je geen geldige inschrijving meer hebt dan kan je een mail sturen naar: transcript@science.leidenuniv.nl

Alle informatie over het studentenportaal

Hier vind je alle informatie over MyStudyMap

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.